3 Май, 2018 09:15 10 855

Какво е разковничето за успешна кариера в България, вместо в Западна Европа?

  • кариера-
  • българия-
  • европа

"Човек трябва да се развива непрекъснато, да се самоусъвършенства, да гони нови предизвикателства и цели", смята Диляна

Какво е разковничето за успешна кариера в България, вместо в Западна Европа? - 1
Снимка: Диляна Мутрова

Диляна Мутрова е пребивавала една година в Германия, където завършва своето висше образование в университета Fachhochshule Worms. Въпреки възможностите, които се отварят пред нея, Диляна категорично взима решението да се върне в България, за да приложи наученото от чужбина в родината.

Къде работите сега и на каква позиция?

Фирма „Комсед АД” –длъжност „ организатор търговска дейност” на три магазина за детски играчки „Комсед”, намиращи се в област Бургас – от 2009 г. насам

Опишете работата си с няколко изречения?

Управител на магазините „Комсед” в КК Слънчев бряг, Билла Бургас и Мол Галерия Бургас като следя за продажбите, поставям текущи задачи и следя за изпълнението им, прилагам правилата, установени във фирмата по отношение на работа с клиенти, обслужване, подредба.

- създавам и развивам парньорски отношения с търговци на едро, както и еднолични търговци като се стремя да наложа положителен имидж на представляваната от мен фирма като коректен партньор, който спазва подписаните договори и споразумения , силен „ играч „ на пазара на свободната конкуренция, постоянно развиващ се и заемащ все по-големи пазарни дялове в съответния сектор, използващ адекватни маркетингови подходи с които увеличава онлайн и директните продажби с огромни темпове, разраства ежегодно своята клонова мрежа и предлага асортимент, който да отговаря на търсенето на пазара.

- участвам в подбора и обучението на персонала на посочените магазини, изготвям месечни графици за работа, представлявам фирмата пред финансови и държавни институции.

Кога се върнахте в България?

През 2005 г.

Защо избрахте да се върнете в България?

Избрах да се върна в родината си, защото:

Смятах, че ще се реализирам като специалист в България. Исках да приложа наученото от чужбина в България, защото не желаех да се чувствам като „чужденец” в друга страна, където хората са с различна душевност и темперамент , порядките и реда са други. Не успях да се справя с чувството на носталгия и усещането за липса на близки и роднини.

Защо бихте посъветвали младите хора да се върнат в България?

- В България има възможности за развитие на младите хора, които имат желанието и мотивацията да постигнат успехи в своята област, които да работят усилено върху това да се доказват като професионалисти пред своя работодател. България има нужда от активни и интелигентни млади хора, които да отстояват мнението си и да не се отказват пред трудностите. Навсякъде има проблеми, но е важно как ще намерите решението им, защото няма неразрешими проблеми. Трябва да намерите най-ефективния подход и метод за справяне с трудностите.

Какво е разковничето за успешна кариера в България, вместо в Западна Европа?
Снимка: Диляна Мутрова

Какво бихте казали на онези, които смятат, че в България няма бъдеще?

В България има много възможности за добър и щастлив живот. Въпрос на силен начален старт в живота и протегната ръка от хора, които вярват в теб, и които не трябва да предаваш, а напротив – да доказваш себе си и човек не трябва да се ограничава само в една сфера. Трябва да се развива непрекъснато, да се самоусъвършенства, да гони нови предизвикателства и цели.

Какви бяха трите най-големи предизвикателства пред Вас, когато се върнахте?

- Да намеря подходяща работа, при която да изпитвам удоволствие от постигнатите резултати и да се усъвършенствам и надграждам постоянно в своята област; да представя и утвърдя фирмата, за която работя и себе си в най-добрата светлина пред партньори, колеги и ръководство.

- Да привикна към живота в една по-затворена страна, макар и да няма граници пред европейските граждани, в България за повечето хора не е нормално да изминават по 100 км на ден, за да стигнат до работното си място например или да планират с година работния си график.

- Да привикна отново към балканския манталитет, при който не се опазва околната среда, не се спазват някои норми и закони, понятията за „нормалност” са изкривени.

Какво е разковничето за успешна кариера в България, вместо в Западна Европа?
Снимка: Диляна Мутрова

Какви според Вас са трите най-големи предимства на живота и кариерата в България?

- Свободата на духа, на действията, за да се почувства човек истински щастлив.

- Подкрепата и личното отношение и внимание, които получава от колеги, парньори, клиенти за разлика от чужбина, където всичко е на професионално ниво.

- Прекрасна природа, сила и борбен дух, емоционалност – всичко това липсва в чужбина.

Какво Ви липсваше най-много, докато бяхте в чужбина?

- Семейство и приятели, искрените и истински емоции, както и топлината в отношенията между хората.

Опишете живота си в България с няколко думи?

Живея щастливо с любимите си хора, постигам целите си и гоня нови, доставям си радости в живота като откривам нови хоризонти и разширявам мирогледа си, запознавайки се по пътя с все повече млади и интелигентни хора, които мислят перспективно и имат идеи за едно по-добро бъдеще.

Каква е вашата формула за успех?

- работа и постоянство;

- обучение и постоянно самоусъвършенстване, желание към новото

- подкрепа и доверие от страна на близки, колеги

- екип, без който е немислимо да постигаш резултатите в професионалната сфера

- поставяне на достижими цели и преследването им.

Виж свободните позиции в Комсед АД

P.S: "Аз избрах България" е съвместна инициатива на Zaplata.bg и Държавната агенция за българите в чужбина.



Свързани новини