Last news in Fakti

9 Януари, 2018 17:21 3 424 9

Подновяват концесията за летище „София”

  • концесия-
  • летище-
  • софия
Подновяват концесията за летище „София” - 1
Снимка: М. Богданова ©

За пореден път ще бъде подновена концесията на летище „София”. Това ще стане най-вероятно през февруари, когато се очаква да бъдат готов анализът на Световната банка и този на Европейската банка за възстановяване и развитие.

За пореден път процедурата по концесията беше прекратена от служебното правителство през месец май 2017 г.

Припомняме, че при първото отваряне на процедурата държавата поиска от концесионера 550 млн. лв. първоначално плащане. От тях 480 млн. лв. трябваше да отидат по направление покриване на задълженията на БДЖ. Определената годишна концесионна такса беше 9.9 млн. лв. Инвестициите, които трябваше да направи новият концесионер, трябваше да възлизат минимум на 306 млн. лв.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Реалист

    8 7 Отговор
    Хайде дано се случи че летището е заприличало на азиатски битпазар. Летя постоянно и летището запада с всеки ден. Просто държавата е доказала че е лош стопанин. Филтрите на въздушната система навярно не са чистени от години. Разни "копърки" продължават да ти досаждат при пристигащите. Време е да заприлича на европейско летище.

    Коментиран от #7

  • 2 Стоимен

    8 4 Отговор
    Колко е била богата България до 1989 год за да има да се краде от нея толкова години и още да има да се продава от нея !Били сме на около 30-33 място в световните класации икономически а сега нека пишат така наречените "управляващи" доколкото аз зная сме над 60 място !В задачата се пита ЗАЩО е така и кой е отговорен за това ? В случая с летището -ми дайте и него за 1 % както други така наречени "управляващи" дадоха златото ни давайте и продавайте какво ще остане за поколенията ни бре "умници" само пари са ви в главите ?!
  • 3 Санкция

    11 0 Отговор
    Миналата седмица, летището в белград беше дадено на концесия за 1.5млрд. евро ,а тук никой не си помисля за модернизация, или остатъкът от сумата е фаден под масата😉
  • 4 Даа

    9 0 Отговор
    А летището в Белград е дадено за 1.5 милиарда
  • 5 Све

    7 0 Отговор
    Според експерти, без да се смята , че цените на услугите ще вървят нагоре
    ЦЕНАТА НА КОНЦЕСИЯТА ТРЯБВА ДА Е 2,5 МИЛИАРДА
  • 6 Питам

    1 0 Отговор
    Незнам ние ли сме балъци....?
    Всеки може да смята, вижте...
    https://m.fakti.bg/biznes/279034-francuzi-vzeha-letishteto-v-belgrad
  • 7 Бай бай

    3 1 Отговор

    До коментар #1 от "Реалист":

    Той концесионера е ясен ,байо ! Това е турски инвеститор,което значи,че е азиатски....и то ще продължава да си е същото ! Ще инвестират в терминал 1 , но 2 ще си остане така както го описваш и само ще дърпат печалбите в Турция ! Добре дошли в новата Османска империя !

    Коментиран от #8

  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 9 Схема

    1 1 Отговор
    Ся за да затворят дупките от откраднатото от БДЖ, инвеститора за летището ли ще е натоварен?
    На кръстопът да си и от транспорт да имаш загуби! Е тва е, уникални сме в схемите! Хитро, свидливо и крадливо племе сме, няма що!