Last news in Fakti

22 Май, 2018 17:07 2 773 7

В Самоков ще бронират автомобили

  • самоков-
  • брониране-
  • автомобили

Заместник-министърът на икономиката Лъчезар Борисов участва в официалното откриването на първата в България производствена база за производство на бронирани автомобили, която се намира в Самоков. Инвестицията на стойност от близо 5 млн. лв. е свързана с нова технологична линия за производство и оборудване на различни видове бронирани машини и асемблиране на автомобили за нуждите на отбранителната индустрия и полицията. Първите български автомобили вече са произведени и бяха представени на откриването.

Заместник-министър Борисов подчерта, че се отчита тенденция на повишаване на инвестициите в производството. Икономическият заместник-министър посочи, че Министерство на икономиката работи за подобряване на бизнес климата и условията за инвестиции, като през последната година ускорено се развива машиностроенето и автомобилостроенето, за което свидетелства и днешната инвестиция, която е част от реализирания ръст от 7.2% на инвестициите в страната през първото тримесечие на 2018г.

По думите му реализирането на проекта е изключително позитивен сигнал за отбранителната индустрия, която има важно значение и като сектор от икономиката, който осигурява сериозни приходи и висококвалифицирани работни места. „Оценяваме високо непрекъснатия стремеж да се развиват производствените мощности, да се разширява и усъвършенства гамата на произвежданите продукти, да се въвеждат съвременни технологични и иновативни решения в сферата“, допълни той.

Собственикът на „Самел-90“ инж. Петър Георгиев, изтъкна, че над 50 години фирмата предоставя комуникационно обслужване и произвежда радио смутители, като 90% от продукцията е предназначена за износ.По думите му ноу-хау по проекта може да достигне стойност от 50 млн.лв. От своя страна д-р инж. Антон Стефов - изпълнителен директор на „Интернешенъл Арморед Груп“, посочи, че неговата компания има 20 годишен опит в областта на дизайна и производството на бронирани автомобили и стъкла, както и заводи в редица държави.

Официални гости на събитието бяха още заместник- министърът на отбраната Анатолий Величков, кметът на Самоков Владимир Георгиев, както и народни представители.

Дружествата от отбранителната индустрия „Самел-90“ и „Интернешенъл Арморед Груп БГ“ са обединили усилията си в компания “САМАРМ" за съвместно сътрудничество за ново производство и оборудване на различни видове бронирани машини, които ще се произвеждат в България и ще отговарят на най-съвременните изисквания на НАТО.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Реалист

    21 2 Отговор
    Супер! Събирайте българските производители в консорциум, викнете германци за двигателя и защитата, натовски оръжейни системи и MADE IN BULGARIA.

    Парите за бронемашината да останат тук, в БЪЛГАРИЯ. Българи да получават заплати с тея пари!
  • 2 Хомофоб

    15 1 Отговор
    Как се се объркали европейците този път?
    Вместо в братски Китай - у нас.
    Ама 700лв заплата е прилична като за европейски работодател. Там в Еврапата наглеците искат по 1500 и повече €.
  • 3 Хомофоб

    14 8 Отговор
    И друго много важно кой заложи идеята. Не Тиквата продажна, а г-н Каракачанов.
    Ако беше тиквата щеше да ги,купува от европата на тройни цени.
  • 4 Ханс

    7 0 Отговор
    Щур фен съм на Трабанче и питането ми е дали ще ми го бронират........

    Коментиран от #5, #6

  • 5 Да да

    4 0 Отговор

    До коментар #4 от "Ханс":

    ЖеУзен си! Аз искам Варбург комби 4х4 !
  • 6 Бриго Бичкията

    0 2 Отговор

    До коментар #4 от "Ханс":

    Ти пък, що за въпрос?!.
    Може ли картон да се бронира?.

    Коментиран от #7

  • 7 Пешо

    3 0 Отговор

    До коментар #6 от "Бриго Бичкията":

    Може, защо да не може. Картона се бронира с гипсокартон...