Last news in Fakti

21 Август, 2018 21:30 6 701 43

5 компании добиват по над 11 тона злато на година у нас

  • злато-
  • българия-
  • сребро

Други четири имат концесии и тепърва ще започват

5 компании добиват злато в България, други четири имат концесии от правителството и тепърва ще започват разработки на находищата. Концесиите са за метални полезни изкопаеми – златосъдържащи руди, макар че от тях се произвежда най-вече мед, но още сребро и други редки и скъпи метали, разкрива в. „24 часа“.

За последните три години - от 2015 до 2017 г., у нас са добивани над 11 т злато, като за миналата година то е 12,5 .

Среброто през същите тези години е съответно 31,8, 29,3 и 25,2 тона. Най-много е медта - за трите години числата са съответно 112 344, 110 638 и 109 983 тона.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 експерт

    159 6 Отговор
    Златото е НЕВЪЗОБНОВЯЕМ ресурс.

    След 100 години, тази територия ще е опоскана, ЗЛАТОТО - ИЗНЕСЕНО, предателите - мъртви, а територията - ОБРУЛЕНА.
  • 2 язък

    110 4 Отговор
    Някой е за растрел

    Коментиран от #4

  • 3 дивака

    80 3 Отговор
    а за НАС какво остава ..............

    Коментиран от #5

  • 4 Иван

    16 81 Отговор

    До коментар #2 от "язък":

    Язък застреляй експерт, защото и двамата сте един дол дренки. Въглищата, нефтът, всички полезни изкопаеми да не са възобновяем ресурс. Златото да си стои в земята ,а ? Знаете ли, че концентратът, който "Дънди прешъс металс "добива у нас се пречиства чак в Намибия заради арсена, който е много големи количества. Българи се беше отказала от този добив. Сега си прибираме пая, а такива като вас вият. Вийте. Тя, Нинова на такива като вас с обрулени мозъци се крепи.

    Коментиран от #6, #7, #18, #19, #27

  • 5 Валери Симеонов

    9 9 Отговор

    До коментар #3 от "дивака":

    Вий кои бяхте!?
  • 6 въпрос към специалиста

    37 2 Отговор

    До коментар #4 от "Иван":

    Златките ще ги изнасяме ли в Намибия?
  • 7 експерт

    36 5 Отговор

    До коментар #4 от "Иван":

    Глупости!!!!!!

    ЗЛАТНИЯТ КОНЦЕНТРАТ СЕ ИЗНАСЯ В БЕЛГИЯ и ТАМ се рафинира до злато!!!!
  • 8 Wolfenshtine

    16 3 Отговор
    A zashto me go dobiva darjavara cenata e 1672000000 dobar budjet se poluchava

    Коментиран от #20

  • 9 А Сидеров дето ревеше сега каде е

    28 4 Отговор
    Защо мълчи

    Коментиран от #10

  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 11 Дзоро

    23 1 Отговор

    До коментар #10 от "българче":

    Защото Червените пдтолъчки г
    О искат да печелят, а Костов, Сергей, Гоце, Росен, Филип, Александър....Бойко...за да папкат и да са на власт народ и държава дават, ду. е дават, но парса и пост не дават. Ето затова КАТ ще те съдере ако не платиш рекета ГО, но пръста си не мръдна ГЩаб на БА, МВР, ДАНС, ГПрокуратура, ВСС, ВАС, ВКС...., за да предотвратят този грабеж от нас. Защото само паричковластогонци са навред. Един военен гръмна една рекетьорка банкерка и го осъдиха, вместо да го наградят... ЗАТОВА.
  • 12 Така де

    29 4 Отговор
    България е богата държава (на суровини), но е беден народа. Ако от концесиите за суровини взимахме 50% и се разпределяха за социални помощи сега всички щяха да са богати като швейцарците. Уви, ние сме най-бедните в Европа и Евро Съюза пет пари не дава за БГ народа и не взима отношение за пладнежкия грабеж, защото, все пак западняците ни грабят с подставените им мутри на власт
  • 13 Шарлатанче

    22 4 Отговор
    Да, това е поредната сделка ощетяваща националното богатство на България. Така е, Волен Сидеров единствен се опита да бойкотира изнасянето на ценни метали срещу смешни такси и концесии.
  • 14 Шарлатанче

    18 2 Отговор
    До кога ще ги траем? Вече нищо не остана. Някога при Бай Тошо крадяха големите, но имаше и за малките. А сега има само за Б.Б.

