Last news in Fakti

27 Януари, 2018 12:16 3 518 46

Тилърсън: Против „Северен поток-2” сме

  • северен поток-
  • сащ-
  • полша-
  • тилърсън

САЩ подкрепят Полша и са против реализирането на газопровода „Северен поток-2”, каза държавният секретар на САЩ Рекс Тилърсън. Той направи това след среща във Варшава с премиерът на Полша Матеуш Моравецки.

„Виждаме, че този проект подкопава стабилността в региона. Това е поредният инструмент на Русия за политическо влияние” е мнението на Тилърсън.

Полша отчита важността на САЩ за укрепване енергийната безопасност на страната. Тя е за диверсифициране на енергийните източници, в частност „за” вноса на втечнен природен газ от САЩ.
В края на ноември 2017 г. полската компания PGNiG подписа договор със САЩ за внос на втечнен природен газ, който ще е алтернатива на газа от Русия. Сделката е за срок от 5 години. Цената не се съобщава.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Николай

    58 11 Отговор
    Както и всяка друга империя в историята и Вие американски гашници ще си намерите майстора и ще бъдете наместени точно там, където ви е мястото.
  • 2 goni

    42 7 Отговор
    Много забавно! Не се споменава какво мисли по въпроса Германия!:) Полякините са ми много симпатични, ама виж поляците!:) Тия, па че я увапцат!:) Тия, пак искат повторение! Е, не разбраха ли че колко и пъти да повтарят се ще изгубят!:)
  • 3 Бесен Язовец

    48 11 Отговор
    Честито на поляцие, някой е взел нещо под масата и тъпите поляци сега ще плащат дебелия газ!

    Коментиран от #28

  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 НАТО ВЕЦ

    49 8 Отговор
    Тия са по-тъпи и от нас. Ние от много мозък ще купуваме руски газ от Турция, но тия ще си го купуват чак през Щатите.
    Ямал-Аляска-през Щатите до Атлантика та у Полша.
    Браво.
  • 6 Търговец

    31 7 Отговор
    Турция е дала зелена светлина за строеж на втора тръба от Турски поток. Поддаде ли се Германия на соросоидните американски атаки в бъдеще ще купува по скъп газ от Турция.

    Коментиран от #31

  • 7 Наблюдател

    9 31 Отговор
    Руските гниди са готови да плащат на кочината по $500 за газ, но да няма диверсификация.

    Коментиран от #8, #9, #11, #25

  • 8 Бесен Язовец

    35 5 Отговор

    До коментар #7 от "Наблюдател":

    Няма щото трябва да се плаща скъп ток на US Мариците!
  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 Димитров

    28 6 Отговор
    Воят за газ през тази година ще е голям.През 2019 год спира транзита на газ през Украйна спира и кранчето за една много известна краварска фамилия за това воя е голям и правят всичко възможно да спрат и Северен поток -2 но надали ще успеят защото там има доста западни инвеститори !

    Коментиран от #20

  • 11 Трол

    26 2 Отговор

    До коментар #7 от "Наблюдател":

    Ето ти диверсификация-Американски танкери са доставяли на пристанището в Антверпен, Белгия, втечнен газ от Русия, съобщава белгийското издание Le Soir. Информацията е част от разследването Paradise Papers и публикуваните документи за офшорни компании.
    Разследването показва, че в Антверпен е имало четири доставки на втечнен газ с танкери на компанията Navigation Holdings, регистрирана на Маршалските острови. 31% от капитала на компанията е собственост на американския министър на търговията Уилбър Рос. По-рано днес се осветли връзката на Рос с Русия и руски магнати, включително и зет на руския президент Владимир Путин. Досега обаче схемата за доставките на втечнения газ не беше ясна.

    Коментиран от #44

  • 12 Наблюдател

    10 31 Отговор
    Няма по-жалки и гнусни твари от робите на руските роби!

    Коментиран от #13

  • 13 Бесен Язовец

    17 6 Отговор

    До коментар #12 от "Наблюдател":

    Богохулстваш вече.А? Хаха ха-ха-ха

    Коментиран от #14

  • 14 Наблюдател

    10 20 Отговор

    До коментар #13 от "Бесен Язовец":

    Не, и в Библията пише същото, че няма нищо по-гнусно и жалко от доброволния роб на роба. Но ти няма как да си я чел.

