6 Февруари, 2018 14:16 11 808 30

Биткойн: Спука ли се балонът?

  • биткойн-
  • борса-
  • валута-
  • търговия

Виртуалната валута е под ударите на законодателството и хакерите

Биткойн: Спука ли се балонът? - 1
Снимка: БТА/АП

Биткойнът падна под психологическата бариера от $6000 във вторник, съобщава Би Би Си.

Виртуалната валута се търгуваше за $5 947,40 (£4 256,44) . Това е най-ниското ниво от миналия ноември, отбелязва сайтът Coindesk.

Спадът на виртуалната валута идва след решението от последните седмици на редица американски и британски банки издадените от тях кредитните карти да не се използват за закупуване на виртуална валута.

Междувременно редица страни затегнаха законодателството си, с което разклатиха доверието на инвеститорите във виртуалната валута, припомня Си Ен Би Си.

Спад отбелязаха и сродните на биткойна виртуални валути. Ethereum, който се търгуваше най-скопо на 9 януари за $1 255,89, падна до $574,42, а Bitcoin Cash, чийто връх беше на 20 декември $4 091,70 падна до $766,03 и Litecoin се срина от своя връх от $366,01 на 19 декември 2017 до $106,94.

Експерти очакват САЩ също да затегнат правилата за търговия с виртуалната валута.

Във вторник представители от Комисията по ценните книжа и борсите (SEC) и Комисията за търговия с фючърси на стоки (CFTC) трябват да свидетелстват пред Сената относно цифровите валути.

Ръководителите на двата регулатора се очаква да препоръчат на американското правителство да затегне правилата, регулиращи крипто - валутния пазар, за да се намалят рисковете от измами и манипулиране на пазара, припомня агенция "Блумбърг".

Макар и да не забраняват криптовалутите, финансовите регулатори в Обединеното кралство и Франция предупреждават инвеститорите, че могат да загубят всичките си пари, ако купуват виртуални валути, емитирани от компании, известни като "първоначални предложения за монети".

Освен от законодателството, виртуалните валути бяха и под ударите на престъпници, които се опитваха да хакнат портфейлите, за да откраднат средствата на потребителите.

Американец обвинява T-Mobile за нарушения е сигурността, което е позволило на хакери да имат достъп до неговия мобилен номер и да компрометира неговите крипто-валутни сметки и да откраднат 2 875 биткойна.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Гост

    18 2 Отговор
    "Публикувано във факти.бг: Спадът на виртуалната валута идва след решението от последните седмици на редица американски и британски банки издадените от тях кредитните карти да се използват за закупуване на виртуалната валута."
    По-скоро да не се използват
  • 2 да се вземе предвид че

    32 16 Отговор
    в момента балонът издиша, като вероятно ще продължи да го прави и занапред. Нарочно няма да се пукне изведнъж защото стреса ще е прекалено голям, затова ще го изпускат по-малко. Контрата е за балъците, както във всяка пирамида.

    Коментиран от #4

  • 3 Един друг

    15 2 Отговор
    Всички знаем, че е заради решението да не се използват, защото логиката е, че не може заемни пари за покриване накроткосрочни разходи да се използват за спекулации, защото лихвата по креднит карти е сериозна следд гратисния период.

    Друго е смешното - вече не можем да сме сигурни как се отразяват благоприятните новини, та като нищо можеше и спадът да е защото банките са позволили или облекчили нещо. Пресен пример от вчера - публикуваха резултатите за доходите, в резултат на анъчните облекчения на Дони и по повечето социални слоеве има нарастване на получените възнаграждени, т.е. уж добра новина. За сметка натова Dow се срина и вече помъкна след себе си и Nikkei. Логиката е, че повишенатапокупателна способност на марекинаците ще повиши инфлацията и Фед ще е принуден да вдигне лихвите, а икономиката е силно зависима от евтин кредит и вместо да изпишат вежди, избодоха очи с тези данъчни облекчения и повишаване на благосъстоянието.
  • 4 Един друг

    12 8 Отговор

    До коментар #2 от "да се вземе предвид че":

    Няма да има никакъв стрес при спукването на тези криптовалути. Пазарът им е нищожен на фона на dot com балона и ако ще всички да се сринат, пазарите няма да ги усетят. Просто вече лъсна истинската слабост на децентрализираните валути, а уж това им беше основното предимство. Куцо, кьораво и сакато емитира нови криптовалути и разводнява пазара до безобразие, а и с тези ICOта напоследък съвсем прекалиха. И биткойнът като е референтна валута за повечето, цялата тежест ляга върху нея.

