Last news in Fakti

26 Август, 2018 10:53 12 123 17

Новите роби на Европа

  • роби-
  • пари-
  • бизнес-
  • европа
Новите роби на Европа - 1
Снимка: Shutterstock

Чрез заплахи и насилие те са превърнати в роби, полагащи принудителен труд. Не само в третия свят - търговията с хора и робският труд са в настъпление и в Европа. Включително в Германия.


По данни на австралийската организация "Walk Free Foundation", в света днес има над 40 милиона души, които живеят при робски условия. 167 000 от тях - в Германия. Това отговаря на около 0, 2 на сто от местното население. Докато историческото робство се основава на законно признатата собственост на един човек върху друг, съвременното робство функционира другояче. "Робството вече не е легално, но то е като хамелеон и продължава да съществува тайно", казва Дитмар Ролер, изпълнителен директор на германското бюро на правозащитната организация "International Justice Mission". Основната отличителна черта на съвременното робство, според "Walk Free Foundation" е това, че хората "не могат да избегнат или да предотвратят експлоатацията посредством заплахи, насилие, принуда и злоупотреби с властта". Понятието "модерно робство" се използва за различните форми на подчинение и експлоатация като търговия с хора, принудителен труд или принудителни бракове. Много често границите на това, което наричаме модерно робство, са размити.

Модерното робство засяга при това не само страни като Либия, Катар, Конго. Още през април Съветът на Европа предупреди , че търговията с хора и робският труд са в настъпление и в Европа. Особено търговията с хора с цел експлоатация на работна ръка. По данни на германската криминална служба, това се отнася най-вече до мигрантите в строителния бранш, гастрономията, месопреработването, селското стопанство и транспорта. През миналата година властите са регистрирали 180 жертви на съвременно робство в 11 приключени разследвания. Повече от жертвите произхождат от Източна Европа.

Сексуалната експлоатация е широко разпространена в Германия. "Германия е публичният дом на Европа", казва Дитмар Ролер. Особено голям е броят на жените, принудени да проституират. По данни на федералната криминална служба, през миналата година са регистирани 500 жертви на принудителна проституция. Докато в сферата на принудителния труд повечето жертви са мъже, мнозинството от жертвите на сексуална експлоатация са жени, главно от България, Румъния и Германия.

"Вие колко роби държите?"

Дитмар Ролер обръща внимание и върху една сравнително нова форма на сексуална експлоатация: чрез интернет. "Германските клиенти могат да си наемат за един час дете от Филипините, което трябва пред камерата да прави това, което те искат", казва той. Тези примери, както и чуждестранният произход на много от жертвите, показват, че модерното робство не признава държавните граници. Много повече става дума за един глобален феномен със свързани по цял свят участници. Преди две години икономистката Еви Хартман разбуни духовете с книгата си "Вие колко роби държите?" Нейната теза е, че всеки среден германец държи косвено около 60 роби само чрез потребителското си поведение. "Дори чрез покупката на дрехи, или стоки, които съдържат суровини от конфликтни региони, човек насърчава робските условия на труд в другите части на света", посочва Дитмар Ролер.

Малолетните са най-силно застрашени

Говорейки за модерното робство, не бива да изпускаме из очи, че малолетните са най-силно застрашени да станат жертва на подобни структури. Също и в Германия. Наскоро един скандал в Щауфен щокира германската общественост. В продължение на две години едно семейство систематично изнасилва днес десетгодишния си син и го предлага на други клиенти за пари. През последните години и принудителните бракове са във фокуса на властите. Германската полиция регистрира годишно между 50 и 60 случая на принудителни бракове.

Тъмните цифри във всички сфери на модерното робство са значително по-високи. "Затова трябва енергично да се борим срещу подобни структури. Германия също трябва да направи още много в това отношение", казва Дитмар Ролер. "International Justice Mission" работи активно в други страни от Азия и Африка, където модерното робство е широко разпространено и хората нямат достъп до правните системи. " В повечето случаи става въпрос за пари. Затова трябва да направим бизнес-модела неатрактивен за участниците", изтъква Ролер. Така например "International Justice Mission" търси филипински полицаи за преследване на детската проституция и изправя престъпниците пред съда. По този начин може да открие и някой германец, който чрез интернет задоволява педофилските си наклонности.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 фундаменталист

    44 4 Отговор
    ДемоНОкрацията, плавен преход към феодализма и робовладелството на т.нар. "нов световен ред".

