27 Февруари, 2018 14:59 8 354 6

„Булгартабак“ затваря 130 годишна фабрика

  • булгартабак-
  • баня лука-
  • цигари-
  • закриване

Българският тютюнев холдинг заявили на властите на Република Сръбска в Босна и Херцеговина, че вече не се занимават с производството на цигари

Българският тютюнев холдинг "Булгартабак" ще закрие фабриката за тютюневи изделия в Босна Баня Лука до 10 март. Без работа на улицата ще останат десетки работници, пишат сръбските медии в Босна и Херцеговина.

Новината за затварянето на 130 годишна фабрика в Баня Лука е била съобщена от новия директор Саво Корбаджиев.

Закриването на фабрика ще се обсъди на насрочено за 1 март правителствено заседание в Баня Лука. Синдикатите вече са поискали правителството да се намеси и защити интересите на работниците. Те са обезпокоени, защото от българският тютюнев холдинг заявили, че вече не се занимават с производството на цигари. По неофициална информация представител на „Булгартабак“ се е срещнал с властите на Република Сръбска в Босна и Херцеговина и ги е уведомил за изтеглянето на компанията от региона.

През април миналата година British American Tobacco (BАТ) обяви, че е придобила цялата гама от марките на „Булгартабак“ в Босна и Херцеговина, включително и тези, произведени в Баня Лука, като част от по-голяма сделка с българската компания.

През април 2017 г. ВАТ придоби водещите марки на „Булгартабак“ Victory, Eva Slim и GD за над €100 млн.

Собственик на „Булгартабак“ е австрийското дружество „БТ Инвест”, което приватизира тютюневия холдинг за сумата от 100.1 млн. евро в края на 2011 г. Тогава ВАТ бе посочван като един от потенциалните купувачи на Булгартабак, но компанията така и не взе участие в процедурата по „приватизация“.

"Булгартабак" купи 55% от фабриката в Баня Лука през 2013 г. за близо 4.5 млн.лв. Малко по-късно чрез търгово предложение увеличи дела си до 90%, а през миналата година стана изцяло собственик на цигарената фабрика.

През последните години ВАТ придоби тютюневи марки и други активи в страни от Централна и Източна Европа. Миналата година от компанията обявиха, че са купили от австрийската фирма CID Adriatic Investments (CID) тютюневия бизнес на босненската компания Fabrika Duhana Sarajevo (FDS), включително и нейната дистрибуция.


Поставете оценка:
Оценка 5 от 1 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Сенко

    12 2 Отговор
    Супер като истински българин не ме интересува аз да съм добре важно е комшията да е зле.
  • 2 Кочо Червяков

    15 0 Отговор
    Рррррр... Булгартабак българска фирма ли е ?
  • 3 Осман

    13 2 Отговор
    Така се чисти конкуренцията,сега BAT ще са монополисти.Да ги правят по 10-12лв. цигарите и да се приключва
  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 Марио Ангелов

    14 0 Отговор
    "Наште" оШфорковци всичко източиха.
  • 6 табакчо

    7 1 Отговор
    Че то остана ли един български завод егати демокрацията.