Last news in Fakti

23 Август, 2018 09:39 2 947 22

Работим най-много в ЕС, но полза – йок!

  • българия-
  • ес-
  • заплати-
  • работа

Причините: Закъснения, пиене на кафе, пушене, писане на имейли...

Българският работник е ефективен само в пет от всички 8 часа от трудовия работен ден у нас. През останалите 3 часа той не е полезен за бизнеса. Това показва изследване на Асоциацията на индустриалния капитал.

Това означава, че служителите са работоспособни едва 60% от прекараното във фирмата време.

"Причината за това са закъснения, по-ранни тръгвания, пиене на кафе, пушене и писане на имейли", обяснява Васил Велев, председател на АИКБ.

Сред основните пречки да изпълняваме служебните си задължения се оказва и сърфирането със смартфони. Според Асоциацията на индустриалния капитал обаче по-важно било какво се създава за това време по брутен вътрешен продукт на глава от населението, където страната ни се нареждала на едно от последните места в света.

Същевременно проучване на Евростат показва, че работната седмица у нас е една от най-дългите в Европа. С 40 часа и 8 минути се нареждаме на второ място след Гърция, където се трудят по 42 часа на седмица.

"За мен този резултат е странен, защото много от заетите в южната ни съседка работят на непълно работно време заради икономическата криза. Процентът на безработица там е в пъти по-голям, отколкото у нас", поясни Велев.

Работната седмица е по-къса единствено във Франция – 35 часа, и в Белгия – 38 часа. За сравнение Международната организация на труда препоръчва 4-дневна работна седмица. Според Велев вариантът не бил добър.

По време на кризата, когато нямало работа, бизнесът се опитал да наложи този модел, но служителите били недоволни, че получават по-ниски възнаграждения. По думите му 40-часовата работна седмица била нормална за Съюза. У нас проблемът бил друг, а именно с полагането на извънреден труд.

Служителите искали да работят над нормата, заради по-високите възнаграждения, които получавали, но законът не им го позволявал, поясни Велев. Годишно те могат да полагат не повече от 150 часа извънреден труд.

Работодателите също не били съгласни с това ограничение заради недостига на кадри. Освен това до 5 години се очаквало да има глад за 500 000 специалисти, обяснява Велев.

Въпреки отлива на работна сила страната ни не губела позиции в сектор индустрия. За сравнение брутната добавена стойност на промишлеността у нас била 24.5% при 19.5% средно за Европа.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Курортиста

    15 3 Отговор
    Такава ни е цялата работа.
    Залудо работи - залудо не стой !
  • 2 Българин

    43 2 Отговор
    То за такова заплащане, като в България, хората даже прекалено много работят! А производителноста зависи от инвестициите, които правят работодателите в модерна и високо производителна техника, а не в скъпи автомобили!
  • 3 Мизирабъл

    16 4 Отговор
    къде е мантрата че сме мързеливци от соца? Нали знаете маймуната колко е работила докато стане човек!тала че бачкайте на 75 год ще сме щастливи пенсионери на либералната система!
  • 4 Не Е Полезен ЛИ !!! за Бизнеса !!!!!

    19 0 Отговор
    АРИ УЕ , Как да не Е Полезен ?????
    Ами аз като гледам Бенев , Банев , Ганчев , Диневи, ....... Много са ДАЖЕ ПРЕКАЛЕНО МНОГО за малка България , ТА като ги гледам не изглежда така даже ХИЧ !!!!
  • 5 Вова

    16 1 Отговор
    Плащаме най-малко в ЕС, но полза йок!
  • 6 БАЙ ГАН4О

    21 0 Отговор
    Асега де хем не работим.хем брутната стойност по голяма от европейската,и Велев ТИ какво правиш по цял ден що не го обясниш на тези дето не работят
  • 7 Колю

    24 0 Отговор
    Те лъжат ,че ни плащат . Ние ,че им работим. На две работи за да оцелееш по 60% си е работа на 120 %. Като са недоволни да се впряга той или да плащат адекватни заплати и осигуровки на реалните надници. Иначе , е цигани да му работят ама и те захитряха. Или ще прокопсат от украинци? Че то трябват само 700 лв за автомобил да не те сурвакат КАТ-НАП и да ходиш с него само за да работиш. Е, два месеца работа само за това. По-добре без работа и гладен отколкото изморен и пак гладен. В кофите за буклук да ровиш или в градината ще изкараш за два часа на ден труд толкова - 398 лв . Че даже и повече. Не оня да ми се чекне на лъскави автомобили и да се вживява на някакъв богопомазан с два... корема. Много малко са истинските хора даващи работа и мислещи за това . На 90 % са смешници таткови имамини реститутковци с купени дипломи и подарени пари от партии за бизнес. Нарочени за бизнес.
  • 8 БОБИ КОЧА

    20 0 Отговор
    АИКБ ми то според тези тирани и картеладжии, ако ги питаш тях трябва и да им плащаме.
  • 9 Еничър