    Коментиран от #7

  • 2 mediator37

    77 2 Отговор
    Лично познавам хиляди роби на банките, които са най-големите съвременни робовладелци. А на робите никой не им е виновен- един подпис и от свободен ставаш роб. На печелившите честито!
    Договорите за кредит УБИВАТ! Това трябва да бъде написано с дебели букви отгоре и отдолу на всяка страница от договора. Нещо като при цигарите. Но тях можеш да ги откажеш.
  • 3 БАЧКАТОРА

    41 2 Отговор
    Е ТАЯ СТАТИЯ Е ТОЧНО ЗА НАС БЪЛГАРИТЕ В БЪЛГАРИЯ, САМО "ЧРЕЗ ЗАПЛАХИ И НАСИЛИЕ" ТРЯБВА ДА СЕ СМЕНИ С " ДАНЪЧНИ, ОБЩИНА,ДЪРЖАВНИ ИНСТИТУЦИИ И ВИНЕТУ"

    Коментиран от #4

  • 4 фадромаджия

    47 1 Отговор

    До коментар #3 от "БАЧКАТОРА":

    То да беше само "Винету", с мед да го намажеш - цялата т.нар. "българска" политическа "класа" е за боклука. Барабар с целия "елит", "бизнес", "културен", "научен"... всякакъв.
  • 5 Димов

    32 0 Отговор
    КРЕДИТ = РОБСТВО
  • 6 Morgoth

    22 1 Отговор
    Робството си има точна дефиниция, ако си позволяват да я разширяват до работещите при мизерни условия германски имигранти то защо да не продължим в тази посока и да я разширим до всички работещи? "не могат да избегнат или да предотвратят експлоатацията" - малко са работещите на които, ако дадеш възможност за същите пари да правят каквото искат ще продължат да работят. В такъв случай роби ли сме? Ако пък всички бъдем "освободени" то къде ще иде света и ще живеем ли по-добре когато икономиката се срине и все хване тоягата сам за себе си? Затова нека да запазим думата робство само за тези които насилствено са накарани да работят точно това което са им наредили и нямат избор да си сменят работата. И нека не казваме на всички проститутки, че са жертви на трафик, защото повечето от тях напълно доброволно са избрали тази професия заедно с рисковете и неудобствата които носи, но и заедно с високото заплащане за съвсем малко количество "труд".
  • 7 Онзи

    18 6 Отговор

    До коментар #1 от "фундаменталист":

    Т.нар. развит социализъм беше много близък до източния феодализъм по структура. Управляваща неизбираема каста с привилегии,, състояща се от фсмилии.
  • 8 Гого

    29 3 Отговор
    България е основният износител на роби благодарение на селянина от Банкя.
  • 9 Пламен

    1 0 Отговор
    Стига бе...?!
  • 10 КОЧА

    12 0 Отговор
    АКО ИМАШ ДВА КРЕДИТА ТИ СИ РОБ ЗА ЦЯЛ ЖИВОТ .......................................БЯГАИ И НЕ ВРЬЩАИ НИЩО ЗАТОВА ЖИВЕЕШ В ЦИГАНСКА ДЬРЖАВА .............
  • 11 Радо

    9 0 Отговор
    Не е селянин, а селяндур - да не обиждаме селяните все пак.
  • 12 Отврат

    8 1 Отговор
    Това ли ви е цивилизованият избор?! Еропа?!
  • 13 Димитър

    8 1 Отговор
    Новите роби сме ние. Нека гнойче дойче не шикалкави а се скрие някъде по-бълбоко, където слънцето не огрява! Няма как иначе освен робство да наречеш фактът, че повече от половината работещи у нас получават нетна заплата 470 лева, а цените на всичко постоянно се покачват и вече много неща са по-скъпи отколкото в европа!!!
  • 14 Ала бала

    5 1 Отговор
    Това са новите ценности ; секс, секс, секс!!! Ако не говориш за секс, ако не парадираш със сексуални подвизи си тъпак когото другите зомбирани самохвалковци изхвърлят зад борда. Секс, секс, секс, без приказки и реклами за секс няма власт, няма пари...

    Коментиран от #16

  • 15 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 16 антилибертарианец

    4 0 Отговор

    До коментар #14 от "Ала бала":

    Прав си. Сексът не е ценност, а обикновена човешка нужда и право, което върви в комплект със съответните задължения и отговорности към себе си и към другите. Като ценност ни го втълпяват разни "бизнесидеологии" основно чрез рекламите (сексът "продава" всякаква безмислена стока). Напоследък ни го пробутват чрез безумна образователна политика, налагана доста агресивно с всички достъпни юридически вратички. Също и с икономически и политически натиск над суверенни държави. Целта е да докарат хората до двете най-крайни състояния-или страх от секса, или прекалена лакомия. В тези две състояния хората са зависими от биологията си (разума отива на заден план) и стават много лесни за управление и манипулиране. Най-правилното отношение на младите към секса се формира когато растат в среда, която не акцентира на секса- нито страх и табу, нито реклама и лакомия. Тези две крайности пречат на естественото удоволствие от задоволяването на която и да е биологическа потребност.
  • 17 Глупчо

    0 0 Отговор
    Искам да съм поданик на най големия миротворец! Там няма роби! Всички са робовладелци!