5 Юни, 2018 06:30 1 583 7

Не сме могли да избегнем кризата от 2008 г.

  • българия-
  • криза-
  • икономика

България изостава по икономическо развитие

Българската икономика щеше да изпадне в криза, дори без глобалната криза.

Това е един от основните изводи от изследване на БАН.

Икономиката на България е била сред най-дебалансираните сред държавите-членки на ЕС преди кризата и са били налице "симптоми на прегряване" при средногодишна инфлация от 11.95 на сто за 2008 г., коефициент на безработица от 5.7 на сто, дефицит по текущата сметка на платежния баланс от минус 22 на сто от БВП и приток на преки чуждестранни инвестиции към страната от 28 на сто от БВП за 2007 г., разкри доц. д-р Даниела Бобева.

Тя припомни, че влиянието на кризата върху реалния сектор в България е започнало да се усеща през последното тримесечие на 2008 г. при забавянето на икономическия растеж до 3.1 на сто на годишна база.

В България в годините след 2009 г. се регистрират устойчиви нива на нисък икономически растеж, който постепенно се ускорява до 3.94 на сто през 2016 г., но все още е далеч от регистрирания през 2007 г. прираст на реалния БВП от 7.1 на сто, припомнят от БАН.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Ников

    13 8 Отговор
    Нямаше никаква криза. Имаше бум в строителството. Кризата ни я натресе Дянков и ни нахрани с постни пици - цял мандат.А през това време те си раздаваха бонуси по 50 000.

    Коментиран от #3, #7

  • 2 Българин

    11 0 Отговор
    Спомням си как тогава Станишев и оня цървул Петър Димитров обясняваха как кризата ще ви подчинен, сякаш сме изолиран остров на благоденствието.
  • 3 Само питам

    12 5 Отговор

    До коментар #1 от "Ников":

    Защо коментираш като не разбираш. Кризата започна в САЩ и се превърна в глобална.

    Коментиран от #5

  • 4 некойси

    4 1 Отговор
    Както и голямата рецесия, първата и втората световна война, вероятно и третата.
    Понеже уверено група представители на определен религиозно-фанатичен етнос ни водят натам и каквото те кажат това става.
  • 5 Суйо

    0 1 Отговор

    До коментар #3 от "Само питам":

    Тя и сега оттам напира. Разликата е, че докато 2008 САЩ не знаеха "за какво иде реч", сега режисират. И познай - излязат победители.
  • 6 Hot or cold

    0 1 Отговор
    А сега, прегряване има ли ?
  • 7 Да да

    1 0 Отговор

    До коментар #1 от "Ников":

    Ако бяха проблем 50 000 лв.бонуси,да ги съберем да ги дадем! Пробелмът беше единствено в многото взети кредити и то за глупости! НО така е при комунизма! Взимат се кредити,народа яде и пие и после като не могат да се върнат се почва - При бай Тошо беше добре,Костов ни разсипа,Бойко ни окраде,Дянков ни даде постна пица! А единствените виновни са БСП и ДПС! Преди Костов беше Виденов! Преди Демокрацията беше Тато! Преди Боко беше Станишев и междинка Орешака в бясна комбина с резака! И все тези дето са след комунисти и турци са виновни за вас!Ами що се разпадна комунизма де дрОгари?