    Коментиран от #22

  • 15 Алфа Ромео

    25 2 Отговор
    Докога ша ни изнасят златото бе продажници мръсни, родоотстъпници, паразити гадни, вас ква майка ви е раждала бе, не е ли българска бе уроди!
  • 16 onq s konq

    5 21 Отговор
    Е тва инфо не трябваше да се появява,щото "фсичкото русофил" си знаеше че лошите са "Дънди прешъс" и си плюеше акуратно и ДИСЦИПЛИНИРАНО по тях.А сега квооо?!...СТАНАХА РАЗНОГЛЕДИ!До сега ги приемах криво-ляво като същества с "душевен недъг",но ...да прибавим и "изкривена очна визия"?Определено ще ми дойде в повече:)Най-лошото обаче е че имаше в миналото период,когато русофилите пламенно и яростно ПЛАШЕХА,че ще напуснат БГ през Терминал-2...което обаче за жалост се оказа АБСОЛЮТЕН БЛЪФ.

    Коментиран от #23

  • 17 Ванци

    2 9 Отговор
    Съмнителни цифри. ..
  • 18 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 19 ПровинцААлист

    13 2 Отговор

    До коментар #4 от "Иван":

    На всички политици задника им е отворен , на повечето софиянци също ама твоя направо е с червата навън танк американски да ти влезе лесно!
  • 20 Батката

    3 4 Отговор

    До коментар #8 от "Wolfenshtine":

    Ела при мен - имам 12.5 тона да ти продам на 3 пъти по-висока цена. Как стигаш до тези цифри бе е ясно, но следващия път спри да си папагал на Сидеров и си провери информацията. За твоя справка и на другите като теб които без да знаят, а позовавайки се на ЕЖК(една жена казала) дрънкат само глупости по форумите.

    http://onlygold.com/m/Prices/ValueOfGold.asp
  • 21 Ю Кортес

    1 5 Отговор
    Освен количеството да се посочи и себестойност на добива.някъде печалбите са минимални

    Коментиран от #26

  • 22 666

    1 3 Отговор

    До коментар #14 от "Шарлатанче":

    Кои до кога да траеш бе? Кумонистите ли?
  • 23 Дзоро

    12 2 Отговор

    До коментар #16 от "onq s konq":

    Знаеш ли, кое е най-трагичното събитие, за българския народ? Джендърството. Да, то не е само физическо, а и духовно. Човече, погледни се в огледалото, ти си истински духовен джендър! Та ти оправдаваш, зашитаваш, хвалиш крадците и разрушителите на бълг. народ. И при това си щастлив? Да беше малоумен щях да го разбера, но или си наемник или ти е кеф и просто си духовен джендър. И лошото е, че и 97-98% от тоя народ вече са като теб и генералитет и министри и деоутати и повечето хора. А, с джендърски манталитет, свобода и справедливост не се прави. Та ти първо ще предадеш колегите си, ако преди гова Боко и генералитета не те изпреварят.

    Коментиран от #33

  • 24 ДОКО

    11 0 Отговор
    ПОМНИТЕ ЛИ КОЛКО МНОГО СКАЧАШЕ ГОСПОДИН СИДЕРОВ ЗА ТОВА ЗЛАТО..А СЕГА УМНИ МИ БЪЛГАРИНО СЛЕД КАТО ВЛЕЗЕ ВЪВ ВЛАСТТА СИДЕРОВ МЛЪКНА А БЪЛГАРИНО ГЛЕДАШ УМНО..АМА ТЕ КРАДАТ И ДОКАТО ГЛЕДКАШ УМНО ША ЛАПАШ МУХИТЕ
  • 25 Шаран БГ

    2 2 Отговор
    Когато преди години В.Сидеров Ви говори някой неща, Вие псувате говорящия, а не коментирате казаното от него.Сега коментирайте В. Михайлов, че му е неподстригана брадата..........

