Last news in Fakti

12 Декември, 2017 15:11 1 506 11

Кешът все по-нежелан за българите

  • плащане-
  • пазаруване-
  • виза-
  • visa

Пазаруваме все повече в онлайн

Българите предпочитат да плащат с карта за своите покупки. Използването на пари в брой все повече намалява.

Това показва проучване на водещ картов оператор.

“Предколедният сезон си остава периодът, в който се правят най-много онлайн покупки. Но по-голямата част от хората вече не свързват онлайн пазаруването само с определен период от годинатa. Това ни показва, че онлайн пазаруването все повече се превръща в част от ежедневните покупки на българите и ние приветстваме това развитие на потребителското поведение. За първи път от три години насам по-голям брой хора заплащат по електронен път, отколкото в брой. Българите показват нарастващо предпочитание към електронните разплащания и очакваме тази тенденция да се задържи“, каза Красимира Райчева, мениджър на Visa за България.

Проучването показва няколко стабилни тенденции без промяна за последната година – най-често българските потребители предпочитат да пазаруват в интернет дрехи и обувки (64%), техника (39%), почивки (42%) и книги (21%). Oт друга страна, проучването установява две категории, които отбелязват забележителен ръст в разплащането онлайн – битови услуги (14% - с 3 процентни пункта повече от 2016 г.) и самолетни билети (22% - със 7 процентни пункта повече от 2016 г.).

Онлайн покупките се правят най-често в български електронни магазини (42%), големи международни търговци (23%), други международни онлайн магазини (18%) и уеб сайтове за колективно пазаруване (18%). Най-важните критерии за българските купувачи, когато правят своите покупки онлайн, са безплатната доставка (67%), богатият избор на категории продукти (54%), наличието на сертифицираща система (52%), опциите за плащане онлайн (36%) и възможностите за закупуване на ваучери за намаление (30%).

Двадесет и шест процента от българите плащат с дебитна карта за своите онлайн покупки, показва ново проучване по поръчка на Visa. В сравнение с 2016 г. това е стабилен ръст от 8 процентни пункта, като българските потребители продължават да припознават ползите от електронните разплащания. Нещо повече, проучването отбелязва 3 процентни пункта спад в популярността на разплащанията на място при доставка, което в момента е предпочитано от 38% от анкетираните (в сравнение с 41% за 2016 г.). Близо 20% от респондентите биха отказали покупка, ако търговецът не приема електронно разплащане.

Когато става дума за честота на електронни разплащания, 10% от българите пазаруват онлайн няколко пъти седмично, което е стабилно увеличение от 3 процентни пункта в сравнение с миналата година. Четиридесет и един процента правят онлайн покупки няколко пъти месечно, докато 21% го правят само веднъж месечно. Двадесет и шест процента от българите предпочитат да плащат онлайн с дебитна карта, а 7% използват кредитна карта. Това, което потребителите оценяват високо, са удобството (99%), пестенето на време (98%) и улеснението (98%) при онлайн разплащанията, както и че няма нужда от физическо присъствие в търговския обект (98%), възможността да се случва навсякъде и по всяко време (98%) и лесното проследяване на личните финанси (89%).

През 2017 г. онлайн разплащанията по няколко пъти в месеца са еднакво популярни сред мъжете (42%) и жените (41%). Българските мъже предпочитат да пазаруват онлайн техника (66%), почивки (43%) и дрехи (31%), докато жените правят покупки в интернет предимно на облекло (57%), почивки (42%), самолетни билети (20%) и козметични продукти (20%).

Онлайн пазаруването се практикува от милиони Visa картодържатели всеки ден. Широката подкрепа от страна на търговците на дребно, банките и финансови институции, заедно с потребителския апетит за по-бързо, по-удобно и сигурно пазаруване, е двигателят зад този подем в електронната търговия.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Буко Баламата

    36 0 Отговор
    Пак банкерски басни.
  • 2 сойкаПрисмехулка

    30 1 Отговор
    Пълни глупости. Даже в банката да ми сложат такса от 10лв. за теглене на пари от гише, пак ще си ги тегля от там. Око да види, ръка да пипне. Не ползвам дебитни карти не ползвам кредитни карти, не ползвам банкомати.
  • 3 ГОСТ

    27 1 Отговор
    ЧЕТИРИ ПЪТИ МИ ИЗТОЧВАТ КАРТАТА
    КОЛКОТО И КАКТО И ДА СЕ ПАЗЯ
    А ЗА МАЛКИ ПОКУПКИ ТАКИСИТЕ СА КОЛКОТО ПОКУПКИТЕ

    Коментиран от #5

  • 4 Различен

    23 1 Отговор
    Поредната простотия!
    Плащат с карти тези дето нямат пари кеш! Взели са си кредитни карти, защото са мизерници и немогат изкара свестни пари, а така си пазаруват на версия, ама то е до края на месеца. След това мъка и сълзи, как са се прекарали и какви лихви трябват да платят!

    Коментиран от #10

  • 5 Лост

    1 12 Отговор

    До коментар #3 от "ГОСТ":

    И как ти източват картата?
  • 6 Гост

    18 0 Отговор
    Искаш неискаш заплатата ти я дават на карта. Това предпочитане ли е
  • 7 Патриот

    15 0 Отговор
    Венци от първи окоп на хибридната война, ситга вече пропагандни статии!
    Всичко, което пишеш е лъжа и измама. Ти писа и за суровата зима, в която днес температурите достигнаха сигурно 10 градуса над нулата.
    Гледахме ти безсрамието по телевизията.
  • 8 Шари ми

    14 1 Отговор
    кеш, па нек ми е зле.
  • 9 Кики

    19 0 Отговор
    Поредната маниполация да видим дали може да им ограничим кеша в брой.
  • 10 мхм

    0 8 Отговор

    До коментар #4 от "Различен":

    Кредитните карти са удобство, ако запомниш простото правило да плащаш изцяло всичко всеки месец. На мен даже ми дават и пари всяка година, затова че прекарвам каквото мога през картите.
  • 11 ГЦЙЦГЙМГАМГОБСОБСЪЦЭБС

    4 1 Отговор
    ОТ 4, 5 МИЛИОНА БЪЛГАРИ. ...ЖИВЕЕЩИ. ..В МОМЕНТА В МИЛАТА НИ ТАТКОВИНА. .....3 МИЛИОНА СА АСЕН СЪС ЗЛАТНИТЕ ЗЪБИ И АСАН.....С МУСТАЦИ. ....1 , 2 СА БАБА ГИЦКА И ДЯДО ПЕНЮ .......ОСТАНАЛИТЕ СА ФОЛКАДЖИЙКИ.......И БИГ БРАДЪРИ. .....ТА КОЙ КАИШ БУЛКА .....ИСПОЛЗВА. .....БЕЗСКАСОВО ПЛАЩАНЕ. ......А НЕ ЛЮБИМИТЕ ....СКЪСАНИ. ...ПЕТ ЛЕЕЕВА. ....