Last news in Fakti

13 Март, 2018 13:09 2 982 1

Китай обяви война на корупцията

  • китай-
  • корупция-
  • война-
  • орган-
  • партия

Новата комисия ще има структури на национално и регионално равнище

Китай обяви война на корупцията - 1
Снимка: БТА/ AP

Очаква се антикорупционната кампания на китайския президент Си Дзинпин да получи нов мощен импулс, след като парламентът одобри създаването на нова мощна агенция, която има правомощия да контролира огромен брой служители в държавния сектор, предаде „Асошиейтед прес“.

Общокитайското събрание на народните представители започна да разглежда на трето четене законопроекта, който според държавните медии има за цел създаването на централизирана, единна, разполагаща с широки пълномощия и ефикасна надзорна мрежа под ръководството на управляващата комунистическа партия.

Законът ще обедини партийната контролна антикорупционна комисия с друга, осъществяваща контрол над държавните служители, в Национална надзорна комисия. Тя е дефинирана като политически орган, независим от правителството, съдилищата и прокуратурата, което поражда опасения от политически злоупотреби.

Този орган ще има правото да задържа заподозрени лица до шест месеца без санкция от съдия. Властите трябва в срок от 24 часа да информират семейството на заподозрения и неговата месторабота, освен в случаи, когато могат да бъдат унищожени улики и доказателства или ако на разследването може да бъде попречено, казва текстът от законопроекта.

Други подробности, като например къде се държат арестуваните, кой ще се грижи за тях и каква форма на правно представителство ще им бъде разрешена, засега не са обявени. Новата надзорна комисия ще има структури на национално, провинциално, градско и общинско равнище.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 джими

    0 4 Отговор
    мишън импосибъл дет се вика. В народопсихологията на китайците е залегнал подкупа, в миналото даже е бил формализиран. Няма шанс да се пребори с столетни традиции.