    С две думи - нещо толкова волатилно и децентрализирано няма как да играе ролята на валута, та нещата си идват на мястото.
  • 5 пепи

    22 0 Отговор
    A то борсите все едно не се сринаха.1.25 трилиона долара ги няма.
  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 1234

    16 20 Отговор
    Просто се чудя как е възможно толкова много глупости да се изговорят накуп. Миналата година по това време биткойна беше $600, а сега е $6000 и балона се бил спукал??? Я кажете някоя друга валута изобщо в историята, която за 1 година да се е вдигнала 10 пъти, но това не пречи на "мъдреците-експерти" да обясняват как балона се бил спукал.

    Коментиран от #11, #12

  • 9 кой играл - играл

    8 3 Отговор
    тази година и имотния пазар в бг ще се гътне отново!
    така ,че развързвайте каквото имате да не ривете после!
    кой играл - играл- време е да се плащат сметките !
  • 10 Станчо

    15 11 Отговор
    Още с появата си, биткойна ме усъмни. Значи какво имаме. Алтернативна валута. Да бе да! Един биткойн струва хиляди в традиционна валута. И като пресметнеш се оказва, че плащаш същите пари за една и съща стока.
    Обясненията, че стоката била под един биткойн намеквайки, че е евтина е твърдение което може да се пробутва на де*или! Господи слез и помогни! Та нали сте заплатили същите пари, за да обмените някаква валута в биткойни! Отделно, колко от хората могат да си позволят да са де*или срещу няколко заплати в полза на една валутна единица - биткойн.

    Не е истина, че има толкова прост народ, боже, не е истина!

    Това е същото като деноминацията, но в пъти по-големи размери. Това е също така източване на валутите в световен мащаб. А къде се съхраняват милиардите от тези транзакции бе "спецове икономисти". Да ви pikam на дипломите!!!

    Обявявам въвеждането на нов термин в психиатрията. Въпросните индивиди попадат в пирамидата на умствената изостаналост на челно място като най-умни. ;)

    Представям ви образованият дебил.

    Коментиран от #27

  • 11 криптокур

    22 11 Отговор

    До коментар #8 от "1234":

    Спокойно йе "играч" и тия нива, ще стигне, че и по-ниски просто балона не се пръсна, а издиша бавно, но сигурно достатъчно е да погледнеш графиката откак и "бг мама" се включиха и ще разбереш ;)
    От доста време бая на такива, кат теб, какво ще стане, но кой може да спре гора да се разлиства и дебил да "финансиства" ;)
    Понеже балъците не свършват сега може някой да лепне една лепенка на балона пак да го донадуе малко, но рано или къстно, ще се пръсне и накрая шепа "играчори", ще се окаже с купчина 0 и 1ци, които няма как да осребрят или камара ненужни ригове в мазето .
    И да ви кажа сега на балъците с криптото, които, ще ми нацвъкате минуси, че това няма да ви спаси от загубите, съжалявам !
  • 12 Един друг

    11 6 Отговор

    До коментар #8 от "1234":

    Отговарям ти, въпреки че няма смисъл, ама поне другита да прочетат. Сещам се за немалко активи, които са скачали с подобни темпове - виж какво стана с добрите CDS през 2008-а, т.е. застраховки на по-малко уязвимите банки, за разлика от Леман и Беър Стърнз. Та, какво доказва примерът ти не разбрах?

    Да сравняваш крипто с истинска валута - нищо не разбираш. Сравнявай я със спекулативни ценни книжа като това горе. Кухи съпоставки с някакъв произволен момент, когато нещо е струвало едиколко си не вършат работа и не носят информация.

