26 Януари, 2018 19:35 5 212 20

Китай иска да строи АЕЦ "Белене"

  • аец „белене”-
  • китай-
  • атомна енергия

Китайците чакат политическото решение

Китай са сериозен инвеститор за АЕЦ „Белене” - имат над 33 реактора, 16 работят и 16 се строят, а до 2030 г. имат план за още 30 реактора. Това каза пред Богомил Манчев, председател на БУЛАТОМ.

Сериозно им е намерението и чакат политическото решение от нас, да се пусне обявата и те да преговарят, уточни той.

Той добави, че според него България има намерение да даде старт на "Белене", но първо се иска да се опита да се намери инвеститор.

По повод нов доклад за АЕЦ "Белене", изготвен от Виенския международен център за ядрена компетентност по препоръка на БУЛАТОМ, Манчев посочи, че не се прави опит за конкуренция на БАН. „Искахме западните експерти да покажат, ако проектът се реализира, как да степенуваме рисковете”, каза той.

В доклада акцент е, че не е възможно ядрен проект, включително и АЕЦ "Белене", да се осъществи без участието на държавата.

По тази тема Манчев заяви, че не е възможно да се построи атомна централа без държавата. „Проблемите след някакъв тип авария са проблем на държавата и държавата трябва да обърне исканията си към причинилия аварията. Държавата не може да не участва в такова нещо”, заяви той.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 факт

    16 7 Отговор
    а питаха ли сащ
  • 2 Питащ

    18 6 Отговор
    Какво казва Решетников?
  • 3 ФатмакЪ

    20 6 Отговор
    лъжлив комунист, далавераджия и гьонсурат.... смекчено описание на "енергийния еГсперт" Богомил Манчев.... отдавна трябваше да е при бай Ставри и справедливо да му пали реакторЪ
  • 4 Патриот

    25 13 Отговор
    Китай искаха и да ни обновят железопътните линии безплатно.
    Бай Суджук се дръпна обаче. Нямало да им процент за него.
    Иска да ги смени с мултимилиардна обществена поръчка, щото от санирането му било малко.

    Коментиран от #5, #6

  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 гост

    9 4 Отговор

    До коментар #4 от "Патриот":

    Ма как така китайците ще ни сменят безплатно , това само бащицата го може , тва е запазена територия за него , и релсите и газопроводчета ще ни прокара и АЕЦа ще ни построи безплатно и въобще цялата матушка само за нас ша работи , руснаците патрони ше ядат , ама за нас всичко ше дадът , ааааа !!!!
  • 7 атом

    10 1 Отговор
    А далаверата в стотици милиони за кои ще е.
  • 8 Белене

    13 6 Отговор
    Когато България искаше да завърши АЕЦ „Белене”,краварите казаха,че нямало изгода и прекратиха проекта.
    Е,как сега чужд инвеститор иска АЕЦ „Белене”,без да има изгода??!

    Коментиран от #10, #11

  • 9 Пък ние

    3 7 Отговор
    не щем.
  • 10 Гост

    7 4 Отговор

    До коментар #8 от "Белене":

    Не ги разбираш тези работи.Американците направиха оценка за нас.Ако ние си финансираме централата.На гол г.з атомна централа не върви.Китайците от друга страна има пари,ама много пари в излишък и искат да ги инвестират.След 30 години централата ще е печеливша.Те не бързат за никаде.
  • 11 Azazel

    5 3 Отговор

    До коментар #8 от "Белене":

    Какви кравари са прекратили проекта, бе лумпен? Вас тук в този форум само американци ви се привиждат навсякъде... Компанията, която беше избрана от НЕК за стратегически инвеститор в проекта - немската RWE, се отказа, защото не можа да се разбере с държавата ни за начина на финансиране, както и, заради липсата на договор с „Атомстройекспорт", в който да има конкретни параметри за цена, срокове на плащане и т.н. В доклада от 2011 г. на финансовия консултант - британската банка HSBC, пък се посочва каква ще реалната цена на проекта и колко ще струва мегават час ток от там (пет пъти по-скъпо от АЕЦ "Козлодуй"). Проектът бе прекратен от българското правителство (а не от "краварите") просто, защото няма откъде да извади толкова пари, а инвеститор, без държавни гаранции от наша страна, нямаше. Сега, ако се намери, може и да го рестартира.

