Last news in Fakti

19 Януари, 2018 18:17 3 005 6

Все по-малко преки чужди инвестиции у нас

  • емил караниколов-
  • икономика-
  • инвестиции
Все по-малко преки чужди инвестиции у нас - 1
Снимка: БТА/Архив

Преките чужди инвестиции в страната през 2017 г. са били по-малко спрямо предходната 2016 г., обяви днес икономическият министър Емил Караниколов по време на парламентарния контрол.

В отговор на въпрос на социалиста Румен Гечев той обясни, че по предварителни данни на БНБ за периода януари – октомври 2017 г. размерът на преките чужди инвестиции в страната възлизат на 855.5 млн. евро при 912 млн. евро през същия период на 2016 г. През октомври м.г. е регистрирано нарастване с 96,6 млн. при намаляване със 112 млн. година по-рано.

„Това може да се обясни с факта, че имаше избори в страната, които продължиха до формиране на настоящото правителство и това забави темпа на инвеститорите. В такива моменти те изчакват да видят дали ще има стабилно правителство или не“, коментира Емил Караниколов, цитиран от „Фокус”.

„Близо половината от привлечените инвестиции за периода януари-септември 2017 година (47.92%) са в преработващата промишленост“, уточни министърът.

„За последните 3 години, от 2014 до 2016 година, са отчетени общо 4,3 млрд. евро преки чуждестранни инвестиции. През 2015 г. е постигнато рекордно ниво на преките чуждестранни инвестиция от 2.48 млрд. евро“, каза още той.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Различен

    20 1 Отговор
    Мале, мале, мале!
    Какво на пиле окълва?
    Ми с тези управляващи толкова! КОЙ е луд да инвестира в най корумпираната страна в Европа, с най-бързо застаряващо население, с продънено образУвание, с обезлюдяване на територията и, както и с тотално сменен етнически състав от високо "образувани и не крадящи" тъмнозелени!
    Страна предвидена да бъде санитарен кордон на Европа!
  • 2 Бате Ачо

    20 1 Отговор
    Как така, нали сме локомотива на Европа, оставили сме Румъния в пушека от ръста ни, а сега чуждестранните инвеститори ни избягват. Я да я преправите тази статистика веднага.
  • 3 Патриот

    6 3 Отговор
    Еи какво става?
    Онзи дето ставал в 5 сутринта да ни рине лайната до къде ни докара.
    До една фалирала държава. Не че останалите преди него не правиха същото, но той действа с огромен замах.

    Коментиран от #5

  • 4 Plovdiv

    7 0 Отговор
    При цялата извънгалактическа корупция, при геноцидът на управляващите спрямо собствения им народ, при намаляващото, като следствие от това, население, с темпове, съизмерими с тези по време на война, е цяло чудо, че някой изобщо дръзва да инвестира в Територията... И защо все в преработващата промишленост? Много просто - за да ядат като скакалци ресурсите на Територията, както се случва с пладнешкия грабеж на златните залежи.
  • 5 Бате Б

    3 0 Отговор

    До коментар #3 от "Патриот":

    Останалите преди него откак ограбиха КТБ-то чуждите инвеститори не се мяркат много
  • 6 Гого

    2 3 Отговор
    А един селянин от Банкя ни обясняваше че ще потекат реки от мед и масло а един луд казваше че ще имаме минимална заплата от 1000 лева. Отговорът е един корупция!