22 Февруари, 2018 17:28 38 592 59

Гинка Върбакова от Пазарджик купува активите на ЧЕЗ в България

  • чез-
  • българия-
  • инерком груп

Купувачът „Инерком груп“ притежава три фотоволтаични парка у нас

Чешкият енергиен концерн ЧЕЗ (CEZ) продава активите си в България, съобщава Ройтерс. Според чешки медии купувачът е българска компания "Инерком груп".

ЧЕЗ продава и електроразпределителната си мрежа, и соларните си паркове у нас, които са оценени на неколкостотин милиона евро. Стратегическият комитет на надзорния съвет на компанията е одобрил сделката, съобщи директорът му Вацлав Пачес.

„Инерком груп“ е семейна компания, собственост на „Инерком инвестмънтс“, която е еднолична собственост на Гинка Върбакова. И двете фирми са регистрирани на „Околовръстен път“ № 3 в София, близо до Требич.

По данни на „Капитал“ фирмата притежава три фотоволтаични парка у нас - в Априлци, в панагюрското село Елшица и "Хаджийски ливади" около Пазарджик.

В съвета на директорите на "Инерком груп" са Гинка Върбакова, Малина Върбакова и Петрана Пайтакова. По-рано за кратко в ръководството на дружеството са били двама чешки граждани - Павлина Филипи и Магдалена Мрачкова. Те са били представители на партньора, придобил 50% дял в компанията през юни - фонд, контролиран от словашкия металургичен магнат Зденек Земек, чийто основен бизнес е в Чехия.

Върбакова е член на управителния съвет на Българската фотоволтаична асоциация. Според някои медии енергийният министър Теменужка Петкова е била кума на Върбакова. От енергийното министерство са отрекли тази информация, но признали, че министърът се познава с бизнес дамата.

През октомври миналата година чешкият енергиен концерн продаде ТЕЦ-Варна на фирмата „Сигда“, собственост на децата на Данаил Папазов, който бе министър на транспорта от 2013 до 2014 г. в правителството на Пламен Орешарски. Самият той е е вписан като управител.

В началото на 2017 г. ЧЕЗ обяви, че планира да се освободи от бизнесите си в България. Компанията притежава електроснабдяването на близо една трета от територията на страната, включително и в София.

Структурата на "ЧЕЗ Груп" в България включва електроразпределителното дружество „ЧЕЗ Разпределение България” АД, компанията за обществено снабдяване с електроенергия и лицензиран търговец „ЧЕЗ Електро България” АД и лицензирания търговец на електроенергия „ЧЕЗ Трейд България” ЕАД.

Това е втората мащабна сделка в България с чешко участие тази седмица. В понеделник стана ясно, че инвестиционна компания PPF group на най-богатия чех Петр Келнер купува 100% от „Нова Броудкастинг груп“ за 185 милиона евро. Келнер е и основен кандидат за бизнеса на норвежката група „Теленор“ в България.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 ХАСАН

    69 20 Отговор
    Чехите ни купуват на килограм

    Коментиран от #6, #20

  • 2 MasterBoy

    70 10 Отговор
    От зор да се измисли интересно заглавие се стига до писане на пълни глупости
  • 3 Браво

    258 4 Отговор
    Браво на Гинка от Требич! Спестовно момиче! Хората не могат да си платят сметките, тя направо купува Енергото.

    Коментиран от #4, #16, #25

  • 4 Моамар

    145 4 Отговор

    До коментар #3 от "Браво":

    Тя за да го купи баща или мъжът и сигурно е бившо ДС и е окрал БАЯ държавни активи
  • 5 Емил

    67 7 Отговор
    Добре, че съм абонат на ЕВН, щото всичко (и водата даже) ми е на ток. Абонатите на ЧЕЗ да си купят бързо генератори (най-добре безнзинови на газ–.
  • 6 батко бугар

    40 25 Отговор

    До коментар #1 от "ХАСАН":

    По добре чехите, че поне са славяни, отколкото твоите "хора"!
    И в контекста на твоите писания са и християни!

    Коментиран от #12

  • 7 В държавата на тримата дебели

    181 4 Отговор
    Тая кака Гинка от къде извади тия стотици милиони за сделката ?
    Само не ми казвайте, че с три волтаични парка може да си купите енергото на 1\3 България ?
    Кой стои зад кака Гинка е това напишете, че да не стане Шиши в женски вариант !

