21 Ноември, 2017 21:11 10 513 4

Най-младият милиардер в света

  • милиардер-
  • богатство-
  • колисън

Джон Колисън е на 27 години, но вече е милиардер. Заедно със своя брат основава през 2011 г. Stripe. Компанията не е сред най-известните, тъй като дефакто не продава нищо, което крайният потребител може да купи, а помага на фирми да извършват по-лесно онлайн плащания и да управлява сайтовете си.

Stripe има над 100 000 клиенти от цял свят, а финансирането, което е набрала за 2016 г. възлиза на 9.2 млрд. USD. От Forbes са изчислили, че състоянието на двамата братя – Джон и Патрик (на 29 години) възлиза на по 1.1 млрд. USD.

Двамата братя са от малко село в графство Типърари (западна Ирландия). Логично е да завършат престижни британски университети. Вместо това обаче те решават да се насочат към най-големите висши учебни заведения в САЩ. Така Патрик е приет да учи математика в Масачузетски технологичен институт в Кеймбридж през 2007 г., а през 2009-та Джон става възпитаник на престижния Харвардски университет.

Двамата братя обаче се оказват нетърпеливи – прекъсват следването си и започват да се занимават със Stripe в Силициевата долина. Конкуренцията в сектора на предлагане на услуги за по-лесно онлайн разплащане е много силна. Компанията на двамата братя обаче бързо набира популярност, съответно и много клиенти. Сред най-големите са шефът на Tesla Илон Мъск и основателят на Paypal Питър Тийл.

Към днешна дата в Stripe работят 750 служители. От тях 600 в Сан Франциско и 150 в чужбина. Джон отговаря за сделките и партньорствата, а Патрик разрешава вътрешни въпроси.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Обективен

    24 0 Отговор
    Поздравления !
  • 2 Шаран БГ

    5 3 Отговор
    И каква стана тя ? Без висше и за Парламента не стават...?!
    Вай, горките....
  • 3 Дони

    6 9 Отговор
    Браво на ирландците.Чудя се на друго . къде са редовните " антикравари" да вземат отношение, как ако са завършили Московския Технически " Бауман" щяха да са мултимилардери?
  • 4 Роман дизел

    0 0 Отговор
    Дядо така викаше -дири си работа момче на сенкя да седиш и мана да намираш.