Last news in Fakti

31 Януари, 2018 13:58 4 913 15

България не трябва да приема еврото

  • лев-
  • евро-
  • икономика-
  • бизнес-
  • валутен борд-
  • стив ханке-
  • форбс-
  • ес

Българите са по-умни от своите политици, заяви известен икономист

Икономистът Стив Ханке изрази мнение пред списание „Форбс“, че България трябва да запази настоящата си валута и да не приема еврото. По думите на финансиста българският лев е стабилен и София не трябва да прави резки промени.

Стив Ханке посочи, че левът на практика е клонинг на еврото, защото е обвързан с европейската валута. Реално страната ни вече е част от валутния съюз и е неформален член. Американецът смята, че валутният борд в България е много успешен.

Валутният борд е научил правителството на фискална дисциплина, спрял е хиперинфлацията през 1997 година и е предпазил икономиката от всички външни финансови кризи. По думите му това е и причината да бъде спасена банковата система през 2014 година при колапса на КТБ.

По отношение на фискалната дисциплина и показателя дълг спрямо брутен вътрешен продукт България е един от най-добре представящите се членове на ЕС, посочи още Ханке. „Защо тогава да бъде променена схема, която работи?“, заяви Ханке и посочи, че българите също не са склонни да изоставят своя любим лев и да го заменят с еврото. „Това е признак, че българите са по-умни от своята политическа класа", каза американският икономист.

Българите знаят, че влизането в еврозоната ще означава отстъпване на суверенитета на монетарната система. Нещо повече - бъдещето на еврозоната е несигурно, а и веднъж присъединена във валутния съюз България никога няма да може да излезе, заяви още известният финансов експерт.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Расулюлах

    21 29 Отговор
    Кат е толко убаво що не доидеш да живееш тука и да земаш тукашна заплата?

    Коментиран от #5

  • 2 Хахаха

    19 32 Отговор
    Хайде започна се вече с обработката на ибщественото мнение, затова колко лошо нещо е приемането на еврото! Ако беше толкова безсмислено, щяха ли да го приемат малките държави от Прибалтика, още много преди нас, а сега да са на светлинни години прединас, в икономическо отношение?

    Коментиран от #6

  • 3 Шопа

    40 5 Отговор
    Браво, това е приказка на всеуклошание:
    - народа по умен от политиците.
  • 4 след мен и потоп

    46 3 Отговор
    „Защо тогава да бъде променена схема, която работи?“, заяви Ханке - Отговорът на този въпрос е елементарен - защото политиците ни искат да няма "валутен борд" и да "се развихрят" в харченето на обществените средства. Без валутен борд, правителството ще може да изразходва много повече и да трупа дългове за много години напред. Примери има много - най-лошият е Гърция, но и другите европейски страни имат огромни дългове.
  • 5 Баче Кико

    22 2 Отговор

    До коментар #1 от "Расулюлах":

    Ти па кво се жалиш,арменският поп ли видя!

    Я па да те светна нещо!
    Кой е оправен и има акъл,може да живее навсякъде по света,без да мрънка като теб!
    И в България може да се изкарват пари по честен път,ама пак без акъл не става!
    А умните не мрънкат,защото са заети да си решат проблемите!
  • 6 Баче Кико

    23 3 Отговор

    До коментар #2 от "Хахаха":

    Ти па,кво се замечта!

    Приемането на еврото ще ни оправи,егати смешният виц!
    Я си пъхни в джобовете евра и кажи оправен ли се чувстваш?!
    Те толкова ще те оправи и еврото фабричните проблеми!
  • 7 ЖЖЖЖ

    28 4 Отговор
    Като се приеме еврото ще разберете, какъв ще е контраста между бедни и богати...ама ще е късно.. назад нема да има.
    Трите прибалтики и по територия и по население са половин България/все още/.Ама догодина като им спрат субсидиите ще се лъснат. Какво имат територия ли, климат ли, природни богатства ли .. що имат?
    А пък при нас ще окрадат резерва от валутния борд и КТБ ще ви остане само спомен .... а държавата ще е изчезнала.... но ще е късноо...
    Имаш собствен паричен знак -имаш държава. Нямаш ли, питай се какво си!Другите бивши соцдържави да искат евро- не. Само българската мафия и четата ГЕРБ точат зъби и търсят будали подръжници.
  • 8 AbuTalib

