7 Февруари, 2018 10:04 6 628 15

Лъчезар Богданов: Вдигане на лихвите по кредитите в България ще има

  • уолстрийт-
  • лихва-
  • бизнес-
  • банки-
  • ецб-
  • еврозона

При всички случаи нова банкова криза в развития свят ще има отражение в България, каза икономистът

Лъчезар Богданов: Вдигане на лихвите по кредитите в България ще има - 1
Снимка: ЕЦБ

Вдигане на лихвите по кредитите в България ще има, защото в някакъв момент ще се вдигнат лихвите, които централните банки определят. Това каза в предаването „Тази сутрин” по bTV икономистът Лъчезар Богданов.

„Който в България си прави бизнес план, че тези лихвени нива ще продължават в следващите 5, 10 или 15 г., си прави грешно сметката”, допълни той.

В еврозоната започват да се натрупват фактори, които някакси бутат в посока решение централната банка да започне по-агресивно да увеличава лихвите в следващите години, посочи икономистът.

Той изтъкна, че българската икономика сега е много повече интегрирана с европейската. „Ако износът ни на стоки и услуги преди 8-9 г. е малко над 32-33 млрд. лева, сега е 66, тоест двойно повече стоки и услуги изнасяме. Съответно при външен шок много повече бизнеси, било в сектора на услугите или в промишлеността, ще го усетят”, прогнозира експертът.

Дори да има благоприятни условия вътре в страната, много трудно можем да очакваме една толкова отворена икономика като нашата да бъде някакъв остров, каза още Богданов.

По думите му при всички случаи нова банкова криза в развития свят ще има отражение в България.

„В 2008 г. влязохме в криза на свръзадлъжнялост в развития свят – твърде много кредити, излязохме с още повече. В глобалната икономика бизнес и правителства са добавили над 42 трилиона долара дълг за последните 8 г.”, изтъкна икономистът.

„Засега късметът или стечението на обстоятелствата е, че централните банки държат лихвите на практика нулеви. В еврозоната въпреки всички тези реформи всъщност в сравнение с преди кризата имаме 5 трилиона евро повече държавен дълг. На практика правителствата спасигха до голяма степен банковите си системи с дълг, който данъкоплатците ще плащат. Засега тежестта е ниска при тези нулеви на практика лихви, но в някакъв момент лихвите ще трябва да започнат да растат, защото цената на капитала не е нула. Няма как да очакваме, че поколения наред хората няма да очакват възвръщаемост от спестяванията си”, посочи Богданов.

„Централните банки провеждат абсолютно целенасочено тази политика, в един момент ще спрат да го правят – когато инфлацията тръгне леко нагоре, когато безработницата спадне още, когато трудовият пазар прегрее, заплатите започнат да растат по-бързо. На практика в Европа се чака кога в Германия ще започнат да растат бързо заплатите”, отбеляза той.

Според него инвестиционни проекти, включително бизнеси, които се крепят единствено на очакването на безкрайни нулеви лихви и безкраен достъп до нов капитал, тоест бизнес, който се крепи единствено на възможността да получава свеж ресурс от финансовите пазари, без реално да създава стойност и доход, в един момент ще бъдат прекратени. Кога точно, никой не може да прогнозира, каза Богданов.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Темида

    23 11 Отговор
    Тези с кредитчета от последните години дето брокерите ги убедиха, че сега е момента щото са ниски лихвите (нищо, че цените бяха брутални и си е балон) да му мислят.

    Коментиран от #2

  • 2 Ужас

    26 4 Отговор

    До коментар #1 от "Темида":

    Тези неграмотни "финансисти-икономисти" да не лаят много, че ще се вдигат лихвите... в Бългярие лихвите са двойни от тези на Германия. Бнките у нас печелят по 200 милиона за тримесечие, така че не виждам къде им е проблемя да вдигат лихвите, като сега хората успяват да ги плащат, всеки взема кредит и това води до оборот на банковите пари и от там ько печалба

    Коментиран от #13

  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 bank

    26 0 Отговор
    Т.Е. само ни подготвя, че ще започнат вдигането на лихвите, естествено да се "изравним" с ЕС. А, че в ЕС лихвата по ипотеките е около 1,5-2 %, срещу 3-6 % у нас, не казват...
  • 5 Анонимен

    12 0 Отговор
    Чакаме Шенген. Пък тогава какво ще правите когато се наложи да ги коригирате в посока надолу, защото така ще ви бъде наложено от евросъюзът.
  • 6 Българин

    19 1 Отговор
    Интересно кога ще има вдигане на лихвите по влоговете на хората? Скапана банкова система!
  • 7 арбайтен