    Коментиран от #38, #58

  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 9 ТМВ

    89 4 Отговор
    Да ви светна,тя е поставено лице една посредствена селянка по фамилията се вижда..!
    От нататък всички активи вече са собственост на една известна банка...
  • 10 Кавал

    77 1 Отговор
    ...омъжена ли е гиннка,ако ней зимам Га!!!
  • 11 Garrincha

    87 2 Отговор
    " При срива на банките през '96 година имаше данни, че в групировките са влезли, около 6 млрд. долара от банкови кредити ... от ембаргото, в България, и то в определени хора влязоха около 4 млрд. долара ! Тогава започна и т.нар. "масова приватизация", при която, престъпните структури изкупиха с тези свободни пари голяма част от .... така .... обектите, предмет на приватизацията, и то за някакви дребни пари ! Към този период ... зная ... аз съм участвал, лично, в продажбата на един хотел, няма да му казвам името, на "Слънчев бряг", който беше продаден за 29 хил. марки, когато една гарсониера в "Люлин" струваше 40 хил. ... разбира се, под масата бяха дадени големи средства, но в държавата влязоха 29 хил. марки ... по тоя начин се процедираше ... "
  • 12 Емил

    45 23 Отговор

    До коментар #6 от "батко бугар":

    Какво и ме хубавото на славяните?! Даже на пиене не държат! Добре, че българите не са славяни!
  • 13 Garrincha

    75 4 Отговор
    + 2,5 млрд. лева от КТБ ! Ето една голяма част от парите на България и ето как се купува енерго-дружество, което е, просто, една част от многото на доилката - НЕК, БЕХ, енерго - дружества, зелена енергия изкупувана на свръх-завишени цени ... и всякакви други боклуци ! И един мизерник начело на КЕВР, който заедно с Костов е подписвал договорите за цените !!!
  • 14 МММ

    90 5 Отговор
    Гинка има участие в десетина строителни и соларни фирми. В въпросната фирма купувач освен нея с еднакви проценти са Хр.Ковачки и Теменужка Петкова. Невероятно но факт. Не е необходима кой знае каква проверка.
  • 15 ток

    92 1 Отговор
    От 1989 не е закусвала.
  • 16 Крадец

    59 1 Отговор

    До коментар #3 от "Браво":

    Ама ти сигурно ядеш по една баничка сутрин или шкембе чорба!Гинчето не закусва и е спестила пари!
  • 17 Гост

    64 5 Отговор
    Кака Гинка да внимава, че много опасен бизнес купува. Ако продължи политиката българите да плащат сметките на циганите много ядове ще си бере.
  • 18 Респектирана

    28 28 Отговор
    Какъв невероятен стратегически инвеститор - Гинка от Върнака, назначена от рубладжийската мафия ?
  • 19 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 20 Гост

    29 2 Отговор

    До коментар #1 от "ХАСАН":

    Хасане,пак четеш като дявола евангелието!
    В заглавието си пише- Гинка КУПУВА ЧЕЗ
  • 21 Бррр

    22 3 Отговор
    Е тва е формулировка!Коя Гинка,защо Гинка,как Гинка,къде Гинка?
    Тая няма ли име,фамилия,фирма,регистрация?Или е тайна?
  • 22 Бай Ставри

    41 6 Отговор
    От известно време ЧЕЗ откровено мамят в сметките. Отчитат дневната и нощната тарифа по електромерите, но изразходените по двете тарифи киловатчасове енергия умножават само по цената за дневната тарифа, която естествено е по-висока. По този начин клиентите се ощетяват с някоя и друга десетачка на месец. От известно време не пращат и книжните фактури, в които се вижда кое - как. Обикновено този номер го прилагат по селата, където бабичките нямат възможност да се ориентират в сложната информация във фактурите... Сега като продадат бизнеса, после ходи ги търси да ги съдиш. Нанайсе...
  • 23 ТИКВАТА

    42 12 Отговор
    Въртииии монополите на Тиквата Удрииииииии нещастният Български народ плащайтееее както и по турско не е плащано ЕВАЛАТА ГИНКЕ "ЕВАЛАТА ХОЛДИНГА"
  • 24 ТИКВАТА

    10 4 Отговор
    https://www.youtube.com/watch?v=pwzrrcff24Y Въртииииииииииииии ЕВАЛА СЕЛЯНИЯ
  • 25 Съседа

    33 2 Отговор

    До коментар #3 от "Браво":

    Гинка като спестяваше от закуски ние се тъпчехме, изобщо не мислехме че ще дойде време да си играем по скрити търгове. По интересното е Гинчето на кого е съпруга или любовница. Другото е стар филм като "Дързост и красота" никой не знае кога е почнал и кога ще свърши. Серии безброй по български сценарий.
  • 26 Ех мили хора

