Last news in Fakti

2 Юни, 2018 15:07 1 667 9

Вижте оценката на "Фич" и S&P Global за България

  • фич-
  • рейтинг-
  • s&p global-
  • българия

Нетният държавен дълг ще продължи да намалява през 2018 г., за четвърта година поред

Международната рейтингова агенция „Стандарт енд Пуърс“ повиши перспективата на страната ни от стабилна на положителна. А агенция „Фич Рейтингс“ потвърди дългосрочния кредитен рейтинг на България ‘BBB’ в чуждестранна и местна валута със стабилна перспектива. Това написа във Фейсбук премиерът Бойко Борисов.

Две от трите най-големи агенции за кредитен рейтинг – "Фич" (Fitch Ratings) и "Стандард енд Пуърс Глобъл" (S&P Global) съответно потвърдиха и повишиха перспективата за кредитния рейтинг на България в чуждестранна и местна валута. Това стана известно от съобщение на Министерството на финансите.

"Фич" потвърди дългосрочния кредитен рейтинг на България ‘BBB’ в чуждестранна и местна валута със стабилна перспектива. Краткосрочният рейтинг в чуждестранна и местна валута също се запазва "F2". Оценката за рейтинга е подкрепена от стабилната фискална позиция и политиката за поетапно присъединяване към еврозоната.

Агенцията посочва, че икономическият растеж в страната надхвърля отчетения за държавите в категорията ‘BBB’. През 2017 г. българската икономика нарасна с 3.6 % в реално изражение. За сравнение, средният растеж на икономиките от същата рейтингова група е 3.3 %.

За настоящата година "Фич" очаква растежът да се ускори до 3.7 %, преди да се забави до 3.4 % през 2019 г.

"Стандард енд Пуърс" повиши перспективата за кредитния рейтинг на България от стабилна на положителна. Дългосрочният и краткосрочен кредитен рейтинг на страната в чуждестранна и местна се потвърждават на BBB-/A-3'.

Положителната перспектива показва успешно подобряване на финансовите условия, както и засилване на фискалните и външните буфери в страната. Анализаторите от агенцията очакват стабилния икономически растеж да продължи, в съответствие с възходящата динамика на износа и благоприятните условия за кредитиране.

Нетният държавен дълг ще продължи да намалява през 2018 г., за четвърта година поред. Външната задлъжнялост е оценена като ниска и текущата сметка ще остане на излишък.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 SAAB

    17 2 Отговор
    Това ,което ще продължи да намалява са.......трудоспособните Българи .....поради износ / емиграция / Това което ще се увеличава са гърлата в "Княжесто Столипиново " .......и един ден Бат Б ще бъде заменен от друг Бат ....Сали ! :)
  • 2 lies

    7 7 Отговор
    Нещо не ми стана ясно как ще намалява държавният дълг, след като мутрата Борисов изтегли няколко милиарда нови заеми. Явно е фокусник.

    Коментиран от #3

  • 3 mediator37

    2 2 Отговор

    До коментар #2 от "lies":

    Ето как.
    Магистралата струва 100млн., от които ЕС дава подарък 80, а ние участваме с 20. Теглим 20 заем, строим я, след което ЕС вижда, че е готова и ни изплаща 80млн. подарък. С тях връщаме 20-те.

    Коментиран от #4, #5, #9

  • 4 SAAB

    5 0 Отговор

    До коментар #3 от "mediator37":

    И взимаме нов......щот започва ремонта ! :)
  • 5 Пешо

    2 0 Отговор

    До коментар #3 от "mediator37":

    Пълна глупост!!!
  • 6 Някой си

    2 0 Отговор
    Абе, като е плюс не знам колко точно процента, аз що го усещам като минус 33 процента, а?
    То постването във фейса не е като реално свършената работа...От хвалба аз нужда намам, трябват ми шанс за честни приходи и свобода.
    Клоуни!
  • 7 българина

    2 0 Отговор
    А бе я ни го обесните със запатите ,колко ни се увеличи заплатата спрямо инфлацията че аз и такива като мене който са мнозинство никак не може да го почустваме това фалшиво ,измислено подобрение,което е само приказка за народа.
  • 8 българина

    2 0 Отговор
    А бе я ни го обесните със запатите ,колко ни се увеличи заплатата спрямо инфлацията че аз и такива като мене който са мнозинство никак не може да го почустваме това фалшиво ,измислено подобрение,което е само приказка за народа.
  • 9 Alfa Romeo 156 TI

    1 0 Отговор

    До коментар #3 от "mediator37":

    Надявам се че се бъзикаш