Last news in Fakti

26 Януари, 2018 12:47 12 142 5

Най-добрите германски фирми в България (СНИМКИ)

  • българия-
  • германия-
  • икономика-
  • награди
Най-добрите германски фирми в България (СНИМКИ) - 1
Снимки: М. Богданова ©

За 14-та поредна година Германо-Българската индустриално-търговска камара (ГБИТК) награди компаниите, които в най-голяма степен са допринесли за развитието на българо-германските икономически отношения в рамките на една година. В четирите категории се състезаваха общо 32 компании. Най-ожесточена беше борбата в категорията „Корпоративна социална отговорност” – 13 броя.

Президентът на Република България Румен Радев припомни, че преките германски инвестиции за последните 20 години са 3 млрд. EUR и допълни, че не само парите и инвестициите са важни и не само фактът, че Германия създава тук реално работеща икономика и то в дългосрочна перспектива, важно е и че присъствието на германския бизнес у нас ни позволява да изградим един по-успешен модел, модел на развитие на икономика, на бизнес отношения, на отношения между икономика и държавни институции и най-важното модел на мислене.

Няколко са факторите, които маркират доброто сътрудничество между България и Германия. „Едното е рекордът в търговския обмен – над 7 млрд. EUR. Също така германските инвестиции нараснаха от 61 млн. EUR. Това също е добра цифра. През изминалите години нови германски инвеститори откриха България като тяхна локация и вече са сред нас. Други, които са вече активни, постигат нови успехи”, каза по време на официалната церемония по награждаването Тим Курт, президент на ГБИТК.

За последните 25 години търговският стокообмен между България и Германия е нараснал 10 пъти. От присъединяването на България към ЕС този стокообмен е удвоен и динамиката ще продължи да е положителна, прогнозира Хелге Толксдорф, Федерално министерство на икономиката на Германия.

Голямо предприятие

ВИТТЕ Аутомотив България ЕООД

Най-добрите германски фирми в България (СНИМКИ)

Немската компания ВИТТЕ Аутомотив е лидер в производството на затварящи и заключващи механизми и системи за достъп в автомобилната индустрия. Фирмата предлага пълен инженеринг и производство на своите продукти. В продуктовото портфолио влизат механизми за предни и задни капаци, вратите и седалките на автомобилите. Фирмата е сред най-големите производители на външни дръжки за вратите в Европа.

Малко и средно предприятие

AMK Antriebs und Steuerungstechnik GmbH

Най-добрите германски фирми в България (СНИМКИ)

Производство на цифрови сервозадвижвания, асинхронни и сихронни серводвигатели, мотор-редуктори и честотни инвертори, електродвигатели и компоненти за тях, развойна дейност на софтуер и хардуер; бобинаж на статори, механична обработка на ротори и детайли за електродвигатели.

Корпоративна социална отговорност

Лидл България ЕООД

Най-добрите германски фирми в България (СНИМКИ)

Lidl е лидер в бизнеса с търговия на хранителни стоки в Европа и четвъртата най-голяма верига магазини в света в ритейл сектора. Част е от немската Schwarz-Gruppe. В България компанията има 86 магазина в 45 града, два логистични центъра и над 2 300 служители.

Иновации

ЕЗ Елпром Троян ЕООД

Най-добрите германски фирми в България (СНИМКИ)

Електромоторен завод Елпром Троян е лидер в производството на широка гама асинхронни еднофазни и трифазни електромотори с възможност за асемблиране на дивайс и интерфейс, както и последващо допълване с хардуерни и софтуерни решения.


Поставете оценка:
Оценка 3 от 1 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 барбалан

    22 3 Отговор
    Пълен абсурд - ЛИДЛ не допринася за развитието на Българската икономика, напротив - допринася единствено и само за развитието на немската икономика и затова ги награждават... ЛИДЛ и Кауфланд, като част от Черната Група, мачкат и дискриминират родните доставчици с непосилни условия и надценки над 50%!!! Това са финансови помпи, които продават вносна уж евтина стока с 1-2% надценка и така изнасят национален капитал...
    Обаче родните управници така са се облещили у фрау Меркел, че едва ли разбират какво се случва... дребни душици, ламтящи само за пари...
  • 2 тука е така

    2 5 Отговор
    барбалан,Изобщо не съм съгласен в началото когато стъпиха на българския пазар имаш право да си прав в това което казваш,но сега има икзлючително много български предприятия които си продават стоката през тези магазини,при това могат да си продават стоката и на други пазари освен българския.Какво му е лошото на това?Тези български бизнесмени хранят български семейства плащат данъци в Б-я!!!Ти колко данъци си платил?Едно голямо нищо!

    Коментиран от #3

  • 3 барбалан

    7 2 Отговор

    До коментар #2 от "тука е така":

    Ако беше прочел по-задълбочено коментара ми, щеше да напишеш нещо по-смислено, ама май и ти си се ублещил у фрау Меркел... или си некое надъхано баерче от Черната група - с високи цели и с гузна съвест...
  • 4 Златка Цоцова

    5 0 Отговор
    Подкрепям инвеститори откриващи преработвателни предприятия носещи принадена стойност на произвежданите подукти и стоки , а не само предприятия занимаващи се с дистрибуция и препродажба на стоки и услуги , защото това не помага на икономиката , а само запълва дупки и пробойни временно!
  • 5 гост

    3 1 Отговор
    Поне да хванат Лидъл да обяснят защо цените у нас са им по-високи отколкото в Германия. Едни и същи продукти са с 30-40% по-скъпи при нас, защо?
    Другите фирми: нормално ли е работещите да получават средно по 400евро заплата, като в Германия за същата работа биха платили 4,5 пъти повече?