2 Март, 2018 08:01 4 758 28

„Газпром“ спря газа на Украйна

  • русия-
  • украйна-
  • газ-
  • доставки-
  • газпром-
  • ес-
  • нафтогаз-
  • елена зеркал

Украинците са уведомили Европейския съюз

„Газпром“ спря газа на Украйна - 1
Снимка: Shutterstock

Руският енергиен гигант „Газпром“ отказа да изпълни решението на Стокхолмския арбитраж и да достави газ на Украйна. От Киев са изпратили нота до Европейския съюз, разкри заместник-министърът на външните работи на Украйна Елена Зеркал, цитирана от ТАСС.

„Действията на „Газпром“ относно неизпълнението на неговите договорни задължения и отказа да изпълни решението на Стокхолмския арбитраж представляват заплаха от възникване на извънредна заплаха за доставките на газ за Украйна и ЕС", посочиха от украинската дипломация.

Зеркал заяви, че е изпратена нота до ЕС за прилагане на механизма за ранно предупреждение за кризисни ситуации в енергетиката. Тя каза, че Киев иска свикване на тристранни преговори във формат Украйна-ЕС-Русия за осигуряване на стабилност на доставките на газ за Украйна и ЕС.

По-рано ръководителят на „Нафтогаз“ Андрий Коболев заяви, че Украйна изпитва недостиг на природен газ от 10 милиона кубични метра на ден и от събота намалява за четири дни потреблението на газ с 5-10% заради липса на доставки от Русия.

Арбитражният съд в шведската столица одобри иска на „Нафтогаз“ към „Газпром“ по делото за транзит на газ. Руската компания беше осъдена да заплати $2.56 милиарда заради подаден газ в по-малък обем, отколкото е било предвидено в договора.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Дедо Грую

    74 11 Отговор
    Е па нали сте голема работа и че ги тепате руснаците? Сеги скимтите. Никой нема да ви помогне, само ще ви използват и продават скъпо оръжие. Кой не знае да целува ръка, ще целува г.з и крака.
  • 2 Русия

    60 8 Отговор
    Еми да то Русия може само санкции да поема а не да налага!ама идва времето ,когато на Путин ще му писне и ще покаже на агресорите Фащ и Европа,къде "зимуват раците"!защото кучето дето го хранят му хапе ръцете и налага санкции!
  • 3 Гацо

    51 8 Отговор
    Е те това е. Е като са много отворени и щеха да ги бият да ги превземат, а сега яж му главата. Тия украинци що се излагат така?
  • 4 щастливецът

    12 45 Отговор
    Сключват договори, не ги изпълняват, след това се явяват пред арбитражен съд и понеже не им харесва присъдата правят каквото си искат. Това не е предвидим партньор и който може хич да не им се хваща на въдицата итази на троловете им.
  • 5 Както е ставало и преди

    31 10 Отговор
    Ето сега Русия спря газта на Украйна .Сбъдна се мечтата на нашите соросоидни третополовци ,сега да седнат и да очакват с буйна страст ,как на "Рашка" ще и свършат парите и ще започнат гладни бунтове.Очаквайте Меркел или Макрон скоростно да пали пак джапанките за Москва .
  • 6 Време е да го

    39 9 Отговор
    Точно така ,браво на руснаците !!!Да позмръзнат тия чукрайндури и пак да се правят на тарикати!
  • 7 Иван

    12 26 Отговор
    Четейки коментарите по-долу осъзнавам, че в България има толкова много празни глави, че напълно си заслужава положението за съжаление. Печално...

    Коментиран от #8, #10

  • 8 Сенко

    24 8 Отговор

    До коментар #7 от "Иван":

    Не няма,просто сме реалисти.
  • 9 Антисоросоид

    27 7 Отговор
    Никаква газ на американизираните соросоидни фашисти в киев.
  • 10 Колониална биологична единица

    22 5 Отговор

    До коментар #7 от "Иван":

    Не няма толкова много празни глави,но има прекалено много надупени колониални соросоиди,и си заслужаваме дереджето ,печално.

    Коментиран от #11

  • 11 гост

    7 23 Отговор

    До коментар #10 от "Колониална биологична единица":

    И на какво толкова се радвате , бе русофилчета мамини ?? Сега един куп други компании ще внесат тоя газ в Украйна от други места , забравихте ли какво стана предните години ?? А Украйна ще осъди Газпром за два пъти по 2,5 милиарда и може да поиска от съда санкции в целия ЕС !!! И накрая Газпром ще го духа и цената му дето за последните десет години падна 8 ПЪТИ , накрая ще стане 1 долар , само че за съжаление нама да го отнесат днешните тъпанари в Кремъл , а народа на Русия !!!

    Коментиран от #12

  • 12 Колониална биологична единица

    19 2 Отговор

    До коментар #11 от "гост":

    Къде видя да се радваме.Гсзпром спря Газа защото украинците му дължат една влакова композиция с пари, и то от много време.Такаче ще осъдят вуя.От началото на конфликта ,а и доста по отдавна ,от първото им спиране на Газа ги чакаме тези фирми с кофи газ на границата , само отново руски газ с посредническа търговска надценка на трети страни.

    Коментиран от #14, #15

  • 13 незнайко

    14 5 Отговор
    Представяте ли си какво ще стане в БЪЛГАРИЯ, ако се спре газта сега ? АЕЦ козладуй ще гръмне по шевовете !!! Проекта Белене нека да си стои като ГЬОЛ !!!
  • 14 гост

    3 10 Отговор

    До коментар #12 от "Колониална биологична единица":

    Ами още по-зле , умнико , дори да е така Газпром взима половината от парите , които би взел при директна продажба на Украйна , кой е глупака в случая , а ??!!

    Коментиран от #16

  • 15 гост

    2 5 Отговор

    До коментар #12 от "Колониална биологична единица":

    И осигурява нови клиенти и печалби на конкурентите си в ЕС , мнооого "далновидна" бизнес стратегия !!!!
  • 16 Колониална биологична единица

    8 4 Отговор

    До коментар #14 от "гост":

    Газпром си взима пак цената която пожелае ,а разликата от търговската надценка и пренос влиза на директна предавка в задният диференциал на УКрайна ,и кой сега е глупака.

    Коментиран от #17

  • 17 гост

    5 6 Отговор

    До коментар #16 от "Колониална биологична единица":

    Взима на баба ти трътката !!! Цената за Украйна последно беше към 260-270 долара , а цената за Германия и Австрия е под 150 долара !!! Откъде мислиш ще дойдат доставките , умнико ??

    Коментиран от #18

  • 18 Колониална биологична единица

    8 5 Отговор

    До коментар #17 от "гост":

    А същата цена имаше и Украйна преди преврата под150 и кой пак е глупака?

    Коментиран от #19

  • 19 гост

    6 8 Отговор

    До коментар #18 от "Колониална биологична единица":

    Дааа , имала била , срещу дребното задължение да транзитира без пари газ за десет пъти повече пари , а "преврата" тепърва предстои , ама не в Украйна !!!!
  • 20 на гости

    8 4 Отговор
    Споко бе Украйна няма да транзитира газ повече. Щом като се оплакват. След няколко години като направят турски и северен поток 2 и всичко ще си дойде на мястото и украинците вече няма да имат проблеми, ни с Русия, ни с Газпром. Happy now?

    Коментиран от #21, #22

  • 21 гост

    5 6 Отговор

    До коментар #20 от "на гости":

    Ша направят , ама друг път !!! След три месеца има търг за украинските тръби и има записани над десет от най-големите компании в Европа !!! След което победителите ще си получават газа директно на руско-украинската граница , а по ваште "потоци" ще ви пренасят промитите ви изкуфели мозъци !!!

    Коментиран от #23, #26

  • 22 Да да

    0 4 Отговор

    До коментар #20 от "на гости":

    Абе до къде я докараха с Пуешки маток? Ще се излюпи ли скоро? За северен е ясно че няма да го има!
  • 23 на гости

    2 2 Отговор

    До коментар #21 от "гост":

    И какъв е проблема да се направи турски поток? Ако двете страни се водят от общи интереси и си стиснат ръцете? Руснаци трябва да заобиколят Украйна ако искат вбъдеще живота им да е по-спокоен. Украинците са същите посерковци като нас, като техните политици продадоха страната си на западняците. Естествено едни хора в Украйна прибраха парите и не ги топли много-много след време когато се изнесат от там.

    Коментиран от #24, #25

  • 24 гост

    2 4 Отговор

    До коментар #23 от "на гости":

    Ами проблема е много прост , ама коне с капаци (демек русофили) не виждат друго , освен "волята на вожда" и се нарича ЦЕНА !!!!! Според теб кое е по-евтино Украйна , Словакия, Австрия и т.н. по СОБСТВЕНИ тръби или Черно море (подводен) , Турция , България , Сърбия , Унгария , Австрия с договор за всяка поотделно ??? Кой път според теб ще изберат ОМВ и ЕОН примерно ???
  • 25 гост

    2 3 Отговор

    До коментар #23 от "на гости":

    Турски поток за твое сведение никога не е бил конкурент на украинските тръби , дори руснаците го знаят , той беше конкуренция на ТАП и ТАНАП като се надяваха да попречат на строежа като го изпреварят , ама котка им мина път и вече нямат шанс , турската част е готова , а гръцката ще стане до края на годината !!! Така че единствената реална цел е втората тръбичка да влезе в България и да запазят поне част от пазара в България , Сърбия , Гърция и Македония , щото за целия като досега абсурд !!! За украинските тръби беше Северен поток 2 , ама и там се разсъхна работата , а като купят украинските тръби изобщо забрави !!!
  • 26 Мурец

    2 1 Отговор

    До коментар #21 от "гост":

    Ма ти не знаеш ли? Изоставаш много с информацията.Укрсинските тръби са отдавна подарени на синовете на Байдън и Квашневски,като гаранция че ще се ползват ,но мурец, руснака ще им врътне крана,и ще пусне газа от другаде, и за това е целият този неистов вой.За това имаше опит за преврати в Турциция,за това има санкции към Германия.

    Коментиран от #27

  • 27 гост

    1 2 Отговор

    До коментар #26 от "Мурец":

    Русия може да врътне кранчето само на идиотизма на управниците си , за друго трябва съгласие от КУПУВАЧА , колкото и да ви е неприятно !!

    Плановете на Русия да се откаже от транзита на газ през Украйна поставя под заплаха енергийната сигурност на Европа и не е приемлива за Евросъюза, заявил енергийният вицепрезидент на Еврокомисията Марош Шефчович. Съобщението е на РИА Новости. „Ако се погледне на строителството и предложенията за строителство на газопроводи, една от целите е украинската газопреносна система да се направи по-малко актуална или изобщо да бъдат прекратени доставките през Украйна. Това би имало много отрицателни последствия за енергийната сигурност на Европа, тъй като той е много важен, той е най-големият, това са 140 млрд кубометра в годината” – заявил днес, сряда, Шефчович пред журналисти. Той уточнил, че газопреносните системи на ЕС, особено в Централна Европа, са напълно съвместими с транзита на газ през Украйна.
  • 28 газ

    2 1 Отговор
    ЖАбата да знае Гьола си