Last news in Fakti

22 Януари, 2018 15:21 2 249 6

Резервираха всички 5-звездни хотели за лято 2018

  • резервация-
  • хотели

2017 г. се очертава също да е рекордна за българския туризъм с над 8,4 млн. чуждестранни туристи за първите 11 месеца, което е ръст със 7,3 процента. Високи са ръстовете и по отношение на крилата на сезоните – за периода април-май 2017 г. чуждите туристи са били с близо 7% повече спрямо същите месеци на 2016-а, а за октомври-ноември увеличението е 4% .

Това заяви министърът на туризма Николина Ангелкова днес пред БНТ. Тя подчерта, че председателството на България на Съвета на ЕС е стартирало изключително успешно, което ще се отрази положително и на туризма.

Вчера се върнах от Венеция, където разговарях с еврокомисар Биенковска, и тя сподели, че всички са очаровани от България. "Заложили сме среща на високо ниво на министрите на туризма. Направили сме и неформална програма, за да може нашите гости да се запознаят с красотите на България. Вярвам, че това, което сме заявили като приоритети, ще бъде изпълнено", посочи ангелкова.

С еврокомисар Биенковска е обсъдено да се проведе и неформален съвет на министрите на туризма, което означава, че на сектора се обръща сериозно внимание и той се поставя високо в европейския дебат, съобщиха от пресцентъра на ведомството. Министър Ангелкова акцентира, че България става все по-разпознаваема като целогодишна дестинация с комбинирането на различните видове туризъм. Още от юни миналата година започнахме да рекламираме лято 2018 и към момента почти всички 5-звездни хотели за резервирани.

Най-много туристи са отчетени от Гърция, Румъния и Германия. Турция е на 4-то място благодарение на високото качество на услугите, които предлага страната ни, подобряваме го с всяка година. Паралелно с това работим и за насърчаване на бизнеса, стана ясно от думите на министър Ангелкова. С промените в Закона за туризма се намалява административната тежест - отпада например свидетелството за съдимост, както и други изисквани документи, които ще се осигуряват по служебен път.

Разработваме и дигитална стратегия за развитието на сектора, каза още тя. Едновременно с това министерството засилва и контрола над туроператорите и туристическите агенти, за да може потребителите да са максимално информирани и да бъдат защитени правата им. Направихме пълен преглед на системата за регистриране на компаниите и започнахме процедура по заличаване на 118 туроператори и турагенти от НТР, които нямат задължителната по закон застраховка „Отговорност на туроператора“.

По отношение на казуса втори лифт на Банско министър Ангелкова заяви, че липсата на достатъчно съоръжения се отразява на развитието и на други региони – Рила, Витоша, Стара планина. Тя припомни, че лифтовете са един от най-екологичния транспорт и това би помогнало да посрещаме повече гости на страната ни. Правителството взе ясно решение за Банско - никъде не е казано в него, че ще се строят къщи и хотели, но с промените се дава възможност при инвестиционно намерение да се насърчи туризмът, ако се спазват всички закони, включително екологичните, премине се екооценка и се изпълнят необходимите процедури.

Винаги сме се опитвали да се взимат решенията с диалог, но трябва и да се правят взаимни компромиси, категорична бе Николина Ангелкова.

Министърът посочи, че и за Витоша трябва да има план за управление, за да се осигури бърз и екологичен достъп до планината целогодишно, а за това е нужно съоръженията да работят.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Гост

    21 2 Отговор
    А защо не спомена че 80% от работниците които работят в тези “5 звездни” хотели работят за по 500 лв докато собствениците които реално са ги откраднали от приватизацията си живеят и това показва държавата гледа да уреди богатите с реклама на туризма в Европа а бедните да бачкат по 400-500лв

    Коментиран от #2, #6

  • 2 Бесен Язовец

    8 2 Отговор

    До коментар #1 от "Гост":

    Очакват се 4 милиона ,,бедни " руснаци а българите граждани на ЕС ще ходят като по- тарикати на палатка с консерви в Гърция! Просто българина ,,не обича хотелите с 5⭐⭐⭐⭐⭐" 😜
  • 3 Летовника

    11 0 Отговор
    Като мине летния сезон, хотелиерите ще кажат, че е бил най-слабия от незапомнени времена..... след което ще отчета 10к печалба и държавата ще има да чака данъци от тях.....
  • 4 гост

    13 2 Отговор
    Туризъм у нас само по този начин се развива. С робовладеско отношение. Един път бяхме в семейно хотелче: не блести от чистота, няма хубава закуска, застояли неща, студена вода в басейнчето, рецепционистката беше на 500лв заплата, студентка. Нищо особенно. Стаята за двама възрастни с бебе беше 80лв, на следващата година стана 120лв, същото нещо. Така се правят пари. Собственничката само обикаляше с тъмните очила, вероятно държанка на някой, защото не й личеше като да е професионалист. Повече няма да стъпя там. В същото време в Гърция, само на час път от границата ни нощуваш за 12-15евро на човек, по-чисто, храната прясна, на работниците (които са основно българи) им се плаща по 800-900евро да не говорим за плажовете. Та, не става така, за едното нищо да ти искат пари като за високо обслужване.
  • 5 Да бе , да

    7 1 Отговор
    Тази лъже като дърта сиганка! Пък грознааа!!!
    Абе , да попитам - на тоя нашият Бай Хой, защо всичките му министърки, мязат на траверси?
    1)Ц. Цачева
    2)Н . Ангелкова
    3)Е. Захариева
    Аз , за един приятел питам!
  • 6 Патриот

    8 2 Отговор

    До коментар #1 от "Гост":

    Не забравяй, че първата заплата я получаваш края на вторият месец, но последният месец не вземаш две заплати. Така оставаш да имаш да взимаш една заплата, която няма как да си у получиш.
    Така,не стига че работиш за мирезни 500лева , но не можеш да си получиш и всичките заплати както се полага.
    ЗА сметка на това собственика на хотела свръхлуксозен джип след свръхлуксозен джип, въпреки изключително слабият сезон и нулева печалба.
    Има и друг вариант тази статия. Покрай хотелите таксиджиите закупуват правото си на стоянки около тях. Другият вариант е тази статия да е партенка за тях да накупят скъпо правото да ползват стоянките пред хотелите, а сезона да се окаже слаб. Изобщо всички магазини и помещения се наемат на ненормално високи цени под наем, след което като се окаже сезона слаб загубите остават изцяло за наемателите на помещения, стоянки за таксита, магазини, заведения и т.н.
    Богатите отново нищо не рискуват. Проста плащат за такава статия и парите тръгват към тях като река.