Last news in Fakti

24 Януари, 2018 10:08 3 422 5

Тръмп удари бизнеса на Китай и Южна Корея

  • сащ-
  • бизнес-
  • компании-
  • доналд тръмп-
  • китай-
  • южна корея-
  • търговия-
  • мита

Южна Корея ще подаде петиция срещу американците

Тръмп удари бизнеса на Китай и Южна Корея - 1
Снимка: БТА/ AP

Американският президент Доналд Тръмп разпореди внезапно увеличаване на вносните мита за някои технологични продукти. По този начин удари бизнеса на Южна Корея и Китай. С до 50% се увеличават митата за големите перални машини в продължение на три години и до 30% за слънчевите панели в продължение на четири години с цел защита на американските производители.

Южна Корея, която подписа споразумение за свободна търговия с бившия президент Джордж Буш, веднага заяви, че ще подаде петиция срещу САЩ в Световната търговска организация. Министърът на търговията на страната Ким Хюн Чонг заяви, че тарифите са "прекомерни" и могат да представляват "нарушение на разпоредбите на СТО". От най-голямата южнокорейска фирма Samsung казаха, че тарифите са "такса за всеки клиент, който иска да купи перална машина".

Министерството на търговията на Пекин пък предупреди, че "заедно с други членове на СТО, Китай ще защити решително своите законни интереси ", макар че не посочи конкретно противодействие. Американските ходове "не само предизвикаха загрижеността на много търговски партньори, но на тях силно се противопоставиха и много местни правителства и предприятия надолу по веригата в САЩ", гласи изявление на директора на бюрото за търговска защита и разследване.

Китай е най-големият търговски партньор на САЩ, но Тръмп често атакува това, което той нарича несправедливи практики от китайците, обвинявайки Пекин, че унищожава американски работни места. По време на президентската си кампания Тръмп заплашваше да се оттегли от Световната търговска организация, пише "СЕГА“.

Междувременно Сенатът на САЩ одобри текст за временно финансиране на федералния бюджет, който трябва да сложи край на тридневното частично парализиране на федералните администрации. Тази мярка, която осигурява финансиране на американската държава до 8 февруари, бе приета с голямо мнозинство от 80 гласа "за" срещу 18 "против". Това стана възможно, след като част от сенаторите демократи се съгласиха на компромис с републиканското мнозинство.

САЩ, Канада и Мексико правят последен опит да спасят Споразумението за свободна търговия в Северна Америка (НАФТА), след като президентът Доналд Тръмп отново заплаши Вашингтон да напусне договора от 1994 година, който според него е несправедлив за американските компании и работници.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 БАЙ ГАН4О

    4 0 Отговор
    ХА ХА ХА ХА
  • 2 Гост

    0 2 Отговор
    Пълен идиот!
  • 3 mediator37

    9 4 Отговор
    Тръмп е президент на работещите бели. За една година отчита подем на икономиката, повишени заплати и рекордно ниска безработица. Работещите бели са най-дискриминираната част от американското общество, те избраха Тръмп и са доволни от политиката му.
    Сега някой ще кажат - Че как така най-високотехнологичната нация слага защитни мита срещу внос на техника? Човекът прави това, което мисли, че е най-добро за държавата му. Освен това Тръмп работи император на най-голямата империя и може да влиза и да излиза от договори, НАФТА, СЕТА и мета, когато си иска.
    Китайските работници живеят на общежитие в заводите, спят в стаи с легла по на три етажа, работят на три смени и си ходят в къщи два пъти през годината. Тези, които не издържат, скачат от десетия етаж на общежитието. Хиляди китайци се самоубиват годишно от непосилното трудово робство. Ето така се формират цените на китайския внос.
  • 4 стоян

    8 4 Отговор
    Браво на Тръмп -не само президент а и бизнесмен по важното Не като нашия пилот който иска да му купим нови самолети да си прави кефа
  • 5 коки

    1 2 Отговор
    Браво на Тръмп няма да усети как ще си го забие до дъно изотзадзе