    Коментиран от #29

  • 26 Денислав

    1 1 Отговор

    До коментар #21 от "Ю Кортес":

    И ти знаеш ли себестойността, че приказваш или просто ти е вродено да даваш тъпи акъли, като на повечето българи.
  • 27 Селянин

    13 1 Отговор

    До коментар #4 от "Иван":

    Само дето "пая", за който говориш е нищо, на трохите трохите. В целия свят няма такава смешна концесия, фактически го подаряваме, а не продаваме....така че...по- добре си мълчи....
  • 28 незнайко

    9 1 Отговор
    ЗАЩО ПРОДЪЛЖАВАТ ДА ДАВАТ ПРИРОДНИТЕ НИ РЕСУРСИ НА ЧУЖДИ ДЪРЖАВИ ??? НЯКОЙ ПИТАЛ ЛИ Е НАРОДА ???
  • 29 прав си

    5 0 Отговор

    До коментар #25 от "Шаран БГ":

    болен лидеров спря да коментира....и сега вече е от лапащите!Дано детето му стане наркоманче с лесно спечелените пари!!
  • 30 1234

    5 2 Отговор
    Приходите от златните концесии са 50 млн лева годишно което е абсурд. Нужна е нова стратегия, всичкото злато в бнб за подсилване на борда а кешовите пари в оборот за държавни разходи, трупаме злато и печатаме пари за държавни разходи,
  • 31 Jack Bauer

    10 1 Отговор
    Няма лошо че се добива на злато у нас е в такива размери. Лошо е че съгласно договора за концесия в България остават едва 1.5-2.0%. За сравнение румънците са си дали техните находища на концесия срещу 37%. А най-лошото е че нашите договори за концесия ги подписаха социалистите когато бяха на власт, след което герберистите ги подновиха при същите условия когато дойдоха на власт.
  • 32 СдС

    5 2 Отговор
    Да живее костов, че предаде българия на канада...
  • 33 onq s konq

    4 4 Отговор

    До коментар #23 от "Дзоро":

    Драги ми Дзоро,В личната ми карта пише "българин",но след като си решил че съм "джендър",така да бъде- ..няма ти кърша хатъра я?!Дори може да ми казваш свойски "ДЖЕНДЬО":)Та:...На пръв поглед може и да ти изглеждам "душевен джендър" който хвали/?!/ крадци и мошеници/че даже и ги оправдава/,но така и няма да разбереш АКО НЕ ТИ КАЖА,че в дъното на душата си съм си абсолютен РАЗСЪДЛИВ И ПРАКТИЧЕН БЪЛГАРИН,който никога не забравя ЧЕ ОТ ЛОШОТО ИМА И ПО-ЛОШО!Ако ти обаче си забравил че живеем НА БАЛКАНИТЕ и НИЩО БАЛКАНСКО НЕ НИ Е ЧУЖДО,то явно живееш в измислен свят и не проумяваш че КОЙТО И ДА ДОЙДЕ НА ВЛАСТ,то го е направил С ЕДИНСТВЕНАТА ЦЕЛ ДА "ЗАБОГАТЕЕ НЕПРАВОМЕРНО"!Което пък е валидно и за ЦЕЛИЯ СВЯТ...в различни степени.Затова и ако тр да избирам между управления тип "БОРИСОВ" И "ОРЕШАРСКИ",решително съм за първото,защото с него БГ НЕ Е ИЗОЛИРАНА ОТ ЕС И ЕВРОФОНДОВЕТЕ ВЛИЗАТ В ИКОНОМИКАТА НИ...което значи РАБОТНИ МЕСТА И РЕСПЕКТИВНО ПАРИЧНИ ПОСТЪПЛЕНИЯ за обикновените бълг. семейства!Блг за вниманието.
  • 34 ба ги другарко

