1 Юни, 2018 22:00 3 193 12

„Лукойл“ влага €1 млрд. в нови мощности в България

  • русия-
  • лукойл-
  • българия-
  • полипропилен

„Лукойл“ ще вложи €1 млрд. изграждането на нови мощности в България. Това съобщава руското делово издание РБК.

„Лукойл“ смята да произвежда с новите си мощности в България най-малко 150 000 тона полипропилен годишно. Той ще се изнася в Европа и Турция.

Президентът на компанията Вагит Алекперов уточнява, че няма да се разширява мрежата от бензиностанции в България и те ще останат 221.

Анализаторът от „Газпромбанк“ Евгения Дишлюк пресмята, че изграждането на мощностите за полипропилен в България ще отнеме 3 години.

При срещата си с българския премиер Бойко Борисов руският президент Владимир Путин не пропусна да припомни значението на инвестициите на „Лукойл“ в българската икономика. Според Путин 25% от приходната част на българския бюджет се формира от дейността на само една руска компания.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Гого

    34 4 Отговор
    За каква икономика може да се говори при положение 25% от бюджета е от Лукойл няма такава Африканска държава като нашата.

    Коментиран от #3

  • 2 ник

    26 8 Отговор
    Тези разбойници нямат работа в България, ама Циганчето е за бой. Да вземат пример от румънците, яки глоби и червен картон накрая.

    Коментиран от #9

  • 3 Наско

    7 3 Отговор

    До коментар #1 от "Гого":

    Леле бате абсолютно вярно го казваш
  • 4 русофил

    12 9 Отговор
    Очевидно е че трябва да станем 22-ра република в Руската федерация.
  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 FURY

    9 4 Отговор

    До коментар #5 от "да бе да":

    не са руснаци а мръсни комунистически еврей,заради тях горивото в бг. е с много висока цена ,по висока от развити страни в ес.......
  • 7 Да да

    7 4 Отговор
    Единствения начин да се справим с лицемерието и наглоста на Русия и Лукоил е да се въведе Данък Оборот от 5% за производителите на гирива! После ако искат на свръхзагуба да излизат!
  • 8 бургазлия

    9 4 Отговор
    В рафинерията до Бургас допреди 15 години имаше производство на полипропилен, но го закриха и слава Богу! Това беше най-мръсното и вредно производство, което докара на хиляди бургазлии рак, астма, алергии и други гадости. Като знам какви технологии ползват руснаците, новината, че пак ще го откриват не ме радва никак!
    А, и само да вметна - печалбата им на Лукойл е само на хартия. Приходите се изнасят към Литаско - свързана с Лукойл компания, която е регистрирана в Швейцария и се явява голям "кредитор" на Лукойл. От НАП и правителството са наясно, но си траят, защото Борисов /както и повечето правителства до сега/ са на хранилка в Лукойл.

    Коментиран от #10

  • 9 любопитен

    3 1 Отговор

    До коментар #2 от "ник":

    Що не провериш румънската Ромпетрол чия собственост е? Казахстанска!
  • 10 гост

    1 4 Отговор

    До коментар #8 от "бургазлия":

    Ало бургазлията идея си нямаш май че полипропилена до ден днешен си работи, като си прост я по добре недей пиши.

    Коментиран от #11

  • 11 бургазлия

    3 1 Отговор

    До коментар #10 от "гост":

    Викаш полипропилена си работи в рафинерията, ама собственика на Лукойл не го знае и затова тепърва решил следващите 3 години да изгражда мощности за полипропилен в България? Ами обади му се да му кажеш, че нещо се е объркал нещо, да не троши пари напразно човека!
    Смешник!
  • 12 ултра

    1 1 Отговор
    Преди да ни хвърлят прах в очите, наглите руснаци да вземат и да си платят данъците, дето всяка година ги няма никакви и постоянно излизат на загуба?!? :)