11 Юли, 2018 22:00 3 090 9

Китай: АЕЦ „Белене“ ни интересува

  • китай-
  • посланик-
  • аец белене

По този проект може да има двустранно и тристранно сътрудничество, може и многостранно

Проектът за АЕЦ „Белене” трябва да се реализира на пазарен принцип. Китайската страна има отворено и положително отношение. По този проект може да има двустранно и тристранно сътрудничество, може и многостранно. Това каза в предаването „Тази сутрин” на bTV негово превъзходителство посланикът на Китай в България Джан Хайджоу.

Трябва да се обърне внимание на междуправителственото споразумение за мирното използването на атомната енергия. С общи усилия България и Китай постигнаха консенсус за подписването на това споразумение, каза посланикът.

По думите му, АЕЦ „Белене” е само един от възможните проекти в тази област. С подписването на това споразумение двете страни изразиха положителното отношение по сътрудничеството в тази област, допълни той.

Един от най-важните резултати, постигнати от ръководителите на двете страни, е изграждането на един глобален партньорски център в София. Основната цел е подпомагане на предприятията за инвестиции, каза още Джан Хайджоу.

Той допълни, че много се радва, че в България се следи посещението на Ли Къциян и срещата 16+1 Китай и Източна Европа.

„Това беше първото посещение от новия мандат на Ли Къцян, а България беше първата спирка на посещението в Европа. Също така, това посещение беше първо посещение от 18 години насам на китайския премиер. Ръководителите на двете държави имаха интензивни срещи и мероприятия, имаха пленарна среща и постигнаха широк консенсус", допълни посланикът.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Шулц

    1 3 Отговор
    В китайската йерархия няма такова нещо ,,негово превъзходителство,,
  • 2 Хм, хм

    22 1 Отговор
    Нали беше губещ проект, нямало никой да иска да го реализира... и пропиляхме 20 и повече години. Сега хората ще го построят и ще правят пачките, а ние ще гледаме. Политиците са долни боклуци! Също като соросоидите!

    Коментиран от #4

  • 3 Мариела

    1 14 Отговор
    Е чак сега ще затриеме Европа. АЕЦ изградена от българи и китайци. Оригинално менте. Поне дали ще гръмне качествено?

    Коментиран от #5

  • 4 ХаХа

    0 1 Отговор

    До коментар #2 от "Хм, хм":

    Ще.. ще.. от много повече от 20 г. все това слушаме. И още толкова ще го слушаме . Свиквай. Така или иначе за тебе няма да има нищо от тая далавера на два века.
  • 5 няма

    6 2 Отговор

    До коментар #3 от "Мариела":

    Ако я направят европейци ще е толерантна АЕЦ...като гръмне само джендърите ще оцелеят.
  • 6 От другият край

    4 1 Отговор
    От другият край на света идват и проумяват, че у наше село има математика! Странно? Не и с тези цени на ток у нас! Ще си я направят хората централата, а ний ще се хвалим, че имаме още една централа.. ама като сме толкова тарикати.. каквото повикало, такова се обадило.. адмирации за китайците, дори те са разбрали наща ганьовщина и си прилагат стратегията!

    Коментиран от #8

  • 7 куку руку ку

    1 3 Отговор
    Как няма да ги интересува. Кой ти дава наготово ядрени опити далеч от територията на държавата ти.
  • 8 Тоз пък и той

    0 0 Отговор

    До коментар #6 от "От другият край":

    Ще направят една почетна обиколка и дотам. Как ти звучи "отворено и положително" отношение...и аз имам положително отношение към джака в тотото ама само с отношение не става...никакво Белене няма да има, а ти си бленувай петилетки и промплощадки колкото си щеш, свободна страна сме :)
  • 9 ПЕНКО

    1 0 Отговор
    РУСИЯ ЩЕ ДЯДЕ КРЕДИТ НА КИТАЙСКАТА ФИРМА ЗА ДОИЗГРАЖДАНЕ НА "БЕЛЕНЕ"!!!