    30 3 Отговор
    Всичко което не е немско в чехия е на руската мафия
    Честито
    А бе мамка му що не го купи дженерал илектрик например
    Не разбирате ли това не са компании които са на борсата защото са еднолична собственост
    Заробени сме отдавна
    Трябваше 1990 година всички заводи фирми и прочее да се пуснат на борсата и сега всичко тук щеше да е наред....
  • 27 jambazina

    25 2 Отговор
    Дебел, пак ли ти бе?
  • 28 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 29 Momo

    13 3 Отговор
    Щом не е тя кой е теменужка или Б.Б или Ц.Ц

    Коментиран от #37

  • 30 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 31 ЕЕЕЕ

    23 3 Отговор

    До коментар #30 от "Ецил":

    За Волен си абсолютно прав,нали щеше да премахва монополите, трябваше да върне стратегическите предприятия на държавата а сега мълчи като пън.
    На следващите избори ако всеоще някой гласува за Волен значи положението в БГ е безадеждно.
  • 32 ВЪЗМУТЕН

    25 3 Отговор
    ВОЛЕН СИДЕРОВ И ТОЙ Е ЕДИН ОТ ТЯХ , УЖ МОНОПОЛИ ЩЕШЕ ДА ПРЕМАХВА .... СЕГА ВЪРТИ ДАЛАВЕРИ ..ИСТИНАТА Е САМО ЕДНА ...ДАЙ НА БЪЛГАРИН ВЛАСТ И МУ ГЛЕДАЙ СЕИРА . ВСЕКИ ПО УМЕН ГО УБИВАТ В ЗАРОДИШ ДА НЕ СТИГНЕ ДО ВЛАСТТА ...КОЙТО ГО ИЗПУСНАТ В ВЛАСТТА ГО КОРУМПИРАТ ...НИЕ СМЕ ПО ЗЛЕ ОТ ИТАЛИАНСКАТА МАФИЯ . ТУКА ВСЕ ИМА ПРОБЛЕМИ И ВСИЧКИ НЕВИННИ . ТАКА НАПРАВИ И ГРАБИТЕЛСКАТА ПРИВАТИЗАЦИЯ ИВАН КОСТОВ ... В ЕДНА НОРМАЛНА ДЪРЖАВА КОЙТО ОБЕЩАВАШЕ ПОЛИТИЧЕСКИ ЧАДЪР НАД МИШО БИРАТА ЩЕШЕ ДА Е НА ..........
  • 33 Гражданин

    17 1 Отговор
    Няма такава държава !!!
  • 34 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 35 мафията победи

    13 1 Отговор
    БГ енергийната мафия купува ЧЕЗ! ЗА това трябва да се протестира, на всеки му е ясно, че кака Гинка и компания са просто подставени лица.
    Ясно е, че в играта са разни ДС агентури, дърти комунисти и техните клакьори в Парлама-ментата и бивши министри. Всички са навързани, като свински черва, а конфликта на интереси, корупцията и роднинските връзки са налице.
    Явно има някаква омерта сред БГ управляващата Мафия да се мълчи по тези въпроси и да не се разследват престъпниците. На всеки му е ясно, защо.
    Много хора знаят на кой са фотоволтаиците, ама на истинският им собственик и кой е неговата кукла.
    Очаквайте поскъпване на тока, много кражби, измами! Кака Гинка ще обере пешкира, ако въобще може да приказва български, най-вероятно е от етноса.
    Честито на печелившите, ще има протести скоро, натам отиват нещата.
    Много компании бягат от рекета на комунистите, скоро нищо няма да остане, колкото и тъпата им пропаганда да ни внушава, че всичко е наред.
    Докато не стане гражданска война в тая територия няма да се оправят нещата, то е ясно.

    Коментиран от #36

  • 36 Нострадамус

    4 0 Отговор

    До коментар #35 от "мафията победи":

    Не се коси! Винету ще ги срази!

