Last news in Fakti

23 Януари, 2018 12:08 1 650 1

КЗК ще проверява търговията с ток

  • кзк-
  • ток-
  • проверка

Комисията установи и наличие на злоупотреба с господстващо положение

Комисията за защита на конкуренцията внимателно наблюдава конкурентната среда на свободния пазар на ток.

Това се прави и във връзка с появилите се съобщения и изказвания през последните дни относно наличието на спекулативни цени на електроенергията на свободния пазар по отношение на стопанските потребители и изразените съмнения за синхронизираното им увеличение от лицензираните търговци на електроенергия, съобщават от регулатора.

КЗК уточнява, че има опит в проучването и анализа на електроенергийния пазар и в дългогодишната си практика са разглеждала множество аспекти от производството и търговия с ел. енергия вкл. достъпа до преносните мрежи, доставката и снабдяването с електроенергия по регулирани и свободно договорени цени, балансирането на ел. енергия, процеса на преминаване към свободно договорени цени.

КЗК припомня, че през юли 2013 г. е извършила секторен анализ на пазара на производство, търговия, пренос и снабдяване с електрическа енергия в страната за периода за периода 2006 - 2012 г., приет с Решение № 800 от 03.07.2013 г. В резултат на заключенията в секторният анализ, Комисията е образувала производство за установяване на нарушение по чл. 15 и чл. 21 от ЗЗК, и е информирала компетентните държавни органи за необходимостта от предприемане на мерки за подобряване на конкурентната среда в сектора.

В тази връзка Комисията установи и наличие на злоупотреба с господстващо положение от страна на снабдителни и разпределителни предприятия на българския енергиен пазар и наложи санкции в размер на приблизително 6 млн. лв. за извършени нарушения изразяващи се в дискриминиране на лицензираните търговци на ток и ограничаване на търговията с електрическа енергия по свободно договорени цени.

Комисията призовава обществеността за активно съдействие за предоставяне на всякаква информация и данни във връзка със състоянието на конкурентната среда в сектора.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Патриот

    2 0 Отговор
    Това означава събиране на рушвети. Ако се плати достойно всичко ще излезе нормално. Както при горивата, както при мобилните оператори.
    а пък ако платят повече проверка изобщо няма да има. Помните обаждането към проверяващия екип в складовете на Мишо Бирата.