    4 1 Отговор
    а дават десятък на държавата :) колкото и ние бедните с нашият си десятък :) на ви герб!
  • 35 КОИ

    5 0 Отговор
    1/ Кои са компаниите? 2/ Кой от българска страна е сключил договорите? 3/ При какви условия? ВСЕКИ БЪЛГАРИН ИМА ПРАВО да знае това. Златото и коието и да е богатство на България принадлежи на всички българи. ИЛИ НЕ?! Или докато ЗАМЪГЛЯВАХТЕ умът на обеднелите българи с това дали имотите били на царя или не; вие демократите ГРАБЕХТЕ И ГРАБИТЕ БЪЛГАРИНА, както при никое българско царство. Всякакви други теми за корупция на властта са БЕЗМИСЛЕНИ. Това е най-мащабният най-мръсният грабеж на българите от Освобождението ни през 1878г. Всеки договор може да се разтргоне ако се счете се застрашава националната сигурност на страната. А договорите за злато ИЗГНИХА МИЛИОНИ БЪЛГАРИ от родината им, а тези които са останали са притиснати да живеят с едногодишни пенсии от един грам злато от един килограм, останалите грамове се изнасят. Този геноцид е равен на този от вторат световна, само дето е безшумен.

    Коментиран от #39, #40

  • 36 Българин

    8 0 Отговор
    Вода газим жадни ходим, злато имаме бедни мизерстваме.
    Диф пикитализъм
  • 37 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 38 Ааахааа

    2 0 Отговор
    А ся кажете ми как няма да ни обичат тези фирми България ? Ама мнооо сме умни , отдсвна сме я закрили държавата. Те ни знаят че сме продажни и се възползват сто % от това ни качество. Браво , горд съм че съм петрииот тхюююю хххх
  • 39 ТОЧКАТА

    1 0 Отговор

    До коментар #35 от "КОИ":

    Ами ,имаме си свобода и демокрация....за какво ни е и злато??????
  • 40 ТОЧКАТА

    2 1 Отговор

    До коментар #35 от "КОИ":

    Америка винаги е била преди нас....Даже и Тодор Колев НЕ можа да я стигне....откраднаха му чистачките.....Таааа преди многооого време зададоха СЪЩИТЕ ВЪПРОСИ ТАМ!!!Точно ТАМ,защото има и честни американци.ПОВОДЪТ бе за ,,газовият фракинг,,....Та изведнъж се появи понятието,,РАЗДЕЛНА СОБСТВЕНОСТ,,!!!!Тоест----земята си е ,,ТВОЯ,,/НАША/ НОООО ИМАНЕТО/ударение на ,,а,,/////ЗАЩО ПО ДЯВОЛИТЕ НЕ МОГА ДА ПОСТАВЯМ УДАРЕНИЕ!!!???//////...полезните изкопаеми --НЕ ....Така ,изведнъж ДРУГ се оказва с добри фарове в ,,мъглата,,.
  • 41 ТОЧКАТА

    2 0 Отговор
    Да светнем малко...Първите /а може и всичките/ концесии са в съотношение 0,75%от добива за /България/.......Повтарям --0,75%!!!!!!Нас ни бръснат с 20%ДДС,а концесионерите/ПАРДОН---ЧУЖДИТЕ ИНВЕСТИЦИИ!!!/с 0,75%.......
  • 42 коки

    2 0 Отговор
    А така народе отивай да береш боровинки в англия докато ни източват
  • 43 АЗ БОЙКУ

    1 0 Отговор
    ДЖЕНДЪР-БЪЛГАРОУБИЕЦ ОБИЧАМ ЕВРЕИТЕ И ЦИГАНИТЕ ! ВИЙ СА ОПРАВЯЙТЕ ДА ВА Е........