4 Януари, 2018 12:42 2 498 7

Румъния ни бие по безработица

  • българия-
  • румъния-
  • безработица

Единствено Румъния е с по-ниска безработица от нашата

Броят на безработните у нас е спаднал с над 45% за последните 13 години - от 449,1 хил.души до 247,2 хил. души за периода 2003-2016г.

Това показва анализ на Българската търговско-промишлената палата (БТПП). Коефициентът на безработица е намалял от 13,7% през 2003г. до 7,6 % за 2016г. , а за третото тримесечие на 2017 г. е достигнал нива от 5,8% по данни на НСИ и съответно 200,2 хил. безработни лица.

Единствено Румъния е с по-ниска безработица от нашата по последни данни с коефициент на безработица от 5,2%. В съседните страни се наблюдават значително по-високо нива на безработица – Сърбия -15,6%, Македония- 23,2%, Гърция- 20,7%, Турция- 10,7% (по данни на Международния валутен фонд от World Economic Outlook 2017).

Тази положителна за страната ни статистика се дължи на подобряване на бизнес климата, но и на недостига на кадри, който е основен проблем пред бизнеса, видим от проучванията на БТПП.

Най-голям е броят на безработните със средно образование – 99,6 хил д., ; с основно, начално и по-ниско – 65,3 хил.души и най-малък е броят на хората с висше образование – 35,2 хил.д. Голяма част от тези хора не могат да си намерят работа, поради ниската квалификация, която имат. От друга страна има още 205 хиляди души от населението, които не търсят работа, макар да имат готовност да почнат. Този своеобразен резерв за пазара на труда обаче в последните години силно намалява – през 2011 г. тази група хора са били 284 хиляди души.

Проучванията на БТПП показват, че компаниите изпитват силен недостиг на квалифицирани кадри, като най-много се търсят IT специалисти, хора, завършили машинно инженерство, както и служители в туристическия бранш, транспорта и строителството.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 ХАХАХА

    27 1 Отговор
    Може и да ни бие, но в Румъния има население доста по голямо от България, нашите политици са намерили решение на проблема с безработицата, мизерни заплати, и те хората си бягат от страната и така безработицата намалява !?!?!
  • 2 Дедо Грую

    20 1 Отговор
    Да, бие ни с новата териториална придобивка Северозападнала България. А преди 1944г. там са отивали от гърция надничари както нашите сега в англия, да прибират реколтата.Това ни го разправяше дядото на един мой приятел по бай тошово време.
    Бил съм в Румъния много пъти. Още 1994/95г. започнаха видимо да ни изпреварват. А само като се сетя когато 1991г. , декември минах за първи път Сегет - Арарат, ми нстръхна косата от ужас при вида на мизерията, която видях там. Та сега не можеш да я познаеш тая държава. По мое мнение статията е поръчкова с цел поредна измама на МАТРЯЛА.
  • 3 Селянина с колелото

    20 0 Отговор
    Както каза колегата ХАХАХА безработицата е намаляла
    не за това че са им намерили работа на безработните,
    а за това че тези безработни са напуснали страната ни.
    Това са две различни неща. Така че тия проценти да
    си ги наврът, знаете къде!
  • 4 бббббб

    15 1 Отговор
    Журнолята ни мислят за тъпи.Колко милона е населението в Румъния и колко в БГ ?!?!?
  • 5 гост

    2 0 Отговор
    Никъде не се пише ,след като е спаднала безработицата и всичко е наред , ЗА КАКВИ ЗАПЛАТИ работят заетите в икономиката ????
    И най важното ,дори и да приемем че заплатите са вдигнати ,да прибавим в уравнението вдигането на цените на стоките и услугите и ще получим едно ГОЛЯМО НИЩО !!
    За справка вижте цените на жилищата в момента -заради нсиките лихви пазара е в БАЛОН ,но ни убеждават че балон нямало и заплатите били високи ,но след вдигане на заплатите ,както виждате вдигнаха и цените на всичко .
  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 Шаран БГ

    0 0 Отговор
    За да имаме 100 хиляди човека със средно образование, които " не могат да си намерят работа, поради ниска квалификация " означава единствено и само това, че НЯМАМЕ СРЕДНО ОБРАЗОВАНИЕ !!!
    Нали идеята на средното е не само подготовка за ВУЗ, а най-вече за добрата негова професионална подготовка ??!! Естествено че средниста няма да има практика / освен задължителните практики от месец-месец и половина след интензивния учебен процес/ на 18-19 годишна възраст, но неговото средно образование с професионална насоченост ще му позволи само за три-шест месеца да е на нужното за професията ниво !!
    Крайно време е, нашите държавници и писачи да престанат да се сравняват със САЩ, КИТАЙ, РУСИЯ ,че и с Румъния и Гърция !! /Нямам нищо против съседите - там сравнение може, но не и поука кой знае каква !/
    Нека се правят сравнения на нашенското със словенското, чешкото, словашкото, унгарското и после с датското, холандсткото и белгийското !! И да се взема поука, модел, начин на администриране и способи за образование и възпитание на поколението !!
    Че то у нас, като че ли и поколение не остана ..........??