20 Август, 2018 12:01 1 674 9

100 млн. евро на месец идват от емигрантите

  • емигранти-
  • централна банка-
  • бнб

Най-много средства идват от Германия

100 млн. евро на месец идват от емигрантите - 1

Емигрантите пращат все повече средства у нас, показват данните на Централната банка.

За първите 6 месеца на годината българите зад граница са изпратили у нас 610 млн. евро. Tова е повече, отколкото за същия период на миналата година, показват данните на БНБ.

Според статистиката най-много пари изпращат българите от Германия, Съединените щати и Испания.

И синът, и дъщерята на семейство Лашкови от с. Горна Бешовица от години са в Канада със семействата си. Само единият от четиримата внуци е роден в България. Вече имат и правнук, също роден в чужбина. Месечният доход на двамата пенсионери у нас е 600 лева, показва репортаж та Би Ти Ви.

"Чувстваме стабилност, защото имаме гръб, децата постоянно питат дали имаме нужда от пари", споделя Недялка Лашкова.

Годишно синът и дъщерята изпращат в България 2000 канадски долара, което е около 2500 лева. "Не се лишаваме почти от нищо, имаме кола, има за бензин", признава Недялко.

Според статистиката през годините парите, които емигрантите пращат у нас, стават все повече. Ако в първата година след членството на страната ни в ЕС те са били над 630 млн. евро, то за изминалата година изпратените пари надхвърлят 1 милиард.

Икономистите смятат, че парите от чужбина са важни за икономиката ни.

"Това като цяло подкрепя крайното потребление в България и съответно икономическия растеж, а от своя страна крайното потреблението има ефект и върху бюджета под формата на повече непреки данъци, които се събират", обясни Десислава Николова от Института за пазарна икономика.

Според икономистите, докато икономиките в Западна Европа се развиват добре и доходите у нас се различават чувствително от тези в чужбина, работещите българи зад граница няма да намаляват, а парите, които изпращат у нас, ще стават все повече.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 какво означава

    3 1 Отговор
    И това означава,че...........
  • 2 Бай

    15 3 Отговор
    Тези хорица дето бяха прокудени от родината си заради ЛОШО УПРАВЛЕНИЕ НА ТИКВИТЕ ако спрат да я спонсорират ежемесечно тая държава ще ФАЛИРА !!!!!!!!!!
  • 3 Гост

    15 1 Отговор
    Това е политика за гонене на младите и способните, за да могат да пращат пари в умрялата ни икономика и да я държат на бай пас.
  • 4 Салам Алеко

    6 2 Отговор
    Колкото и да наливат, кофата няма дъно!
  • 5 К.К.

    11 1 Отговор
    Това са 2,5% от БВП които се вливат във вътрешното потребление, ако ги няма растежа на икономиката ще е близо до нулата. Като изключим и евросредствата излиза, че не правим нищо.
  • 6 Гошо

    4 0 Отговор
    Публикувано във факти.бг: показват данните на Централната банка. А кеша колко е? Може и той да е толкова, преброихте ли го? Хората за отпуск или по работа се прибират с кеш, а заминават с празни джобове.
  • 7 ренегат

    1 1 Отговор
    Да са живи и здрави , че тук едни псевдо патриоти продадоха нивите на баа си и сега са номер ино - да правят каквото искат без да ми се натрапват с претенции и хора , народни танци и криворазбрана българщина.
  • 8 Иванов

    5 0 Отговор
    Ех, ако Бойче можеше да ни изгони всичките, смятайте какви постъпления щяха да влизат в Територията!
  • 9 БГ НАД ВСИЧКО

    0 0 Отговор
    стига сте лъгали нищо не постъпва още малко ще кажете че е добре за икономиката тези човекоподобни да се заселват тука