    20 3 Отговор
    В Германия кредит за жилище 300 000 евро ЛИХВА 1%!
    В България обратното, вместо да намалят лихвите, за да могат хората да теглят кредити, те ги вдигат още повече, в момента са от 7-8% до 12% и нагоре!!!!!!
    За това западнякът си тегли кредита и си купува нова кола, щото не му дреме, а тука не стига, че сме 10 пъти по бедни, ами и кредитите 10 пъти по високи. Умряла държава!
  • 8 другар

    7 3 Отговор
    От "Вдигат се лихвите", както е подвеждащото заглавие, до "Публикувано във факти.бг: Вдигане на лихвите по кредитите в България ще има", мисля, че има малка разлика!
    Освен това "Публикувано във факти.бг: Кога точно, никой не може да прогнозира, каза Богданов"

    :) :) :)
  • 9 читател

    2 2 Отговор
    Оф, стига сте паникьосвали хората!
  • 10 анонимен

    7 2 Отговор
    Вдигането на лихвите е много важно защото в момента банките нарочно държат лихвите по спестяванията почти на нулата уж да стимулират бизнеса и икономиката ,както е казал човека -икономист в статията но така банките надуха нов ИМОТЕН КОЛОСАЛЕН БАЛОН и цените на жилищата в София станаха нереални.спекулативно завишени ,нямащи нищо общо с ръста на заплатите,икономиката и жизнения стандарт на хората в България.
    Първо от Европейската комисия имаше доклад че се надува имотен балон в България,преди седмица даже БНБ официално предупреди всички банки в България да не се увличат по жилищното кредитиране и да внимават какви размери кредити отпускат за жилища защото цените на имотите са нереално завишени и то с много.БНБ дори предупреди да не се очаква продължаващо поскъпване на този пазар на имоти ,защото много добре знаят банките че именно заради тази лихвена политика цените на апартаментите удариха тавана и не са реални.
    Имотните агенции през ден публикуват платени статии и така надуват още балона при имотите ,качват се и обяви със значително завишени цени като така отново се спекулира със стойността на имотите .
    Банките дават кредити но лихвената им политика в момента е много хлъзгава ,защото те много добре знаят че скоро лихвите тръгват нагоре и всички които в момента купуват апартаменти ще се окажат с жилища на ДВОЙНИ ЦЕНИ и кредити със вдигащи се лихвени вноски
    Най лошия момент за покупка на жилище ,всеки купувач в момента е като агне сред вълци

    Коментиран от #11, #12, #14

  • 11 Емил

    2 1 Отговор

    До коментар #10 от "анонимен":

    Парите са стока, като всяка друга, а лихвата е цената им. Докато има излишък, като сега - лихвите са ниски. Но парите носят пари, т.е. при правилно инвестиране, те стават повече - има и за банката, има и за инвеститора. За да се вдигнат лихвита, това трябва да се наруши. Т.е. този "велик" икономист казва, че се стартира безразборно раздаване на пари, без да се инвестират - това е единсвения начин да скочат лихвите!
  • 12 Анонимен

    8 1 Отговор

    До коментар #10 от "анонимен":

    Пич не съм нито брокер нито строител. Само ще ти кажа че в цяла европа цените в столиците и в центъра са високи и няма да паднат. Да му мислят тези дето купуват в ЯМБОЛ, Силистра, Разград, Сливен. За тях имотите ще вървят надолу, и купувачи се намират трудно. Само София, Пловдив, Варна, Бургас, това е пазара, и купувайте само хубаво и ново
    Строителство. На топ локация. За бай Ганьовците с миризливи панелки и стари згради от 1960 г. Да разберат че повече няма будали които да им плащат по 80000 до 100000 евро за хубавите им жилища. Отворете един сайт за имоти и вижте колко завишени обяви има от такива алчни дъртофелници, ще има да чакат

    Коментиран от #15

  • 13 аве фюрер

    5 0 Отговор

    До коментар #2 от "Ужас":

    За твое сведение алчните български банки с почти нулева ликвидност ,вече започнаха да говорят за вдигане на лихвите , защото раздадоха толкова много кредити , че вече нямат свежи пари и не могат да гарантират достатъчна ликвидност . А безразборното раздаване на кредити ,води единствено до огромна вътрешна задлъжнялост и спукване на балона . И миналия път така се започна с уж леки сътресения на щатската борса....
  • 14 аве фюрер

    4 0 Отговор

    До коментар #10 от "анонимен":

    Прекалено болезнено си прав ,за да могат някои хора да те разберат, и да признаят как са се минали ...
  • 15 hmhmhm

    2 0 Отговор

    До коментар #12 от "Анонимен":

    Само не разбрах защо мислиш че хубаво и ново вървят ръка за ръка. Това че дадено нещо е ново не означава хубаво. Не можеш да ме убедиш че разливането на бетон на -20 градуса е ок. Не можеш да ме убедиш че и стройтелните фирми работят с качествени материали. И обещават едно а е друго. Ще и видим небостъргачите колко ще устискат при следващите силни пориви на вятъра.