    Коментиран от #15

  • 15 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 16 Селянин

    4 3 Отговор

    До коментар #15 от "Бесен Язовец":

    Най-накрая и от теб да излезе мисъл...Жалко, че не мога да ти сложа няколко плюсчета...
  • 17 Сенко

    30 2 Отговор
    Германците винаги са били практични за разлика от нас.Сега ми се иска някой високопоставен германец да обяви старта на северния поток и Тилърсън ако не с друго,поне с пръст в уста да гледа.България щеше да извлече ползи за милиарди ако Боко имаше поне малко по космати топки
  • 18 законен

    5 18 Отговор
    Не трябва да притежаваш способностите на пророк, за да разбереш, че любимият проект на Путин няма да стане реалност. Берлин вече схвана, че проектът не се вписва в общото уравнение и ще спаси останалата част от Европа от спорове по този въпрос. И без това „Северен поток 2“ противоречи на всички основни цели на енергийната политика на ЕС. На последното заседание на Съвета на министрите на ЕС по въпросите на околната среда се създаде силен фронт, настояващ Еврокомисията да проведе преговори с Москва за рамковите условия на проекта „Северен поток“. Формално Европейският съвет ще даде мандат на Еврокомисията вероятно след края на лятото. Провеждането на преговори от ЕС означава, че идеята на министъра на външните работи Зигмар Габриел за прокарване на „Северeн поток 2“, заобикаляйки европейските енергийни закони, се е провалила
    https://clubz.bg/56396-severen_potok_2_nqma_da_go_byde
  • 19 законен

    3 10 Отговор
    Туск обратился к лидерам стран Евросоюза с призывом ускорить работу по блокировке строительства «Северного потока – 2» (СП-2). При этом пока что еще не все лидеры государств получили письмо от Туска, поэтому его текст не публикуется, подчеркивают СМИ.

    В документе отмечается, что страны ЕС должны как можно скорее заняться проектом изменений в газовой директиве, который несколько дней назад предложила Еврокомиссия, подчеркивает «Польское радио».

    Отметим, основным лоббистом проекта строительства СП-2 ранее выступала Германия. Однако после того как в стране прошли выборы, перспективы поддержки газопровода выглядят туманно. И пока что новое правительство Германии явно снизило градус риторики в защиту СП-2. При этом европейские участники проекта ждут от Берлина внятных заявлений по газопроводу. В частности, об этом заявил глава австрийской энергетической компании OMV Райнер Зеле. «Новому правительству Германии следует занять более решительную позицию, защищая проект «Северный поток – 2» и его реализацию. «Северный поток – 2» означает безопасность поставок для Европы, для Германии и Австрии», – подчеркнул Зеле.
    http://www.ng.ru/economics/2017-11-13/1_7113_nordstream.html
  • 20 законен

    6 14 Отговор

    До коментар #10 от "Димитров":

    Кога спре "газа" през Украйна ела се обади , особено пък като отпишат "северния паток" !!! А за "турския" даже не споменавай , че голем смех !!! Некакви си 15-16 млд кубика срещу над 80 млд и то през една единнствена Украйна по изплатени тръби , срещу 7-8 транзитни държави и кредити за 15-16 млд за тръби , божее , кога ша ви обяснят на опорките , че парите не растат по дърветата !!!!

    Коментиран от #27

  • 21 Димитров

    11 2 Отговор
    До коментар 20
    Ще поживеем година и ще видим но руснаците заявиха че газ през Украйна няма да преминава ха сети се ти колко е загубата и не само за тях пак прочети другия коментар.А що се отнася до Турски поток ще го има както турците ни взеха Син поток /отказан от Костов и орките му/така ще вземат и този.А още по лош вариант за ЕС е да няма Северен поток защото ще трябва да ходят при Султана и да бият чела пред него на килима...това е лошия вариант и те го знаят !!!!!!!

