Last news in Fakti

5 Януари, 2018 22:28 3 471 14

Унгария се подготвя да строи втора АЕЦ

  • пакш-
  • аец-
  • енергетика-
  • унгария

Изграждането на "Пакш" 2 стартира през 2020 година

Унгария се подготвя да строи втора АЕЦ - 1
Центърът за туристически посещения в АЕЦ Пакш

В началото на 2018 г. Унгария планира да започне подготвителна работа по проекта за изграждане на АЕЦ „Пакш“ 2. Самият строеж ще започне през 2020 г., заяви Атила Асоди, държавен секретар на Унгария за разширяването на унгарската АЕЦ „Пакш“, пише LN.cz.

В момента в Унгария работи само една АЕЦ – АЕЦ „Пакш“, която има същия тип реактори както чешката АЕЦ „Дуковани“ – ВВЕР-440, отбелязва чешкото издание и коментира, че Унгария вече се готви за 2032-2037 г., когато блоковете на АЕЦ „Пакш“ ще бъдат спрени.

Бързите темпове, с които Унгария работи по реализацията на АЕЦ „Пакш“ 2 се обясняват още и с факта, че около една трета от потреблението на електроенергия в страната се задоволява от действащите ядрени енергоблокове, друга една трета е вносът на ток от чужбина и още толкова се произвежда от други източници в страната.

Така проектът за АЕЦ „Пакш“ 2 се оказва както стратегическа инвестиция в бъдеще, така и гарант за осигуряване на електрозахранване за унгарските потребители. АЕЦ „Пакш“ 2 ще осигури стабилно снабдяване с евтина електроенергия до края на този век, тъй като тя ще бъде в експлоатация най-малко 60 години с възможност за удължаване на експлоатационния ресурс, пише още чешкото издание.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Бесен Язовец

    40 10 Отговор
    Унгарците ще строят атомни мощности а тука ,,умните" не било рентабилно не е рентабилно за мариците и Брикел за нарида си е бая рентабилно бих казал.В БГ.се защитават корпуративни интреси за сметка на националните!
  • 2 Гост

    32 7 Отговор
    Ние сме продажни мижитурки!
    Всички к...ти скочиха преди няколко години да ни обясняват как нямаме нужда от АЕЦ "Белене". Лошото е, че и референдума беше "за" АЕЦ, но никой не се съобрази с това.
    На мен не ми пука дали ще е американски или руски, важното е да има бъдеще, но уви!
  • 3 Снорпион29

    28 5 Отговор
    На Сорос и капиталистите които предствлява по-цял свят не им е оферта в БГ.да има нова АЕЦ нали се сещате масонски ложи и тем подобни сега като изтече срока на годност на АЕЦ Козлодуй мн.бързо ще си отговорите на някои въпроси самоче ще бъде вече късно!
  • 4 Варна

    35 5 Отговор
    Я Унгарците ще строят, а на това отгоре с руски реактори...
    Що ли?
    Както се оказва според Бойко и щепа тъпанари, нямаме нужда от армия, нямаме нужда от АЕЦ, нямаме нужда да печелим от това да минава газопровод през нас. Нямаме нужда от пристанища, защото гърците също имат. Но пък имаме нужда да теглим 2 млрд. заем за стиропор, имаме нужда от софийското метро, нищо че се късат язовирни стени и умират хора. Няма нужда от лекарства за онкоболните, но пък имаме нужда от 11лв на глас за партията...
    А аз имам огромна нужда скоро да се разходя до София за да сурвакам наред около 240 души и техните роднини в държавните служби

    Коментиран от #5

  • 5 Бесен Язовец

    22 4 Отговор

    До коментар #4 от "Варна":

    Тоя ни продаде още преди 10 г.на САЩ и ЕС самоче нали се сещаш тия тука свткавично развиващите се им трябва време докато стоплят!

    Коментиран от #11

  • 6 Българин

    4 15 Отговор
    За какво ми е АЕЦ аз с комшите си взимаме направо ток от стълба и даже не го плащаме .АЕЦ загубена работа!
  • 7 Антон

    20 2 Отговор
    Интересно!
    Постоянно определени кръгове ни разправят как нямаме нужда от втора аец, а дори не мислят какво ще правим като изтече ресурса на козлодуй.
    Говорят за лоши прогнози за цените на тока в бъдеще и огромните мощности от такъв в района.
    Очевидно обаче никой от съседите ни и също така сравнително близки до нас държави не мислят така.
    А то е защото енергетиката е жизнено необходима и като не ти стига тока ставаш в пъти по-зависим.
  • 8 Лост

    14 1 Отговор
    Бях ходил в Унгария при соца- на светлинни години пред нас са!
  • 9 Лост

    7 1 Отговор
    Не съм чувал и термини като- " Унгарската мафия"!
  • 10 Нема Бира

    1 18 Отговор
    Преди да защитавате ядрената енергетика (от която никой от Вас не разбира), моля Ви гледайте филма от линка който споделям! Може и да научите какво всъщност причинява тази така наречема "чиста енергия". И благодаря за минусите!!!!

    Коментиран от #12

  • 11 Гербераси долни

    12 2 Отговор

    До коментар #5 от "Бесен Язовец":

    Положението ни е дори по лошо ние сме дадени на "консигнация " ако нямат нужда от нас ( сега ни ползват за донори с тези предприятия който им даваме за по левче)след време ще ни захвърлят и от страна енергиино независима ще се окаже че ще внасяме и ток и газ на цени изгодни за тях.Ще си спомняме за АЕЦ ,ТЕЦ, изнесеното злато с печалба от по малко от процент,единственната фалирала рафинерия в света Плама Плевен по късно купена на символична цена и сега изнасяща печалбата си навън ,като повечето големи вериги и мобилни оператори .
  • 12 гост

    8 2 Отговор

    До коментар #10 от "Нема Бира":

    За съжаление цивилизацията е дотолкова зависима от енергията, че към момента и дори в следващото столетие няма да може да си позволи отказ от който и да било основен източник на енергия, камо ли най-големият си. Да не би ТЕЦ-овете да са по-малко вредни или добивът на шистов газ и петрол? Ще кажеш, че последиците от отпадъците на ядреното гориво остават хилядолетия и си прав, но дали последиците от замърсяването и от изпомпването на земните ядра няма да се окажат в пъти по-фатални за човечеството дори след стотици години? Какъв избор имаме? Или отказ от цивилизацията или от атома?! Имаме го и сме го направили! Ще си носим последиците!
    По статията:
    Икономиката на всяка една страна е в пряка зависимост от енергийните си ресурси. "Управляващите" България предпочетоха да я направят тотално зависима от всякакви външни фактори и то по няколко направления. Момента, в който се наложи да внасяме енергия отвън или икономиката да се самоизхранва, а не да чака на помощи, в този момент ще се среже лента за споменът за суверенната държава България....доколкото я е имало въобще.... нищо чудно това да е последната лента, която ще среже човекът, преди да напусне първи кораба, на яхтата, което си е подсигурил. С такива капитани - такава участ! Но пък поне са известни - в случай, че някой оцелял иска да им благодари след време!
  • 13 От село

    3 1 Отговор
    Мраза софее
  • 14 незнайко

    2 0 Отговор
    Господа пишещи отзиви за статията, на всички ни е ясно, че ЕС и САЩ искот да сме най слабата държава на балканите !!! Никой от "нашите" управляващи не е виновен !!! Виновни сме си ние, че сляпо вярвахме в това което ни се предлага от "запада". Наближава времето да се сетим, за думите на Баба Ванга, че пак Русия ще ни спасява !!!