    Коментиран от #39

  • 37 мафията победи

    13 0 Отговор

    До коментар #29 от "Momo":

    Най-вероятно зад кака Гинка стои кака Цвети, тя държи всичките фотоволтаици в Бълхаристан.
    Щом слагат подставено лице, значи готвят поредната голяма далавера, въобще България е, като страна от Африка, че даже и по зле, само подставени лица, измамници и измами. Докога ще продължава тая кражба не знам, може би докато ни уморят тотално и не остане нищо за крадене.
    В Монополистан няма реален бизнес и реална пазарна икономика, няма конкуренция, има само МАфия, връзки, подставени лица и олигарси, уж сме в ЕС пък приличаме на Украйна!
    Нищо добро не ни чака, а Шенген ще го видим през крив макарон, тая държава трябва да я окупира армия и да назначи марионетно правителство, НАТО трябва да влезе в България, няма друг начин, само танковете ще ни оправят.
  • 38 Герб е Дпс, Бсп е Бкп

    6 1 Отговор

    До коментар #7 от "В държавата на тримата дебели":

    Не е женско шиши - бащата на мъжкото шиши стои зад Гинка.
  • 39 мафията победи

    11 0 Отговор

    До коментар #36 от "Нострадамус":

    Не е нужно да си Нострадамус за да разбереш, че и Винету е в играта.
  • 40 некойси

    11 0 Отговор
    У нас няма нищо случайно, всичко е навързано.
    За съжаление нещета станаха толкова много и на толкова много нива, че няма оправяне.
    Погледнете списъка с участия на госпожата и кажете не ви ли намирисва на нещо?
    https://tr.bivol.bg/view.php?guid=ECBC6ED2AAD45229AE85606961638716B226748498F024991E8A0983AF8D4A32
  • 41 оня с коня

    14 1 Отговор
    Какво става в тоя Пазарджик бе??? Егати инвеститорите егати нещото!!! Стига ве, как се намират толкова пари - аре само не казвайте банки, защото банка не инвестира 100% от сумата! Вие вече се подигравате с народа ве! Ф.О. Абсурден!!!
  • 42 Гого

    8 0 Отговор
    По вероятно да е подставено лице преди продажбата една лелка от Герб ни убеждаваше че тока не може да бъде евтин във България. Май са подготвяли продажбата за определено лице с атрактивни цени на тока. В Щатите киловат час е 9 цента а при нас 19 стотинки май излиза че сме по богати.
  • 43 Imthedevil

    0 4 Отговор
    Според мен и сега цената на тока е подозрително ниска. Та е крайно време да я дигнат.
  • 44 азе

    1 1 Отговор
    "неколкостотин" - сериозно???
  • 45 някой си там

    1 0 Отговор
    то преди русия са ни мамили са америка и турция немам думи
  • 46 прокуратурата

    2 0 Отговор
    КТБ кинтите почват да се изпират....;))) К...чки ще измяУка в един момент.. в готовност да точи...
  • 47 ELDiablo

    5 0 Отговор
    леля Гинка пералнята :D
  • 48 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 49 ГОСТ

    3 0 Отговор
    Е ГАТИ ИЗМАМИТЕ И ИЗМАНИЦИТЕ ! Няква селянка /кума на друга селянка във власта/да КУПИ ЧЕЗ. ТОВА НИКЪДЕ НЕ МОЖЕ ДА СЕ СЛУЧИ.
  • 50 Юнак Гюро

    1 0 Отговор
    Гинка е от село Варвара а не от пазарджик
  • 51 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 52 Лудия

    3 0 Отговор
    Зад тая стои Пашата на Бойко шефа! От както Бойко е на власт 10 години да сте чули нещо в медиите да се пише за Пашата ? Мътно и кърваво е в тая мафиотска държава!
  • 53 Dufi

    3 0 Отговор
    Ами да продават го, за какво им е вече, смениха медните проводници със аломиниеви сега друг да плаща загубите.
  • 54 Чочо

    1 0 Отговор
    Че как Гинка няма да я купи нали е приятелка на министарката ние. Не сме глупаци, дами и господа управляващи.моите приатели не купуват разни дружества.Бъгари на избори не спинкайте.А честито на куповачите а на нас да плащаме редовно.
  • 55 Иван

    1 2 Отговор
    Зад тази фирма стоят руснаци.Алоооо ДАНС събудете се бре смотльовци

    Коментиран от #57

  • 56 Димитър Кънев

    3 0 Отговор
    Браво на трите жени.Върхът са.
  • 57 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 58 Копач

    1 0 Отговор

    До коментар #7 от "В държавата на тримата дебели":

    Копала е биткойни
  • 59 Чичо

    0 0 Отговор
    Тук прочетох много истини. Те продадоха България,и наистина трябва да се потърси отговорност. Ще дам факти. Кака Цвети имаше банка, продадия много изгодно за нея. Сега има голям бизнес с фотоволтайци, който също ще продаде мноооооого изгодно на кака Гинка. Предвиждам, че кака Гинка ще вземе необезпечен кредит и ние ще си купим от нея ЧЕЗ и фотоволтайците. Както казва всяка вечер шиши от ефира - честито на печелившите.