Last news in Fakti

23 Януари, 2018 22:58 7 597 22

€830 е средната заплата в Хърватия

  • хърватия-
  • заплата
€830 е средната заплата в Хърватия - 1

Близо €830 или 6190 хърватски куни е била средната нетна месечна заплата в Хърватия през ноември 2017 г. , съобщи агенция Хина.

На месечна база скокът на заплатата е 3% или 6,6% спрямо същия месец през миналата година.

Най-добре заплатени са били мениджърите, които средно имат 112% по-високи заплати от средната, а най-зле са платени работниците в текстилната индустрия, които заработват с 43% по-малко от средната заплата.

Заплатите в чуждестранните частни фирми са с 13% по-високи от средните, а в държавните са с 4% над средните.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Непознат

    49 7 Отговор
    От всички балкански страни сме най-зле.В Македония учител в средното образование взима 830 евро заплата,като му казах че тук взимат 300 евро него щеше да падне от изненада даже не вярва че е така.Толкова е зле тук че нямам думи,само апашлък,корупция,измами,кражби и какво още не,по зле сме от АФРИКА.

    Коментиран от #2

  • 2 Бобка

    29 9 Отговор

    До коментар #1 от "Непознат":

    Абе не е точно така - гледаш и мзаплатите по големи само че в статийте дискретно премълчават по скъпия живот там и по високите цени на всичко .За Хърватия мога да ти дам и пример че един двустаен апартамент струва около 150 000 - 200 000 евро ! Айде иди си го купи с остатъка от тези 830 евро като си махнеш всичките разходи ,които имаш за месец живот там .Ситуацията с румънците е идентична - всеки вика ,че взимали повече а иначе масово идвт да пазарят в България щот там всичко им е по скъпо отколкото у нас .Иначе ДА съгласен съм напълно ,че заплатите са ни ниски !

    Коментиран от #5

  • 3 Доктор Ох Боли

    0 10 Отговор
    ... на теа 50 евро долу да не пише ЕВРО на български ве.... ха ха ха.....

    Коментиран от #17

  • 4 onq s konq

    10 22 Отговор
    Ще кажа нещо на "негодуващите" тук/а и по всякакви други форуми/,КОЕТО ГО ЗНАЯТ,НО НЕ ИСКАТ ДА ГО ОСЪЗНАЯТ...Верно че заплащането в БГ ПО ПРИНЦИП е най-ниско в ЕС,но пък за сметка на това ЖИВОТЪТ Е НАЙ-ЕВТИН:някои неща - с малко по-евтини,други- в пъти!Искате "да се оправим" най-накрая...АМИ ТО КОЙТО Е МОГЪЛ ,ОТДАВНА СЕ Е ОПРАВИЛ и сега само се дооправя:)Верно че БГ несъмнено се движи към ПО-ДОБРО като членка на ЕС,но това е неособено бърз процес и не си въобразявайте че ще забогатеете.За "оправяне" имаше 2 момента в историята:Първият беше 9.Септември 44,вторият-1989г.Е трети НЕ СЕ ОЧЕРТАВА в близко бъдеще,така че или приемете че КОЙТО И ДА ДОЙДЕ НА ВЛАСТ В БГ положението ви няма да се промени/към по-лошо обаче е възможно/,или "хващайте гората",т.е. ЧУЖБИНА.Извинявам се за откровеността.

    Коментиран от #14

  • 5 стоян георгиев

    10 30 Отговор

    До коментар #2 от "Бобка":

    първо хърватска не е балканска държава второ от държавите на балканите сме горе долу в средата.у нас средната заплата е към 550 евро по статистика.реално е поне с 200-300 евро нагоре ,ако не и двоино предвид огромното криене на реалните заплати в цели сектори.сърби,македонци ,албанци,босненци, молдовци са доста под нас и като заплати и като заетост.

    Коментиран от #6, #20

  • 6 Патриот

    34 8 Отговор

    До коментар #5 от "стоян георгиев":

    Ти на какви хапове си?
    Извън София заплатите да адски мизерни. Ако взимаш 700лв се водиш добре платен. От къде ги изкара тия 1100лв.
    Независимо какво работиш.
    Защо мислиш всимки са натискат в София? Да дишат смога ли? Или зада живеят в автомобила по сфетофарите?