    Помня как преди няколко месеца фанатиците като теб тръбяха, че към днешна дата BTCто щеше да е поде 40 000, а до края на годината 100 000. Сега пеете, че в сравнение с цената от 600 долара и в момента било добре. Ми, то сравнено с цената когато беше 6 цена хептен е добре, бе и когато тове се върне на 100 долара, пак ще казвате, че е ръст от 1500 пъти за който го е купил за 6 цента. Голям аргумент, голям довод...
  • 13 Сабри Сабри

    9 3 Отговор
    Някой търси ли биткойни...........продавам
  • 14 Сербез Шукри

    11 5 Отговор
    Проститутките работят ли с биткойни.........

    Коментиран от #15, #16, #17

  • 15 Чвор

    18 2 Отговор

    До коментар #14 от "Сербез Шукри":

    Вече не, че докато клиента свърши и труда им се обезценява поне два пъти ;)
  • 16 Патриот

    5 4 Отговор

    До коментар #14 от "Сербез Шукри":

    Те не, но агенция за недвижими имоти "Нов дом 1" да.
  • 17 висок

    8 1 Отговор

    До коментар #14 от "Сербез Шукри":

    Цъ, и на мен ми отказаха, искат кеш или кредитна карта с истински пари!
  • 18 пепи

    13 4 Отговор
    Кат сте толкова големи гъзари играйте против биткойна.
  • 19 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 20 Селянин

    6 3 Отговор
    Га пи-пя!Га плащаш-плачеш!
  • 21 Като домакин

    11 0 Отговор
    Империята - Банките отвръща на удара!
  • 22 Хохи

    12 6 Отговор
    Биткойн е за МАЛОУНИЦИ!!!
    ДОБРЕ ДОШЛИ В МАТРИЦАТА
    виртуална валута, божееее. Ще се смачкам от смях.
  • 23 Хохи

    9 7 Отговор
    Биткойн е за МАЛОУмНИЦИ!!!
    ДОБРЕ ДОШЛИ В МАТРИЦАТА
    виртуална валута, божееее. Ще се смачкам от смях.
  • 24 Хохи

    9 4 Отговор
    "РАЗВИТИЯ ЗАПАД " се наби ДИРЕКТНО В "УЛИЦА БЕЗ ИЗХОД" и се чуди какви ПРОСТОТИИ да забърка, за много изтрещялото население на тая планета.
    КРАЯ СЕ ОЧЕРТАВА МНОГО ЯСНО.
    МНОГО СА БЕЗПОМОЩНИ, БРАВО
  • 25 Расулюлах

    12 1 Отговор
    Тва с борсите е наи голямата измама за цялата история но хората....изгубили пари дето ги нямат хахаххавсичко е виртуална идиотщина не казвам че не се правят пари но има особенности а там като се продаде 5 акции на висока цена вече се смята че всичките акции на компанията могат да се продадат на тази цена а това е нереално щото няма кои да ги купи всите те затва....с 1 дума си е измама целия уолстрийт и трябва да паднат ракетите на ким там че да се свърши с тая пирамида
  • 26 Биткойн

    3 3 Отговор
    Повечето хора плюят биткойна, защото не са има достатъчно акъл за да си купят и да изкарат пари. И понеже всичко разбират обясняват за балони, помпи, гуми, и кви ли не други детски играчки. Я сега се замислете, че и вие сте един въздух под налягане, един неспукан балон. Какво работите и заслужавате ли заплатите, които взимате. Отговора е НЕ! Но според вас самите дори сте подценени. Е същото е и с биткойна!
  • 27 Японеца

    4 3 Отговор

    До коментар #10 от "Станчо":

    От 10 до 24 коментатори.
    Велики финасисти, криптовалутата се "копае"!
    Кой балък я купува?
  • 28 как е

    2 1 Отговор
    как е има ли бит КОЕНИ има ли ?
  • 29 Гост

    4 1 Отговор
    Пълни глупости - преди писането на статията представители на SEC и CFTC определено се изказаха ЗА крипто пазара и цените за последните 24 часа са плюс от 18 до 48% в различните валути .
  • 30 kiachk

    0 0 Отговор
    Блокчейн е бързо развиваща се финансова област, която може да бъде много печеливша в случай, че трябва да инвестирате пари в нещо полезно. Работил съм с брокерска компания InstaForex от Илдар Шарипов https://rogtecmagazine.com/establishment-of-a-joint-venture-between-weatherford-and-benz-a-part-of-runa%D1%81o-group/
    Вече виждам добри резултати, защото доходите са се увеличили значително.