16 Август, 2018 09:33 11 061

Меrcedes-Benz за България: Подходящият кандидат за работа е аналитичен и гъвкав

  • меrcedes-benz-
  • кандидат-
  • работа
Меrcedes-Benz за България: Подходящият кандидат за работа е аналитичен и гъвкав - 1

Меrcedes-Benz за България: Подходящият кандидат за работа е аналитичен и гъвкав
Снимка: Магдалена Петракиева

Магдалена Петракиева - HR Мениджър подбор, развитие и оценка на персонала в Силвър Стар Моторс ЕАД, разказва за подбора на добри специалисти и перспективите за кариерно развитие в компанията.

Silver Star Retail

Г-жо Петракиева, Вие сте Мениджър подбор, развитие и оценка на персонала в една от най-големите компании за автомобилна индустрия в България. Къде намирате трудности при наемането и намирането на качествени служители в този бранш, на по-ниските и средни нива на специалисти или на мениджърски състав?

Както всички мои колеги в това направление на управление на човешкия капитал, така и ние, срещаме трудности при намиране на точния кандидат, съответстващ на профила за позицията. Опитът ни убеди, че големи компромиси не бива да се правят – както с капацитета и потенциала на кандидатите, така и с установените в компанията условия и политики, т.к. и двете страни остават разочаровани и инвестицията от време и пари не е оправдана. Понякога, наистина се оказва предизвикателство да открием кандидат, който да се „впише“ в средата и културата на компанията, т.е. подборът е не само на ниво познания и квалификация.

Бихте ли ни дали пример за работна позиция във Вашата компания, която да е по-приоритетна сред останалите?

В момента сме концентрирани силно в Следпродажбеното обслужване като акцентираме особено върху грижата към клиента и автомобила, а също и върху повишаване на квалификацията на персонала, занимаващ се с това. Продължаваме с разширяване на екипа технически обучители, една изключително атрактивна позиция, изискваща задълбочени технически и езикови познания (по английски или немски), но предлагаща много обучения в чужбина и сертификации по стандартите на Мерцедес-Бенц, валидни в цял свят.

Друг сериозен фокус са мениджърските позиции в тази сфера, като резултатите и развитието на бизнеса ни до голяма степен ще е обвързано с тяхното представяне. От особена важност са и търговските екипи, които ще разширим и обновим в цялата страна.

Наред с разрастването на структурите ни, ние ги реорганизираме и оптимизираме постоянно.

Какви качества и умения трябва да притежава идеалният служител, за да заеме длъжността на ръководител на един от най-големите автосервизи в България и за марка, каквато е Mercedes-Benz?

Съвсем скоро започнахме кампания по избор на Ръководител, автосервиз за леки автомобили Mercedes-Benz в София, който ще ръководи пряко и индиректно служители в два сервиза (за общи и каросерийни ремонти), екип от сервизни консултанти и административен персонал. Много отговорна, престижна и стратегическа позиция за компанията, където идеята е да „избягаме“ от традиционния ръководител, занимаващ се с оплаквания от клиенти. На фокус ще бъдат аналитични умения, гъвкавост при разработване на различни модели, стратегическо мислене и в същото време – изключителна практическа насоченост и подкрепа към служителите и работниците. Мащабът, разнообразието и броят на новите проекти, които предстоят за този ръководител, са впечатляващи за българския пазар.

През какви специални обучения трябва да премине потенциалният служител, преди да започне работа?

Ключово значение има характеристиката на позицията и дали се изискват специфични умения/познания, характерни за нашите марки (Mercedes-Benz, Setra и FUSO). Важни са конкретното образование и езиковите познания (когато е зададено като изискване в обявата).

Съществуващата палитра от предлагани квалификационни курсове, обучения и инвестициите за обмяна на опит с чуждестранни партньори ще се увеличава и в бъдеще.

Какви са плюсовете и възможностите пред талантливите Ви служители?

Каквито са и пред всички останали. Опитваме се да „бягаме“ от поставянето на етикети на служителите. През настоящата година бяха създадени работни групи, които да създадат стратегията на нашите компании за развитие на човешкия капитал. Финалната цел е да се създаде една продуктивна работна среда, генерираща различни механизми за управление и развитие на потенциала на служителите и работниците (чрез разнообразни обучения, конференции, проекти). Другият акцент се поставя на развитие на екипите чрез използване на различни техники като team building, ротация на позиции, ефективна обратна връзка и активна комуникация.

Виж свободните позиции в Silver Star тук: https://www.zaplata.bg/silver-star/



Свързани новини