    28 0 Отговор
    Човек работи когато има стимул.Със заплата от 400 лева какъв стимул.Каквото повикало такова се обадло.Народа работи за робовладелци.
  • 10 закривайте Гербестан

    14 0 Отговор
    Не е важно количеството работа, а качеството !
  • 11 ГруЮ

    20 0 Отговор
    Тези от Асоциацията на индустриалния капитал са големи образи. Все реват колко била ниска производителността, а в същото време повечето предприятия едва кретат, машинният им и сграден фонд са наследство още от соца. Но пък отпред гордо стои по една лимузина последен модел. Няма как бай Пешо с лопатата/ кирката/ теслата/ универсалния струг, да настигне Гюнтер с Боша или Фриц с ЦПУ-то по ефективност на труда.

    Коментиран от #13

  • 12 аааааааа

    12 0 Отговор
    Не така как йок виж тия на жълтите павета колко добре си живеят и на ваканциики ги пращаме а за лилавите венци кво да кажеме и тях сме ги оправили ток вода и разни други конкумативи ги отмятаме ние та с наще заплати виж що работа вършиме ти ЙОК нямало полза хахаха
  • 13 Чичо Пешо заварчик

    20 0 Отговор

    До коментар #11 от "ГруЮ":

    Основното е в акъла на предприемача.Пешо също работи с БОШ по един и същи начин заварява щото няма друг ,ама тук Велев обяснява ,че му е ниска производителността на труда/след най ниските данъци ивъзможности зс кредит/, и зстова му дават 600лв.А в Гермсния2000 евро .Причината е в работодателите ,а не в работниците и държавните разходи.Ако дават добри заплати там ще ходят да работят
  • 14 Ходжата

    9 0 Отговор
    Евалата Венци, машала Михаилов!
    От много работа ни полза, ни файда ни келепир.
  • 15 някой

    13 0 Отговор
    има полза - бенчо бесепарският ролс и други фъфлещи примати!
  • 16 Guest

    5 1 Отговор
    В това българите са шампиони. Геройството в България е да се прекинваш от работа и да ти плащат възможно най-малко под минималното даже.
  • 17 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 18 ДОКО

    5 0 Отговор
    БЪЛГАРИНА БАЧКА АМА СИСТЕМАТА НА ДЕМОКРАЦИЯТА ГО ИЗМУКВА..АМИ БЪЛГАРИТЕ КОИТО БАЧКАТ САМО В ЧАСТНИТЕ СИ ФИРМИ АМИ ТЕЗИ КОИТО СА В СИВИЯТ СЕКТОР ..МНОГО СА СИ ДОБРЕ АМА НЕМАТ НАЧАЛНИЦИ ОТ ГЕРБ НА ГЛАВИТЕ СИ ДА ГИ ДОЯТ..ТОВА Е РАЗЛИКАТА..А И МНОГО ДА РАБОТИШ ПАРАТА Я НЕМА АКО ПЪК МИНЕШ НА 2 РАБОТИ ТИ СЕ СКЪСЯВА ЖИВОТА..БОКО ГЕНЕРАЛСКИ ГО Е ИЗМИСЛИЛ ..А КАТО ТИ СЕ СКЪСЯВА ЖИВОТА НЕМА ПЕНСИЯ И ПАРАТА ОСТАВА В ЧЕКМЕДЖЕТО НА БОКО ГЕНЕРАЛСКИ А ЩОМ ИМА ПАРА ВЕДНАГА ДЕПУТАТИТЕ СИ АКТУАЛИЗИРАТ ЗАПЛАТАТА ТАКА ЧЕ БЪЛГАРИНО НЕ РАБОТИ ..КАРАЙ ЛЕКО НЕ ДАВАЙ ГАЗ И ДЪЛДИСВАЙ ДЪЛБОКО В СИВИЯТ ЦВЯТ ..СКАТАВАЙ СЕ ЗАЩОТО АКО НЕ МОЖЕШ ДА ПРАВИШ МАЙДАНИ ПОНЕ ПИЙ АЙРЯНИ..
  • 19 не че нещо ама е така

    3 3 Отговор
    и всички коментари са в работно време, щото много сме се разработили :D
  • 20 Чеп

    2 1 Отговор
    Това е за държавните сужители.при чистника не е така
  • 21 Гелев

    3 0 Отговор
    Работи се най-много и се краде най-много!
  • 22 глад за кадърни бизнесмени

    5 0 Отговор
    Незнам някой милиардер да е заработил парите си с мотиката на полето! Колкото до нашите бизнесмени - те предпочитат да "инвестират" в джипове, апартаменти, вили в чужбина и екзотични екскурзии. А за ниската производителност, естествено, са виновни работниците. Трябва да минем на 18-часов работен ден, за да са доволни. А заплащането - колкото в най-западналите страни на Африка.