15 Декември, 2017 12:12 1 961 0

Започва първата стачка в историята на Ryanair

  • ryanair-
  • стачка-
  • пилоти-
  • италия
Започва първата стачка в историята на Ryanair - 1
Снимка: Shutterstock

За пръв път в 32-годишната историята на Ryanair ще бъде проведена стачка. За 4 часа днес (бел. ред. 15 декември) пилотите и наземен персонал на ирландската нискотарифна авиокомпания, които работят в Италия, ще спрат дейност. Това няма да се отрази на полетите между България и Италия, които Ryanair извършва през днешния ден. Полетът от Рим кацна по разписание. Очаква се този от Милано също да се приземи в София в 15.55 ч., съобщиха за Факти.бг от пресцентъра на столичното летище. От Министерство на външните работи припомнят, че в обявената за днес от пилотите между 13:00 и 17:00 часа местно време стачка на миланското летище „Малпенса” планират да участват и наземните диспечери. "По силата на Регламент (ЕК) 261/2004 това прави от стачката форсмажорно обстоятелство, при което засегнатите пътници не могат да бъдат обезщетени", уточняват от ведомството.

Следващата стъпка ще бъде стачка на 20 декември в Ирландия и Португалия. Тя ще е 24-часова. Към нея може би ще се присъединят и колегите им от Испания и Германия. Полетите, които ще бъдат засегнати от протеста, ще бъдат обявени на 18 декември.

Исканията на служителите е да се реализира кардинална промяна в системата на колективно договаряне, която според пилотите дава голяма власт на ръководството. Началото на проблема започна през есента, когато Ryanair отмени 20 000 полета заради това, че няма резервни екипи. Авиокомпанията не признава профсъюзи в дейността си и залага на собствена система за колективно договаряне в унисон с ирландското законодателство. Ръководството обаче е заяви, че е решено да пoзвoли нa пилoтитe cи дa ce opгaнизиpaт в пpoфecиoнaлни cъюзи. От ръководството вече са се свързали c пилoтcĸитe opгaнизaции в Иpлaндия, Oбeдинeнoтo ĸpaлcтвo, Гepмaния, Итaлия, Иcпaния и Πopтyгaлия. Идеята е управленският състав на Ryanair „дa пpизнae тeзи cъюзи ĸaтo пpeдcтaвитeлнo тялo нa пилoтитe във вcяĸa eднa oт тeзи cтpaни”, ĸaзaха от ĸoмпaниятa в oфициaлнo cъoбщeниe до медиите.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА