3 Март, 2018 09:40 3 699 16

Петкова: Има реален интерес за "Белене"

  • теменужка петкова-
  • инвеститор-
  • белене

Държавата е дала досега над 3 млрд. лева

За проекта "Белене" има сериозен и реален инвестиционен интерес. Има интерес и ще започнат разговори с нашите съседи на Балканите.

Може да стане един добър проект при определени параметри, каза Петкова. Нашата цел е такъв проект да бъде реализиран на пазарен принцип, допълни тя.

Преди дни премиерът Бойко Борисов анонсира възможността за "Балканско "Белене".

Петкова заяви, че консенсусът в парламента днес е добър знак. От тук нататък започваме активна работа, отбеляза тя.

Вчера депутатите възложиха на министъра на енергетиката до 30 юни 2018 г. да внесе конкретни предложения, свързани с възможностите за реализация на активите по проекта за изграждане на АЕЦ "Белене".

Таско Ерменков от БСП напомни за историята на проекта "Белене" и вложените в него средства, като отбеляза, че един от изводите в доклада на БАН по проекта, е, че най-лошият сценарий за "Белене" е нищо да не се прави, защото това би било загуба на досега вложения ресурс.

Делян Добрев изтъкна, че ГЕРБ не са променяли позицията си и винаги са декларирали желание проектът да се реализира без държавни гаранции и финансиране. Държавата е дала досега над 3 млрд. лева и повече пари и гаранции не трябва да дава, заяви Добрев.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Jacques Yves Moineau

    17 3 Отговор
    Аидеее, още една далаверка за крадене от държавата. Дупе да ни яко.
  • 2 Серьогата

    11 4 Отговор
    Товарищ Питкова! Ни бързай- ас ще купува "Белене". Ти с озтавка не бързай, чака, чака. Сига търси ноф оФФшор!
  • 3 само питам

    14 2 Отговор
    Тази счетоводителка, дето мери мощности с волтове, като каква се изказва. Нали си подаде оставката.
  • 4 гинко

    8 3 Отговор
    яс проявлавам сериозен интерес.джелезото си става само за скрап
  • 5 Нов

    11 2 Отговор
    Ха така,оправи ЧЕЗ, взе отпуска,подаде оставка и започна да строи Белене. Само да не е лагера( на смъртта).
    Ха честит празник.
  • 6 гост

    5 2 Отговор
    ТЕЦ-овете на въглища в цяла Европа ще спрат до 2030 г. , така че централите в Марица изток ще останат в най-добрия случай резервни и то на газ , както вече стана с ТЕЦ Варна !! Затова Белене излезна пак на масата и ако съседните държави се включат с финансиране и гарантират , че ще изкупуват 40-50% от тока му , може и да му излезе късмета !
  • 7 гост

    2 4 Отговор
    Само да обясня на някои незапознати , американските централи в Гълъбово имат числом и словом 200 (двеста) км до Александрополис , което ще рече , че собствен техен газопровод ще им излезе между 100-150 милиона , при положение , че във двете централи са инвестирали почти 3 милиарда долара !!! След което ще могат да получават газ директно от САЩ !!!!

    Коментиран от #8

  • 8 К.К.

    5 4 Отговор

    До коментар #7 от "гост":

    Американската централа няма да затвори, тя отговаря на всички еконорми, само ТЕЦ 2 и 3 може да ги затворят, ако не измислят нещо.

    Коментиран от #10, #13

  • 9 Бой Кот

    3 3 Отговор
    Енергията, водата, природните ресурси са със стратегическа стойност и трябва да са под пълен контрол на държавата! Американците вън от България!!! Само точат ресурси и капитал, без да създават нищо! Руснаците поне строят, и техника ни дават. И цените им са с намаление за нас. С "помощта" на америка изчезваме като народ, с помощта на Русия ставахме повече. Що така?!?

    Коментиран от #11, #12

  • 10 гост

    3 1 Отговор

    До коментар #8 от "К.К.":

    То с мислене не става , при такса 90 евро на тон за емисии , тока от ТЕЦ става два пъти по-скъп от този от фотоволтаици и то само след 5 години !! Това че отговаря на другите норми не означава , че няма да плаща такси за емисии за въглеродния диоксид , а договора за изкупуване изтича 2026 г. след което са на свободен пазар !!! Като сложиш разходите за депониране и доставка на боклука наречен "лигнитни въглища" дори при цена 200-250 долара за хиляда кубика е по-евтино да минат на газ , а те могат да я докарат на 150 най-много с директна доставка !!!!
  • 11 гост

    5 1 Отговор

    До коментар #9 от "Бой Кот":

    Щото миличък границите бяха като в Северна Корея и се стреляше на месо , иначе 2/3 от България щеше да избяга с писъци в "прогнилия " капитализъм , както в момента правят и любимите ти руснаци примерно !!! По последни данни над 75% са готови да скъсат синджира , само да имат виза !!!
  • 12 гост

    4 2 Отговор

    До коментар #9 от "Бой Кот":

    Чакай че щях да падна !! Кво викаш "стгроели" и "техника давали" , че и с "отстъпка" !!! Значи все съм чувал за пуберски полюции , ама ти разби всички рекорди !!! Ми че те собствения си нефт и газ без американските технологии не могат извади , та на нас щели да "дават" , божеее , жив да не бях !!! Осъзнай се наивнико , техника и руснак са несъвместими понятия , спомни си кой слага тръбите на любимите ви "потоци" и то само това да беше , толкова сте заблудени , че на челото да ви напишат "made in USA" , ще викате , че руснаци са го написали !!!
  • 13 мммммм

    2 1 Отговор

    До коментар #8 от "К.К.":

    Колега много те моля не коментирай неща с които не си наясно! Никоя от централите не покрива тези 98 % които им иска новата директива.Не коментирай наизуст!
  • 14 Гого

    6 0 Отговор
    Има ама друг път кой ще иска да строи в тази корумпирана държава всички инвеститори я подминават като чумава.
  • 15 Гого

    0 0 Отговор
    И да има интерес ще си замине с такова корумпирано правителство. Нали тази лелка ни обясняваше че не можело да има евтин ток трябвало да го плащаме по десеторна цена/

    Коментиран от #16

  • 16 гост

    0 0 Отговор

    До коментар #15 от "Гого":

    Че кой ти говори за евтин ток ?? Вече никой не се и надява на под 15-16 ст /кв от Белене , айде с микса да падне на 10-12 средно за България , тия 5-7ст дето ги бълнувате са последни издихания , нито Козлодуй , нито Марица Изток са вечни и отдавна са си надхвърлили проектния живот , така че всяка година е подарък !!