    4 0 Отговор
    Много отдавна трябваше да се приеме решение във 7-мо ВНС че учредяваме нова валута-ЕВРОЛЕВ!
  • 9 Гошо

    12 5 Отговор
    С евро, без евро - все едно, така или иначе сме в борд. Решението на проблемите ни трябва да дойде отвътре, тоест от нас, българите. Прекалено много разчитаме някой друг да ни "оправи", а в същото време забравяме, че реално ние сме тези, които решаваме собствената си съдба и тази на държавата.

    Например за да станем по-заможни, има само едно решение - предприемачество и инвестиции. За разлика от западняците, в България нямаме традиции в тези направления заради предишния режим, но ако повече българи започнат да създават конкурентни бизнеси, които изнасят, за 10 години можем да дръпнем страшно много.
  • 10 Мислещ

    8 5 Отговор
    Абе да ви кажа, при Живков, никой не е заменял лева с рубла ... а сега явно сме готови и имената да си сменим на Ханс, само и само да ни намалят лихвата по ипотеката ... повече мисъл и по-малко емоции !

    Коментиран от #11

  • 11 onq s konq

    9 3 Отговор

    До коментар #10 от "Мислещ":

    Естествено че при Живков никой не е заменял лева с рублата,но с долара-на поразия!Също така тогава и никой не бягаше нито на изток нито на запад защото :Бягаш на изток-затварят те в лудницата,бягаш на запад-разстрелват те на браздата.Е за това си бяхме и 9 милиона!
  • 12 gost123

    5 1 Отговор
    Браво! Един го е разбрал и го казва открито - лева е вързан за еврото, защо да се сменя. Смяната само ще доведе до поскъпване на стоките.Ние имаме икономическа изгода - двоино - веднъж че сме вързани с еврото, второ стоките ни имат пазар на еврозоната и са с фактор 1:2 евро:лев.
    Цялата дискусия е пълна глупост! Трябват ни конкурентни стоки происведени в БГ и работа в БГ с добри заплати

    Коментиран от #13

  • 13 стоян георгиев

    2 3 Отговор

    До коментар #12 от "gost123":

    причините да се смени са много ама е добре да се коментират от хора дето наистина ги интерасува темата.първата причина е евтините финансови ресурси които може да ползва българския бизнес и държава в европа.няма да плачеш как в германия лихвата по апартамента ти е един процент а тук 10.няма да плачеш и като правиш бизнес що в гърция вземат целеви кредити ,а тук такива няма или още по-лошо гърците да взимат евтини кредити и да ти съсипват бизнеса в българия.освен това ще се подобри финансовата дисциплина и афери като тази с ктб ще са много по-малко възможни ако фалира дадена банка лесно ще може да се посочат причините за това и наказани виновниците,щото надзора ще е на европеиската банка.няма да може да се появи някои нов орешарски и да реши да бутне борда подкрепян с умници като тук пишещите и за две години тарикатите пак да изпомпат българските спестявания и трето не на последно място,ще се вдигне цената на труда ,подобно на останалите икономики в еврозоната ,както и ще се приближи реалния ни бвп към номиналния.сега е четири към едно.демек у нас е четири пъти по евтино от германия и три пъти от гърция което прави българите да се изселват натам заради ниската доходност тук и високата там.та ако искаш българско производство натискиаи за европто.ако европа се срути някога българия няма как да изкласи независимо с ква валута се разплаща!
  • 14 Патето Яки

    5 1 Отговор
    Дания, Швеция, Чехия, Англия и др. да не са будали че си пазят националната валута.
    Какво стана с Гърция?
  • 15 123457

    0 0 Отговор
    Единствения основателен довод на Стив Ханке е, че бъдещето на еврозоната е несигурно.