Last news in Fakti

15 Август, 2018 13:47 1 385 2

Фискалният резерв се е стопил с 356 млн. лева

  • фискален резерв-
  • пари-
  • хазна-
  • бюджет

За първата половина на годината фискалният резерв на България възлиза на 10,83 млрд. лв. Това става ясно от данни на Министерството на финансите (МФ).

Само 5 месеца по-рано обаче, към края на януари, фискалният резерв е бил 11,2 млрд. лв., което е намаление от 356 млн. лв.

От МФ са обяснили, че понижението се дължи основно на изплатените през май 2018 г. от Държавен фонд "Земеделие" над 441,2 млн. лв. директни плащания към селскостопанските производители за Кампания 2017 по Схемата за плащане за селскостопански практики, които са благоприятни за климата и околната среда - зелени директни плащания. "Предвид сроковете за сертифициране, верифициране и заявяване на изплатените средства за възстановяване от ЕК, изплащането на средствата по ОСП и другите програми и фондове на ЕС е съпроводено от известно технологично време, след което ЕК ефективно възстановява направените разходи от националния бюджет", уточняват още от финансовото ведомство.

По-детайлен поглед върху данните показва още, че размерът на фискалния резерв към 31 октомври 2017 г. е малко над 12. млрд. лв., което е намаление с 1,2 млрд. лв. От МФ обясниха, че трудно може да се направи прецизна оценка на всички трансакции за посочения период, които се отразяват в изменение размера на наличностите, респективно размера на вземанията от ЕК за сертифицирани разходи, аванси и други, които влияят в увеличение или намаление на размера на фискалния резерв.

"Но може да се посочи, че с най-съществен принос за нетното намаление на размера на фискалния резерв за разглеждания период са изплатените през месец януари 2018 г. погашения по ДЦК, емитирани на вътрешния пазар, в размер на 1,05 млрд. лв. в съответствие със спецификата на календара по обслужването на ДЦК", уточняват от финансовото ведомство.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 МФ - МАДА ФАКА ЛИ ЗНАЧИ 😆 А???

    1 0 Отговор
    .....
  • 2 стоян георгиев

    3 0 Отговор
    това е добре ,но този резерв трябва да е по-активен,а не борисов да го ползва като златен пръстен на ръката си и да се хвали с него.