21 Февруари, 2018 09:21 4 367 25

Икономиката ни на нивото отпреди 128 години

  • българия-
  • икономика-
  • просперитет
Икономиката ни на нивото отпреди 128 години - 1
Снимка: Shutterstock

Къде е икономиката на България днес? Или по-скоро как се е променила за 128 години? Който и от двата въпроса да зададем отговорът е един – за над 100 години не сме мръднали. Дори се наблюдава леко влошаване. Поне това показват данните на специализирания caйт Вrіllіаnt Марѕ. 12 години след Освобождението на България от турско робство БВП на глава от населението е бил днешни 1900 USD. Тогава сме били на 21 позиция, в случай, че приемем, че държавите са същите, както днес. По същата класация България е на 23 позиция през 2017 г. с БВП на глава от населението 21 600 USD.

Икономиката ни на нивото отпреди 128 години

Разглеждайки държавите от Балканския полуостров страната ни е с най-малко увеличение на въпросния показател. След нас са само Бocнa и Xepцeгoвинa (9900 USD yвeличeниe), Cъpбия (13 700 USD) и Чepнa гopa (15 900 USD). Πpeди България ca Pyмъния (21 900 USD) и Xъpвaтия (22 000 USD).

През 1890 г. първата позиция в класацията е била за Великобритания, докато днес островната държава е едва на 10-то място. Днес първенец е Норвегия с БВП на глава от населението 70 600 USD. Тогава Великобритания е била на пъво място, тъй като е водеща индустриална сила. Преди близо 130 г. второто място е за Белгия, която днес е 8-ма. В тазгодишната класация бронзовият медал е за Швейцария с БВП на глава от населението 61 400 USD. Трета към днешна дата е Холандия с БВП на глава от населението 53 600 USD.

Държавата, която отчита най-силен напредък за последните 128 г., е Норвегия – 67 000 USD. Следват Швеция и Холандия, съответно с 55 900 USD и 48 800 USD. В ТОП 5 влизат още Швeция (48 700 USD), Гepмaния (45 700 USD) и Дaния (45 500 USD).

Икономиката ни на нивото отпреди 128 години


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Kcaniba

    25 49 Отговор
    България спря развитието си през1944г.! Челен удар в Империята на злото!

    Коментиран от #5, #6

  • 2 печатар

    24 9 Отговор
    Който печата парите, той има най-много.
  • 3 Робот

    50 18 Отговор
    Под топлите грижи на ГЕРБ , скоро ще се превърнем в Сомалия на Балканите.
  • 4 Ха ха ха

    9 6 Отговор
    Как така го изчислите по какви критерии!
  • 5 Случайно

    13 11 Отговор

    До коментар #1 от "Kcaniba":

    да си го преживял, или някой ти е разказал как го е чул от някой който наистина е живял тогава. Май много сложно го написах за теб...
  • 6 pompev

    19 14 Отговор

    До коментар #1 от "Kcaniba":

    По това време дърпаме силно напред,И между 1920-1944 сме на първите места в Европа.За да дойдат комунягите 1944 И да ни наакат

    Коментиран от #17

  • 7 Голям прос

    33 8 Отговор
    Вижте се бе некадърни гербаджии, вашия лидер си скъса г@за да ни убеждава колко сме били добре. Всички го разбрахме че се хвалеше за себе си, нека сега хората ви кажат това, което не искахте да чуете от нас.
  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 9 гост

    17 2 Отговор
    За да е най-точно сложете и държавният дълг на глава от населението и ще видим кои държави са напреднали и на каква цена...

    Коментиран от #15

  • 10 гост

    14 5 Отговор
    Територията на Румъния преди 128 години (на картата по-горе) и сегашната територия нямат нищо общо. Вижте на Гърция, Турция.... баси тъпата статия и ако сложиш и дълга на държавите ще се получи доста интересна картинка.
  • 11 кирил

    9 5 Отговор
    почти всички държави са запазили положението си.изключение правят само норвегия и великобритания.при норвегия причината е огромните находища на нефт и газ. за русия,това не важи,колкото и богатства да има,всичко се краде от олигархията
  • 12 Ссср

    11 13 Отговор
    Долна лъжа след 1945 бяхме 3 в света.