    Коментиран от #19

  • 7 След война

    17 1 Отговор
    И в тази държава имаше и война. Това е най-точната оценка на нашите партийци, било от БСП, ДПС или ГЕРБ - един дол дренки.
  • 8 факти

    18 1 Отговор
    Хърватия: 4,1 милиона души, БВП (ППС, 2009) $78,98 млрд. - 19126 на човек
    България: 7,3 милиона души, БВП (ППС, 2013 г.) 104,6 млрд. - 14328 на човек, т.е. те произвеждат с 25% повече от нас, от текста излиза, че получават 30% повече, т.е. техните политици крадат по-малко от нашите

    Коментиран от #15

  • 9 Стандарт

    9 5 Отговор
    Живея в Кипър от много години и ще ви дам пример:Заплатите 2пъти по -големи от Българските и цените 2пъти по-високи.И в края на месеца пак няма никой?Преде около 20 години когато средната заплата в България беше 300 лева тук беше 500 кипарски паунда(1cyp-3.42lv).Сега е около 1000евро така,че стандарта в европа се изравнява.
  • 10 Коко

    12 2 Отговор
    Ето защо нашите политици вече са на световната сцена, освен че оправиха напълно нашата държава, вече се занимават с по-сериозни геополитически проблеми. Не се съмнявам че ще приемат и Истанбулската конвенция - нито са я чели, нито са я осъзнават. Обаче и там има някъква далаверка с фондациите. Ама и ние барабар с другите...Само един сняг е достатъчен да покаже липсата на държава, до сега в по-малките населени места-скоро и в по-големите. Изпитвам срам когато обяснявам на чужденците:защо сме толкова бедни? В пълния колапс на здравеопазването, вътрешна и външна сигурност, образование и администрация - да се говори за доходи, просперитет и развитие е като плаване върху бъчва в океана. Огромните излишъци които се усвояват между 1.12 и 15.12 всяка година на скорост са признак не на липса на пари, тук нещата са ясни: много се краде, затова сме бедни. Скъпи управляващи, с какво сте по-различни от другите управлявали 15-20 год. повече? Туй е въпроса.........
  • 11 СссереМ

    4 16 Отговор
    Тук средната заплата е над 1000 евро кво се правите ва улави,и децата зваят как се плаща,минималната-осигуряване оснаналото на ръка.
  • 12 Австралия

    9 0 Отговор
    Здравейте жител бях на Австралия там живеят и добре познатите ни абуригени при тях е вероятно по трудно да си намерят работа и за това заплащането им е по голямо и помощите те са съответно 1300 долара на месец а заплащането е за 150 часа месечно е окло 2800 долара

    Коментиран от #18

  • 13 Опарен

    8 1 Отговор
    Дааа... Само, че миналата пролет платихме 29 евро да преминем през *огромната* им държава (с лек автомобил) от Сърбия за Италия в едната посока. На връщане пак. Не вярвам да има цени за чужденци и за свои, така че да не гледаме само колко получават.
  • 14 Бръм

    9 4 Отговор

    До коментар #4 от "onq s konq":

    Конйе, дрънкаш глупости! Ти някога в хипермаркет "на запад" влизал ли си? Аз си купувам маркови парцали онлайн от УК-то оти тук е по евтино! Смех... И части за колата. Маркуч от интеркулера до егр - силиконов с доживотна гаранция 14 лири, тук най-евтиния без никаква гаранция гумен 55лв! Черен петък тв 49 инча телевизор намален с 40% на 599евро, тук същият 1799 лв и намаление нъцки... Те така. Което е по скъпо е % до 2 пъти, но доходите им са от минимум по 4! Познаъите ми рабоъщи навън ходят по 2 пъти в годината на почивка и то все в чужди държави и харчат годишна средна заплата тук само за 4 седмици... Кви ги блещиш! Партия гроб като падне от власт друго ще цвилиш...
  • 15 до профана

    5 1 Отговор

    До коментар #8 от "факти":

    Аритметиката ти е нямам думи! Виж за каква разлика в годините става дума! Как може да сравняваш БВП на Хърватия от 2009та година с БВП на България от 2013та година!? Това е точно кризата, тогава нашия БВП е бил поне 20% по-нисък. Ужас! Същия като тези които ни обясняват по телевизията колко сме добре и какви добри заплати взимаме - абсолютен профан. Ако не можеш да намериш точната информация по-добре изобщо не използвай "статистика".
  • 16 Колело