    Коментиран от #12

  • 12 Белене

    4 3 Отговор

    До коментар #11 от "Azazel":

    През юли 2016 г. в Уикилийкс изтичат 30 323 писма от електронната поща на г-жа Клинтън от времето, в което тя е държавен секретар на САЩ. Едно от тях е изпратено от Морнингстар с дата 28 март 2012 г. и текстът му гласи: „Скъпа г-жо секретар, в момента съм в Атина като част от вихрено посещение на Брюксел, Рим, Атина и Анкара. Исках да Ви уведомя, че преди известно време получих обаждане от българския външен министър Младенов, който ме уведоми, че България е обявила решението си да отмени ядрения проект „Белене” с Русия. Това беше голяма тема при посещението Ви в София. Според него Русия съдейства по въпроса. България ще вземе един реактор, който е готов, и ще го прехвърли в централата в Козлодуй. „Уестингхаус” разговарят с българите относно проект в Козлодуй, където да се използва руският реактор. С най-добри чувства, Дик”. Съобщението преминава и през един от съветниците на държавния секретар – Джейк Съливан, който коментира: Not bad work. Нелоша работа.

    Така беше погребана АЕЦ „Белене” заедно с тези 1,38 млрд. лв. на данъкоплатците, изхарчени за изграждането на площадката. А тепърва предстоеше да бъдем осъдени за неспазване на споразумението с „Росатом” за още над 1 млрд. лв.

    Коментиран от #15

  • 13 Белене

    1 0 Отговор
    Имаше проучвания миналата година и за аерогара със скоростна жепе линия до Букурещ.
    Проучвания за аерогара сме правили около 1986 година
  • 14 Белене

    1 0 Отговор
    МАнчев не знае но големия проблем при предишни проекти бе ЛИпсата на индивидуален архитектурен проект.Позлваха с етипови проекти разработени за N ската площадка..
    Тука архитекти да дадат няколко разположения на реакторните отделения на терена ..Примерно поне педесет нови различни ген плана са нужни за да се намери най правилното решение..ДА ползват само района ограден западно от кухня столова за 10 000 човека
  • 15 Azazel

    3 1 Отговор

    До коментар #12 от "Белене":

    Смяташ, че проектът е спрян от американците, защото някой си дипломат е предал на американския държавен секретар свой телефонен разговор с нашия външен министър за нещо, което вече и без това беше публично обявено в България (спирането на проекта "Белене") и за нещо, което в крайна сметка също не доведе до нищо (воденето на преговори с "Уестингхаус"), а не заради липсата на 10 млрд. евро, които държавата ни или инвеститори желаят да отделят за строежа...? Нещо май хич не ти е ясно как функционира нито икономиката, нито дипломацията, а?... Естествено е американската дипломация да лобира за американски компании, така, както нашата дипломация лобира в чужбина (да се надяваме...) за български, но това не обвързва никого с нищо. АЕЦ "Белене" не беше построена, заради липсата на пари, а, ако такива се намерат - ще бъде построена, не се съмнявай.

    Коментиран от #16

  • 16 Белене

    1 2 Отговор

    До коментар #15 от "Azazel":

    В средата на септември 2010 г. след посещението на енергийния министър Трайчо Трайков в САЩ се узна, че американската „Уестингхауз” иска да участва във всеки ядрен проект в България. С това започна силният натиск на САЩ за българския ядрен пазар. На 21 октомври 2010 г. американският посланик Джеймс Уорлик заявява, имайки предвид „Уестингхауз”, че е по-изгодно за България да построи нови VII и VIII реактори на „Козлодуй”, отколкото да строи „Белене”.
    Та,викаш АЕЦ "Белене" не беше построена, заради липсата на пари.Е, как така за Белене няма,а пари за „Уестингхауз” има...и с течение на времето „Уестингхауз” фалира.

    Коментиран от #17

  • 17 Azazel

    2 1 Отговор

    До коментар #16 от "Белене":

    И как точно е имало пари за "Уестингхаус", построен ли е 7 блок на "Козлодуй"...? Това, че са водени преговори с тях, нищо не означава - нали резултат няма... ГЕРБ-ерите мислиха, че такъв проект може да е по-атрактивен за инвеститори, а и вероятно, че ще им донесе някакви лични дивиденти... (за АЕЦ "Белене" дивидентите вече бяха разпределени по други джобове...), затова се пробваха, но след като не бе намерено финансиране и за този проект - и той бе стопиран. Замразяването на АЕЦ "Белене" се случи година по-рано от посоченото от теб време, на 28 октомври 2009 г., когато RWE се оттегли от проекта. Без стратегически инвеститор този проект тотално пропадна и американците, виждайки отворилата се възможност, година по-късно просто се опитаха да пробутат алтернативен проект.
  • 18 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 19 Гого

    2 0 Отговор
    Кой луд ще строи нещо безплатно България е живият пример че километър пътна отсечка струва колкото ако е направена от злато.
  • 20 Гост

    2 1 Отговор
    Точно от нов АЕЦ има смисъл колкото и от полетите със совалка от Варна до Бургас.

    Те Китайците искаха и соларен парк да строят, но нещо не го направиха.