31 Януари, 2018 10:16 10 091

Опитът в чужбина като предпоставка за добра кариера в България

  • българия-
  • кариера-
  • чужбина-
  • виена

Деница смята, че в България младите хора могат да се развиват не по-зле, отколкото в чужбина

Опитът в чужбина като предпоставка за добра кариера в България - 1
Снимка: Деница Велкова

Деница Велкова е пребивавала цели пет години във Виена, следвайки в един от най-големите икономически университети в Европа - (Wirtschaftsuniversität Wien​), утвърден със силно развита изследователска дейност в сферата на Бизнес администрацията, Икономиката, Математиката и Статистиката. Въпреки възможностите и предизвикателствата, които се отварят пред нея, тя взима окончателното решение да се върне в родната си страна.

Колко време бяхте в чужбина?

Във Виена прекарах 5 години.

Кога се върнахте в България?

Върнах се преди почти 2 години, но всеки ден преоткривам решението си и се чувствам удовлетворена от избора си.

Къде работите сега и на каква позиция?

Работя в Кеш Кредит ЕАД като финансов анализатор – работа, която силно ме мотивира и поставя различни предизвикателства и възможности пред мен ежедневно.

Опишете работата си с няколко изречения?

Работата ми включва изготвянето на финансови отчети за мениджмънт цели. Също така включва изработването на различни финансови модели, чрез които да се осигури доброто финансово представяне на компанията.

Защо избрахте да се върнете в България?

На първо място, защото обичам родината си, но и защото смятам, че в България има не по-малко добри възможности за развитие и кариерно израстване – особено за младите хора с желание да работят и да се учат.

Защо бихте посъветвали младите хора да се върнат в България?

Бих ги посъветвала да се върнат, защото в България младите хора могат да се развиват не по-зле, отколкото в чужбина. Качествата и знанията им определено ще бъдат забелязани и оценени и тук. Не на последно място, в една страна с развиваща се икономика има много възможности за развитие, от които да се възползват. В работата си до момента смело мога да кажа, че срещнах много кадърни и успели хора, от които всеки ден се уча. Те ме мотивират да продължавам да се стремя да вървя нагоре и да постигам все по-големи успехи.

Какво бихте казали на онези, които смятат, че в България няма бъдеще?

Много често съм чувала отрицателни реакции по отношение на решението си да се върна в България и най-често точно тези коментари са идвали от познати, които никога не са прекарвали по-дълъг период от време извън родината ни. На тези хора бих искала да кажа да не бъдат предубедени и да не смятат, че „чужбина“ ще направи живота им по-добър или по-успешен. Както гласи една българска поговорка – „Никой не може да ти помогне, ако сам не си помогнеш“. Според мен това в пълна сила се отнася за негативната нагласа на мнозина такива българи, които, съдейки държавата, се опитват да оправдаят собствените си неуспехи. Имаме много потенциал като нация, но от нас зависи как ще го използваме. Талантът трябва да се канализира, а не да се разпилява. Смятам, че развитието на страната ни зависи много от младите хора, които избират да останат в България.

Какви бяха трите най-големи предизвикателства пред Вас, когато се върнахте?

От една страна, сблъсъкът с неспазването на правила и тоталната липса на гражданско самосъзнание ме караха да се чувствам не на място. А от друга страна, за мен беше голямо предизвикателство да попадна на правилното място, в среда и сред хора, които ме мотивират и вдъхновяват. Именно заради това съм благодарна за шанса да бъда част от екипа на Кеш Кредит, който ме окуражава и стимулира ежедневно.

Какви според Вас са трите най-големи предимства на живота и кариерата в България?

Ще спомена едно предимство на това да преследваш мечтите си в България, а не в чужбина, но за мен то е най-важното. Чувството да не трябва да избираш между близките си хора и кариерното си развитие е безценно. В случая, работата в родината предоставя възможността да израстваш професионално и в същото време да бъдеш близо до семейството и приятелите си, заради което си струва да опиташ и да положиш усилия да се развиваш тук.

Какво Ви липсваше най-много, докато бяхте в чужбина?

Определено семейството и приятелите ми. Всички успехи се обезсмислят, когато няма с кого да ги споделиш. Не ме разбирайте погрешно, там също имах приятели, но те не са семейството ти, нито хората, с които си израснал. Затова искрено се радвам, че направих избора да се развивам в България – тук се чувствам цяла и успешна във всеки един аспект от живота си.

Опишете живота си в България с няколко думи?

Животът ми в България е доста интензивен, посветен главно на работата и на близките ми. Точно това прави всеки следващ ден цветен и динамичен и ми дава стимул да продължавам да се стремя към усъвършенстване.

Каква е Вашата формула за успех?

За мен е важно човек да умее да се възползва по най-добрия начин от всяка ситуация независимо каква е тя – добра или лоша, и от всяка възможност, която му се предоставя. Опитът, който получаваш, винаги си струва усилията.

P.S: "Аз избрах България" е съвместна инициатива на Zaplata.bg и Държавната агенция за българите в чужбина.



Свързани новини