28 Май, 2018 14:32 1 383 11

Токът поскъпва под 2%

  • ток-
  • кевр-
  • повишение-
  • цени

Средното поскъпване на тока за битовите потребители от 1 юли да бъде с 1.89%, въпреки че електроразпределителните дружества поискаха по-голям процент. Това се предлага в доклад на Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) за утвърждаването на новите цени в сектор "Електроенергетика", цитиран от "Капитал".

Публичното обсъждане на експертните разчети ще е на 31 май, а до края на юни членовете на регулатора ще вземат окончателно решение какви да са цените.

За клиентите на ЧЕЗ, която обслужва Западна България, се предлага увеличение с 1.7%, за тези на ЕВН (Югоизточна България) – 1.81%, а за абонатите на "Енерго Про" (Североизточна България) - с 2.6%.

"Капитал" припомня, че "ЧЕЗ Електро България" беше предложила нощната тарифа да поскъпне с 51% (от 0.05696 лв. за киловатчас до 0.08603 лв. за киловатчас), а дневната тарифа - с 5%. Като мотив за това бяха посочени цените, на които дружеството купува нощната енергия от НЕК.

Според КЕВР обаче нощната тарифа на "ЧЕЗ Електро България" не само не трябва да се увеличава толкова, а дори трябва да се намали с 2% - до 0.05582 лв. за киловатчас. Дневната тарифа пък следва да нарасне минимално - с 0.1%.

Подобно е положението и при поисканото от "ЧЕЗ Разпределение България" повишаване на цените за достъп до мрежата с 35% и за пренос - с 34%. Изчисленията на експертите на секторния регулатор са показали, че поскъпването не трябва да е повече от съответно 2.8 и 5.5%. Така, с включването и на тези компоненти, цената на тока в Западна България ще се увеличи средно от 1 юли с 1.7 процента.

От "ЕВН България Електроснабдяване" бяха поискали увеличение на дневната тарифа с 6.19%, а на нощната с 21.6%, но вероятно ще получат под един процент ръст за дневната и също както при ЧЕЗ - минимално понижение на нощната, се казва в публикацията.

Заявлението на "Енерго–про Продажби" беше за увеличение на дневната тарифа с едва 1.69%, а на нощната - с 2.95%. Предложението на експертите на регулатора обаче е за ръст от 0.4% за дневната тарифа и намаление с 2.86% на нощната.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 М Манолов

    18 0 Отговор
    Ще има пак май начупени прозорци !!
  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 Zax

    9 0 Отговор
    Време е Боко пак да подава оставка май.
  • 5 Коментар

    11 0 Отговор

    До коментар #3 от "Ужас":

    ПОУКАТА🤗
    НЕ ВАРВАЙ В ОБЕЩАНИЯ.
  • 6 Коментар

    9 0 Отговор

    До коментар #3 от "Ужас":

    ПОУКАТА🤗
    НЕ ВАРВАЙ В ОБЕЩАНИЯ.
  • 7 БЕНЗИНДЖИЯ

    9 0 Отговор
    Всички цени ги дигат дигат дигат и ако някой почне да мрънка продългават да дигат дигат дигат и докато не стане ела ми тук сега почват да намаляват намаляват намаляват и така играят си с живота и търпението и нервите на Българския Народ Кой според вас ще отиде в АДА този който тормози"подтистника" нали така Бедни сме като църковни мишки и стотинките ни искат да ни откраднат УШ по Законен начин а да де ама Системата ни Убива драги НИ Комунисте!
  • 8 Кумчо Вълчо

    10 0 Отговор
    Този простак иванов е за бесилото .Всеки юли и януари увеличение ,увеличение ДОКОГА.Този заспал народ няма да се събуди никога.
  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 до кога

    8 0 Отговор
    Винаги когато кажат под 2%, се оказва, че всъщност е около 5%. Един път увеличават повече дневната, другия път - нощната тарифа. А онези там "зелени", "кафяви" и незнам какви си други енергии дори не ги споменават - те също растат. До кога ще плащаме над 800 милиона годишно на "американските Марици" над пазарната цена на тока? Колко централи можехме да построим с тези пари до сега? Това ли е "голямата американска инвестиция в България"? Защо подписалите този договор не са в затвора?
  • 11 Бррр

    4 0 Отговор
    Ураааааа,даже под 2% само увеличават тока,а можеше и да е цели 2!Какво постижение на нашите управници!Така ако продължаваме,скоро токът ще е дори почти безплатен!