    Коментиран от #22

  • 22 законен

    3 11 Отговор

    До коментар #21 от "Димитров":

    Абе ти аритметика учил ли си или си спал !!! Какъв султан , какви пет лева !!! Турския ти поток(втората тръба) е 16 млд кубика , набийте си го в тъпите тикви и даже не се знае дали всичките са за ЕС или и от него ще остава в Турция !! През Украйна минават над 80 млд. , можеш ли да четеш или вече си ослепял от "боярщник" ???? Плюс това ЕС като каже , че иска да купува на руско-украинската граница , какво , бащицата ше каже е нема , ние ще си го държиме "газа" и ще си пием вместо водка , а ??? Единствената надежда беше "северния паток 2" , иначе не само , че ще е през Украйна , ами даже ще се увеличи !!!
  • 23 Димитров

    9 4 Отговор
    До 22
    Лелеее наистина тези джендерски изпълнения са ви изпили мозъка !Каква граница какви пет лева ! Не купувача определя цени и условия не само той а и продавача !Украинска граница лелееее забрави ще пиете какво искате ! Но ако съм на Путин ще врътна кранчето само за два месеца и ще опърдите орталъка ! Такова количество газ Европа няма от къде да вземе дори с камили от Катар да внася! Путин към Меркел-Е ще продължавате ли на газ, или ще преминете на дърва защото сме много богати и на дърва....ха ха ха ха !!! Граници ще ми пише ще опърдите орталъка от студ ха ха ха !!!!

    Коментиран от #24

  • 24 гост

    5 13 Отговор

    До коментар #23 от "Димитров":

    Лелее , тва верно ли бе ??? Тва в Масква ли ви го обясниха , гледай ти , ясно що никакви ги няма в търговията !!!! За твое сведение , в останалия свят закона е един и той е , че КУПУВАЧА е цар , щото в него са парите и ако иска ще купи , ако иска не !!! Още повече когато има и други възможностти и цената даже не е решаваща , а това което му дава сигурност и перспектива !!! И не разбрах как с 16 млд ще покрие 80 и кусур , нещо по тоя въпрос , освен , че поне пет фирми чакат да се освободи тръбата от Украйна за България , за да я напълнят с "неруски" газ , и това ли е плановете на Путя ??

    Коментиран от #26, #35

  • 25 Диверсификация

    6 1 Отговор

    До коментар #7 от "Наблюдател":

    Няма диверсификация , щото не сте намерили друг газ и не сте положили газопровод. Кво чакаш взимай кирката о оди да копаш.
  • 26 Клиента винаги е прав ако няма абсурдни

    8 0 Отговор

    До коментар #24 от "гост":

    Аз съм купувач и съм цар , аре оди да ми търсиш ноФ Мерцедес за 500 лева , и аз определям цената
  • 27 Гост

    6 0 Отговор

    До коментар #20 от "законен":

    16 милиарда е по едната тръба, още 16 е по другата която се строи в момента стават 32 мил . Син поток работи с 40-50 % натоварване и може по него да се добавят още 8-10 мил. Европейската комисия и Бат ти Бойко в момента се борят за третата Тръба да мине през България , а повече газ и не трябва. А който иска ще си плати .

    Коментиран от #29, #30

  • 28 Да да

    5 2 Отговор

    До коментар #3 от "Бесен Язовец":

    Може да плащат цени като наще или като гръцките! Ние нали сме братя,а гърците им дали азбуката та затова сме с префенции - ако случайно газта в Полша стане колкото нашата,нашата автоматично ще я вдигнат с 20-30 %. Колкото повече те обичат руснаците,толкова по-голям им става за теб. Аз съм мерси от братска обич!
  • 29 гост

    4 6 Отговор

    До коментар #27 от "Гост":

    Ама да бе , сто тръби са , ама само в мечтите ти !!!! Тръбите са ДВЕ и толкова ще си останат , не се прави на луд и едната е САМО за Турция !!!! А може и от втората да си "взимат" , ако мине през Турция , а не през България , да не говорим , че рашките повече гък няма да смеят им кажат , затова драпат да е през България , да не говорим , че е най-пряко !!! И въпреки това е САМО 16 млд. кубика , толкоз !!! И да въртиш и да сучеш , без Северен поток 2 , руснаците ще се молят на Украйна да не им спира кранчето , умираш ли си от яд ??!!
  • 30 гост

