2 Февруари, 2018 11:20 4 095 17

40 украинци се борят за 1 работно място в България

  • синдикати-
  • внос-
  • работници-
  • кнсб-
  • васил велев

Синдикатите искат по-високи заплати

Бизнесът пожела облекчение при наемането на работна ръка от чужбина. От работодателските организации поискаха да имат право да наемат повече работници от други държави. Ще доведе ли това до дъмпинг на пазара на труда и заливането му с по-нископлатени кадри? В студиото на „Здравей, България” по въпроса говориха председателят на Асоциацията на индустриалния капитал в България Васил Велев и президентът на КНСБ Пламен Димитров.

Васил Велев отрече твърденията, че бизнесът иска да внесе в страната нископлатени кадри от чужбина, с което да принуди и местните да работят за по-малко пари. „Оценката в средносрочен план на Института за устойчиво икономическо развитие е от порядъка на потребност от 500,000 работници и служители”, каза той. „Тази потребност няма да се реализира за месец или седмица, а в средносрочен план в близките няколко години”, заяви той.

„Те са нужни, защото тяхната липса задържа икономическия растеж. В момента най-острият проблем е недостигът на човешки ресурси. Той изпревари корупцията, административните прегради и по острота излиза във всички анкети. Това е в оценката на чуждите инвеститори и на международните институции”, добави председателят на АИКБ. Васил Велев каза, че има недостиг не само на високо квалифицирани служители, но и на работници във всички сектори. „Няма как да продължим и особено да ускорим икономическия растеж, ако всяка година пазарът на труда напускат приблизително два пъти повече души, отколкото се вливат”, каза той. Велев добави, че идеята на АИКБ е да се „внесат” преди всичко представители на българските общности в Украйна, Молдова и Македония.

Според президентът на КНСБ Пламен Димитров, основната причина за проблема с кадрите са ниските доходи. Той заяви, че двете спогодби с Украйна и Молдова за регулация на българите работещи там и гражданите на тези страни, работещи у нас, се провалят. „Към момента имаме единствената възможност да регулираме спогодба с Армения”, добави той. „Дефицитният пазар на труда е факт от няколко години”, каза той, „имаме разлика в оценката на причината”. „Аз съм дълбок песимист, че ако акцентираме на виетнамските инженери или заварчици, ще запълним дупката в нашия пазар”, подчерта той. Той изрази съмнение, че украинските и други сезонни работници, които са били в България миналата година, ще дойдат отново. „Пазарът на труда не е отворен”, каза от своя страна Велев, давайки пример, че за да замине за Полша на един украинец му трябват „няколко дни и 35 евро”, докато за България 300 евро и няколко месеца.

„Единствено Валери Симеонов прави енергични усилия да облекчи вноса, но има пасивна и активна съпротива от всички останали”, добави председателят на АИКБ. Той припомни фактът, че безработицата е под санитарния минимум и добави, че „няма хора, които да искат да работят и да не могат да си намерят работа”. Според него, ако в България имаше достатъчно квалифицирани кадри, бизнесът нямаше да иска да внася украинци и молдовци. Той очерта виждането си, че вносът няма да повлияе негативно на заплатите, а дори може да се окаже положителен, тъй като ще спомогне за разширяването на бизнес дейностите. Той добави, че има по 40 кандидати за едно работно място от Украйна и Молдова. Пламен Димитров не се съгласи и каза, че вносът на работници не е затруднен. „Ако искаме да върнем българите единственото решение е увеличение на доходите”, каза той.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Коментар

    28 3 Отговор
    И като дойдат ще работят за 1000лв. От тях 450лв.за наем 150лв за сметки и им останаха 205€ за да си вземат билет за Западна Европа Каквато между другото и им е Идеята.Лошо Няма Миграция Това е Първият Инстинкт за отцеляване от Милиони Години Отиваш там кадето има по добри Условия на Живот

    Коментиран от #8, #17

  • 2 гост

    40 4 Отговор
    Това е идеята на бизнеса. Внасяне на работници отвън с цел запазване на ниските заплати у нас.
  • 3 Ядеитн

    8 25 Отговор
    Видехте ли бре, мишоци! Аз от десет години викам че нема кой да дава по илядо лева и бол заплати на лениви и некадърни гяволи. Мераклии за работа бол - молдовци, виетнамци, индиици. Ша бачкат и ръка ша цалуват! Па мишоците, дека сакат по 100лв+ заплати да одят гладни, кат са правят на хитри .

    Коментиран от #4, #6

  • 4 Ядеитн

    9 7 Отговор

    До коментар #3 от "Ядеитн":

    Да са чете 1000 лв.+. По за сто лева + ако има мераклии за бачканье - зимвам ги веднага! Ха-ха-ха!
  • 5 Дикембе Мутомбо

    23 3 Отговор
    Нали ги видях миналото лято в Албена украинците колко им се работи. И ей така, от кумова срама да се бяха научили да казват "Добър ден" на български, а не "Добрьи день" или както там се пише.