    7 6 Отговор
    Добре де, почти всеки вече е излизал до Западна Европа и знае много добре, че в Германия цените на основните стоки за живот са по-ниски от тук и средната заплата е около 3 пъти по-висока от нашата. Всеки знае, че дори в Лондон има достатъчно тънкости за да си намираш хранителни продукти доста по-евтини от нашите. Всеки знае, че сме най-бедните в ЕС и това, че някой от ГЕРБ си е купил чанта за 7800 лв не ни изравнява стандарта с нормалните страни. Напротив, бездната се увеличава и ще зейне със страшна сила, когато свършат субсидиите от ЕС. Единственото ни спасение е ангарията в Западна Европа и това всеки го вижда. Това да говориш, че сме добре при положение, че точно преди 10 години повечето цени бяха двойно по-ниски и заплатите масово бяха почти същите трябва да си отровно дебилен. Отворете Jobs.bg бе, там масовите заплати са около 700-800 лв, дори оня тиквеник от Уолтопия дето твърдеше, че нямало такива заплати дава такава заплата... аман от нагли гробаджии с ампотирано чувство за морал.
  • 17 законен

    2 0 Отговор

    До коментар #3 от "Доктор Ох Боли":

    Пише го не на български , а на кирилица , умнико , една от трите официални писмености в Европа и две от тях са нашата и гръцката !
  • 18 законен

    1 0 Отговор

    До коментар #12 от "Австралия":

    И що се върна от това хубавото в "лошата" България интересно ??
  • 19 стоян георгиев

    2 2 Отговор

    До коментар #6 от "Патриот":

    що всеки лузер в незнанието си обвинява другите че са на хапове?патриоте ето ти заплатите в българия по статистика.демек по обявени и платени данъци.http://www.nsi.bg/bg/content/3928/%D0%BD%D0%B0%D1%86%D0%B8%D0%BE%D0%BD%D0%B0%D0%BB%D0%BD%D0%BE-%D0%BD%D0%B8%D0%B2%D0%BE
    само че аз не познавам човек от свободните професии дето да обявява реално заплатата си.обявяват в пъти надолу ,разните бизнесмени,аптекари,лекари,таксиметрови шофьори,бармани,сервитьори,строителни работници,селскостопански работници...демек реалната средна заплата е доста по-висока .нека видим и конкретни сектори.сектор строителство 842 лева демек чисти 600 лева.няма дори общак циганин да взема 600 лева след данъците в строителството,транспорт обявени 1000 лева демек 800 също няма такива заплати особено в международния транспорт ,хотелиерство и ресторантиорство 660 лева.също пълен смях.дори наи- умрялата сервитьорка в наи- умрялото кафене взема 20 лева надница отделно бакшиш...и т.н. и т.н. иначе на село има бая народ дето бачка и за ниски пари,но средната заплата се определя като сбор на заплатите на всички и деление на броя им.та ако аз вземам 20000 ,а ти 200 лева средната ни заплата е 10100.дано си разбрал ама едва ли предвид хапчетата дето препоръчаш!
  • 20 guest

    5 0 Отговор

    До коментар #5 от "стоян георгиев":

    Хърватска е балканска държава, но Молдова не е.

    Коментиран от #21

  • 21 стоян георгиев

    0 5 Отговор

    До коментар #20 от "guest":

    геогравски е така но икономически и политически не.половината хърватска е на балканите ,но реално хърватия не е балканска страна извън времето когато е част от югославия,демек 70 години ,за молдова пък е обратно не е геогравски на балканите ,но всячески се чувства .затова и хърватите не искат ,а молдовците искат да участват във всички балкански инициативи.хърватска нито културно нито никак не е свързна с балканите където няма католици ,а сме основно мюсулмани и православни.,но иначе си прав геогравски е така както казваш!

    Коментиран от #22

  • 22 Трол

    7 0 Отговор

    До коментар #21 от "стоян георгиев":

    Десо, не е геограВски бе рожбо, три пъти си го написала! Опитай се да произнесеш-учебник по геограВия!