    4 4 Отговор

    До коментар #27 от "Гост":

    Чакай , че тая глупост за Син поток съм я пропуснал !!! Не бил натоварен викаш , че до оня ден опорката беше , че "пращи" от газ , кво стана , нещо объркахме каналите ли , що ли ??? И викаш , щели да го "разширяват , а ?? И за къде , за Мала Азия или за Средния Изток може би ??? Щото на към Европа нема НИКАКВИ изгледи , пък и даже за западна Турция не , те затова искаха Южния да излезе там , ама айде да не те отварям повече , по-добре кажи как аджеба ще го "разширят" като още не е проектиран , а пък за готов , смятай 10-15 години минимум !!! То Южния (Турски , къв ще да е ) го приказваме от 10 години и още не с е види кога ще е !!
  • 31 гост

    3 4 Отговор

    До коментар #6 от "Търговец":

    "ТРЪБАТА ОТ СЕВЕР" НЯМА ДА СЕ СПИРА , копейкаджии нещастни , а са я спряли , а се е напълнила с неруски газ и половината пазар на Раша на Балканите е заминал !!! Кого си мислите , че плашите , гаргите ли свраките ли или си говорите "по принцип" , нали трябва да оправдаем хонорарите , а !!
    И след 2020 година Русия все още ще разчита на Украйна за транзита на природен газ, макар и обемите да бъдат намалени, заключава в свой доклад Оксфордският институт за енергийни изследвания, цитиран от Natural Gas Europe.Анализаторите отбелязват и още един възможен ход за Русия, ако иска да се откаже от транзита през Украйна след изтичането на договора на 31 декември 2019 година - да продава газ на своите европейски клиенти от входната точка на украинско-руската граница. Така Европа ще сключва самостоятелни договори за транзит с украинската газопреносна компания Укртрансгаз.
    https://www.investor.bg/analizi/91/a/i-sled-2020-g-rusiia-shte-triabva-da-razchita-na-ukraina-za-tranzita-na-gaz-212797/
  • 32 гост

    3 4 Отговор
    Румъния и Грузия стоят терминали за пренос на каспийски газ , а самата Румъния до 2-3 години ще има производство от новооткритите залежи (на границата с България ! ) поне три пъти повече от собствените си нужди , който ще трябва да изнесе някъде , познайте къде е най-близо , демек с най-малко транспорт ??!! Освен това Турция почна строежа на "новия Босфор" на запад от Истанбул , през който ще минават ВСЯКАКВИ кораби , включително за втечнен газ , ако на някой в Александрополис му хрумне да се прави на интересен ! Булмаркет почти завърши терминала в Русе за втечнен газ , доставян по Дунав -Рейн-Майн от Северно море и смята да го разшири тройно за в бъдеще !!! Още някой ще плямпа ли глупости , че нямало никъде и никакъв газ освен умрелия руски ??? Да не говорим за тръбите от Израел и Кипър , които до 3-4 години ще влязат в Гърция и заради които гърците се отказаха от "евтиния" руски газ ?? Който си въобразява , че може да продава с принуда , не е прокопсал , това ще ви каже всеки търговец на запад , ама твърде много години някои така паботеха във "Варшавския договор" , но сега да си берат плодовете !!! И пак казвам , тръбата от север ще върви и руснаците ще молят да не се спира , щото иначе ще забравят , че са продавали газ на Балканите , толкоз !!

    Коментиран от #33

  • 33 падналия ангел

    5 1 Отговор

    До коментар #32 от "гост":

    А каспийския газ е? Щото нито Грузия нито Румъния граничат с Каспийска море!

    Коментиран от #34

  • 34 гост

    1 1 Отговор

    До коментар #33 от "падналия ангел":

    Ами не , само Грузия граничи с Азербайджан и ТАНАП минава през нея , а тепърва и други от цяла средна Азия !!

    Коментиран от #36, #39

  • 35 Май

    4 0 Отговор

    До коментар #24 от "гост":

    Май познанията ти по икономика и търговия са ограничени, а?