    Коментиран от #16

  • 13 Различен

    14 3 Отговор
    Ми ние икономика имаме ли??
    Какво произвеждаме?? Или изнасяме само суровини?? И само потребяваме и сме пазар за нискокачествената западна продукция, която другите държави не искат?? И то на много по-високи цени от тези в Европа!
  • 14 аве фюрер

    20 2 Отговор
    Ха ха , нещо не сте разбрали , трябва да четете само Бойковата дезинформация , тогава ще ви стане ясно , че и американците няма да могат да ни стигнат . Слушайте вожда ..... ха ха ха хаааааа ... И ви рече вожда , че средната работна заплата е ....1160 лв. ..... и ще стане 1500 лв . .... и че живеете по-добре от всякога ..... а , ха ха ха хаааааа Друг такъв нагъл комик като Боко , надали ще се роди .
  • 15 Варна

    12 1 Отговор

    До коментар #9 от "гост":

    Само дългът не е достатъчен, а и търговското салдо и производствените индекси.

    - И да не ти харесва фактите показват, че ние вървим по наклонената плоскост заради ГЕРБ.

    Добре е да знаеш, че това което обявяват устно ГЕРБ не го показват в официални документи. Данните за КФП и КД продължават да стоят на месец 9-ти 2017 година.- Това е удобен начин да лъжат с числата не мислиш ли?
    Кой им проверява лъжите след 6 месеца ? (Освен мен разбира се)
  • 16 Варна

    14 2 Отговор

    До коментар #12 от "Ссср":

    Трети в света по какво?
    - България е аграрна страна, с неграмотно население. - Няма един трактор в страната, няма дори ръчни часовници, за радио и телевизия няма да говорим!
    - Няма абсолютно нищо! - Вземи да питаш бабите си и дядовците си, кога започва държавната политика за масово ограмотяване и училища за квалификации и преквалификации. Кога започват да се строят пътища, пристанища, курорти, предприятия, университети, училища със средно специално образование...
    - Дори онзи цървул дето се хвали за пътищата по времето на СОЦ-а са построени повече пътища. - Вземи раздели километрите на годините и ще разбереш кой какво е направил.
  • 17 Трол

    4 0 Отговор

    До коментар #6 от "pompev":

    Какво е според изследването на Мадисън мястото на България сред останалите европейски страни през прочутата 1939 г., когато бил достигнат „върхът“ в нашето икономическо развитие? БВП на човек от населението в България тогава е бил 1603 единици, докато например в съседна Гърция той е бил 2638 единици (1). При това за Гърция 1939 г. не най-успешната година през предвоенния период. Най-успешната за Гърция е 1937 г., когато БВП е 2769 ед/човек, а в България през същата година той е едва 1512 ед/човек или близо два пъти по-малък .
    Това ти го казва един шведски учен, занимаващ се с история на икономиката на Европа-Най-известният учен, който днес се занимава с изследване на историята на икономическото развитие на Европа и света, е Ангус Мадисън
  • 18 tost

    9 1 Отговор
    Само неразбрах на кого да вярваме,според статистиката сме на дъното а според Боко - тиквата никога българския народ не е бил по добре.
  • 19 гост

    3 8 Отговор
    Важното е че сме пред Русия !

    Коментиран от #22

  • 20 ЕЕЕ

    8 2 Отговор
    Нищо не нали е Демокрация и има джендъри...кво ви пука че няма кво да яде Българския народ....а и тука съфорумците за 5 лв ще врътнат св*рка на когото им плати ( даже чух че ако е симпатизант на америка има промоция 4 лв)
  • 21 Ttz

    0 6 Отговор
    Руска медия
  • 22 вярвай си

    3 1 Отговор

    До коментар #19 от "гост":

    То ако гледаш тази карта си и преди Гърция и Турция!
  • 23 некойси

    4 0 Отговор
    Къде е премиера да скочи и да започне да цитира цифри и ФАКТИ :)
  • 24 Гого

    10 2 Отговор
    До 1944 година България беше бедна и изостанала аграрна държава,без някаква сериозна икономика и народа тънеше в невежество и бедност.Повечето земя принадлежеше на шепа чорбаджии.Населението беше предимно селско.Хората бяха необразовани и бедни.Образованието не беше достъпно за народа.Електричество нямаше навсякъде.След 1944 година с помощта на Русия ние постепенно се превърнахме в развита промишлена държава,построиха се пътища,заводи,фабрики,жилища за народа.Образованието стана достъпно за всички и основното образование беше задължително.България се превърна в градина.
    За жалост след 10 ноември 1989 година постигнахме демокрацията и от тогава започна упадъка на страната.Започна дивия капитализъм,който ни донесе разруха,дива приватизация,обедняване на населението и неговото стопяване.И постоянно ни убеждават,че сме добре,но ще се оправим.Само че,това за съжаление няма как да стане,защото ние продължаваме да потъваме и тоя път и Русия няма да ни помогне.И ние сами сме си виновни за това положение!!!
  • 25 Би Би

    3 0 Отговор
    Гарантирано от ГЕРБ - Мизерия и глад