    Предвид, че им плащат колкото на нашите, яко демотивираха и малкото останали сънародници по хотелите. А имаше и свестни такива...
  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 Имигрант

    19 2 Отговор
    В БГ не бих бачкал за измислен бизнесмен работодал посмъртно.
  • 8 гост

    17 1 Отговор

    До коментар #1 от "Коментар":

    Какви 1000 лева те тресат , оптимист ?? Те ако искаха да дават по толкова , нямаше да търсят чужденци ! Тавана е 700 и то бруто и квартира , ама не почвай да си мечтаеш за "самостоятелна" !!
  • 9 SDЕЧЕВ

    4 10 Отговор
    ВСЯКА БОГАТА ДЪРЖАВА Е СТАНАЛА ТАКАВА В СЛЕДСТВИЕ НА ЕМИГРАНТИТЕ. ТРЯБВА ДА ХВЪРЛЯМЕ ШАПКИ ДО НЕБЕТО ,ЧЕ НЯКОЙ ИСКА ДА ДОЙДЕ В НАЩТА ПУСТА ДЪРЖАВА. АКО ИЗЛЪЖЕМ ЕС ДА НИ РАЗРЕШАТ ,ТРЯБВА ВСИЧКИ КОИТО ИСКАТ ДА БЪДАТ ДОПУСНАТИ ЗА СРОК ОТ ПЕТ ГОДИНИ БЕЗ ПРАВО ДА СМЕНЯТ ДЪРЖАВАТА И ПОСЛЕ ДА ВЗИМАТ БГ ПАСПОРТ . ДАНО ИМ ДОЙДЕ АКЪЛА НА ДЕМАГОЗИТЕ И ДА ИЗДЕЙСТВАТ ОТ ЕС СЪКРАТЕНА ПРОЦЕДУРА ,ЗА СЪРБИ ,МАКЕТА,РУСНАЦИ ,УКРИ И ВСЯКАКВИ ДРУГИ КОИТО МОГАТ ДА НАУЧАТ БЪЛГАРСКИ ЛЕСНО. НЯМА ДРУГ ШАНС ЗА БГ ЗА ДА СЕ ИЗРАВНИМ С УНГАРИЯ ПОНЕ.
  • 10 Гост

    17 1 Отговор
    хаха, доживях, внасяме работна ръка, защото сме скъпо платена дестинация!
  • 11 Роман дизел

    10 3 Отговор
    Трици има ама не остана непрецакана маймуна в БГ. Нови хоризонти търсете в Папуа Нова Гвинея.
  • 12 НАТО ВЕЦ

    11 3 Отговор
    Публикувано във факти.бг: има по 40 кандидати за едно работно място от Украйна и Молдова

    Правете си сметка, тези до къде са я докарали.
  • 13 фонзи

    6 0 Отговор
    Публикувано във факти.бг: Васил Велев отрече твърденията, че бизнесът иска да внесе в страната нископлатени кадри от чужбина, с което да принуди и местните да работят за по-малко пари

    Мааа естествено,че ще отрече бее да не е луд да каже ,че най ниско заплатената работна ръка в еврозоната а и в Европа му е скъпа ! Де.а цървулите им смешни де.а ! Скоро никой няма да остане в тази държава - ще се напълни с индийци, пакистанци ,китайци, араби,украйнци и всяква друга паплач дето ще му бачкат на големия бизнес в БЪЛГАРИЯ за 50 долара сигурно на месец а ако може най добре безплтно
  • 14 Гого

    11 0 Отговор
    Нали по бай Тошово време бяха докарали виетнамци по договор да работят в строителството.Колко работиха видяхме!После едва ги изгониха от БГ.Или забравихте какво ставаше във виетнамските общежития в Кремиковци?Е,имаше и полза от тях,че изядоха бездомните кучета и съкратиха броя им.За араби и негри въобще няма смисъл да се говори-от тях работа не чакайте!
    За молдовци и украинци даже не мислете!Тия всичките за нищо не стават.Всички са пияници и отрепки,безполезни същества.Полша вдигна ръце от такива работници.
    Господа политици,не бълвайте тонове глупости и не вкарвайте България още-повече в батака!Направете заплатите нормални и се постарайте да запазите и върнете нормалните хора обратно в РОДИНАТА!!!
  • 15 Няма оправия

    7 0 Отговор
    Овчари внос от КАВКАЗ ЩЕ ПРАВИМ НОВА ЧЕЧНЯ,,Предимство ще имат желаещите от държави, които вече имат опит в тази професия, като Грузия, Казахстан, Киргизстан, Азърбайджан. Заплатата, която ще им бъде предложена у нас, ще е 700 лв. на човек, или 1400 лв. на семейство, съобщи Симеон Караколев,) Какво ли още да чакаме от продажните ни управляващи.Оставиха циганите да лежат и да се множат,вместо да ги научат да работят.Повечето цигани на запад не крадат там,а дори и работят защото там има и закони и наказания...
  • 16 Гого

    9 1 Отговор
    Ехххххххх мечтииииии на работодателите да дойде някой да бачка от вън ама няма никога да се сбъднат по простата причина че заплатите са мижави. За какво ще идва от Молдова или Украйна за да живее в същата мизерия. Като не искат да дават заплати работодателите да запретват ръкави и сами да си бачкат безплатните роби свършиха.
  • 17 Я изкарай Гано

    5 0 Отговор

    До коментар #1 от "Коментар":

    Напуснах работа преди 6месеца, инженер съм на машина с ЦПУ в машиностроенето, Велико Търново, вземах 600чисти. Няма купони, работно облекло-манта и други такива недоразумения. Отивам за монтьор на табла за телфери - заплата минимална!!!!! Та, какви 1000лв. в Северна българия.(не ме поправяйте, да пиша с малко "б")