    Коментиран от #38

  • 36 Гост

    5 1 Отговор

    До коментар #34 от "гост":

    А я си направи справка , какво количество газ продава Газпром на Азербайджан. Тези цветни сънища дето ги сънуваш и споделяш в Интернет пространството сме ги говорили и преди 5-6 години, и от тогава никакво движение, по една проста причина. Иран и Туркменистан отказват да пълнят тръбата от Азербайджан, мисля че на всички е ясно защо.

    Коментиран от #37, #41

  • 37 гост

    1 5 Отговор

    До коментар #36 от "Гост":

    Нямам нужда от никакви справки , прави си ги ти ! Какво продава или не Газпром на Азербайджан и още повече на какви цени (хахахахах) си е лично тяхна работа !!! Газа който ще върви за Европа по ТАНАП и ТАП е от определено находище (Шах Дениз , надявам се няма да кажеш , че е на Газпром) и още сега е предвидено при увеличено търсене тръбата да се удвои , а в находището и в тръбите акционери са едни от най-големите ЕВРОПЕЙСКИ енергийни компании и те ли са на Газпром , може би ??А глупостите , че Иран и Туркменистан "не искали" на вечеринките ли си ги разправяте ?? Или разчиташ , че руснаците още дълго ще успеят да им пречат ??
  • 38 гост

    1 5 Отговор

    До коментар #35 от "Май":

    Дааа , за разлика от твоите от "Московския университет" , а ?? Там кво ви учат още , "от Русия по-големо нема" , а ??!!
  • 39 падналия ангел

    5 1 Отговор

    До коментар #34 от "гост":

    Аха, и аз ще си построя гараж защото комшията ми има кола! Абе ти в ред ли си!

    Коментиран от #40

  • 40 гост

    0 5 Отговор

    До коментар #39 от "падналия ангел":

    Ами ти ако искаш си строй и кочина , щото комшията не яде свинско , то се вижда кой не е в ред ! А ако си направиш огромния труд да отвориш картата , ще видиш , че ВСИЧКИЯ азерски газ на запад минава ПЪРВО през Грузия и тогава през Турция и терминала за Румъния е точно алтернативен на тръбите през Турция и спестява транзитните такси през нея !! Пък ти си строй каквото щеш !

    Коментиран от #42

  • 41 гост

    0 6 Отговор

    До коментар #36 от "Гост":

    И ако не са ти казали от Москва , единственото с което Иран (а с него и Туркменистан) не е съгласен е тръбата да зависи от Турция , ако имат гаранциите на Азербайджан и Грузия за тръба през Черно море , ще извадят парите на секундата и то с кеф !!
  • 42 падналия ангел

    7 0 Отговор

    До коментар #40 от "гост":

    Абе я не ми обяснявай кой какво има, през къде и как минава! Какво има България, какво минава през нея, печелим ли от това, това ми обясни! Ама не можеш! Защото американците продават руска газ на Белгийците, а на теб ти продават ток ама от скъпия, онзи от ТЕЦ-те, американските! Защото някаква канадска фирма ти изнася златото за 1-1.5%! И всичко е точно нали? Руснаците му били виновни! За кочини ще говори, нямаш си представа колко си нещастен! Те от Козяк, вербуват само гладкомозъчни.

    Коментиран от #43

  • 43 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 44 Шопа

    7 0 Отговор

    До коментар #11 от "Трол":

    Накрая май ще излезе, че САЩ и Русия си играят играта а русофили и русофоби останаха бе слюнки.
    И губещите сме ние и Европа.

    Коментиран от #45

  • 45 Асковлията

    4 0 Отговор

    До коментар #44 от "Шопа":

    Ха ,здрасти! Един умен човек, макар и шоп! ;-))) Сетихте ли се накрая, че сме най-смотаната държава, дето всеки си я подритва,като на премиера ,парцалената топка от детството?
    А и като ни знаят, че за няколко гроша ,продаваме и най-милото си - ето ти и истината!

    Коментиран от #46

  • 46 Шопа

    3 0 Отговор

    До коментар #45 от "Асковлията":

    Ха ха ха, и при шопите има проблясаци.
    Приятен ден.