29 Август, 2018 01:31 2 640 4

БНБ понижи прогнозата си за икономическия растеж през 2018 г.

  • бнб-
  • растеж-
  • икономика

Централната банка ревизира надолу очакванията си за българската икономика през 2018 г. Докато през декември експертите заложиха на растеж на брутния вътрешен продукт от 4.2%, сега нагласите са за 3.9%, основно заради по-висок от очаквания внос, съобщи в. „Капитал“. Двигатели на икономиката са инвестициите в страната и потреблението на домакинствата, което ще се отрази и на покупките на чужди стоки. Очакванията са износът да ускори темпа си на растеж, но по-умерено спрямо вноса, в резултат на което отрицателният принос на нетния експорт ще се увеличи в сравнение с миналата година. Същевременно увеличението на цените в страната ще се ускори. Това става ясно от последната макроикономическа прогноза на БНБ, публикувана миналата седмица.

През следващите две години икономическият растеж ще се запази около 4% според оценките на банката, като вътрешното търсене ще остане основната движеща сила. В по-дългосрочен план обаче има няколко предизвикателства, сред които демографията в страната - застаряването и спадът на населението се очаква да забавят частното потребление.

Основните двигатели са вътрешни

Според прогнозата на БНБ икономическият растеж в България ще се ускори до 3.9% през 2018 г. след отчетения темп от 3.6% миналата година. Двата големи двигателя са потреблението на домакинствата и инвестициите. Принос към растежа на потреблението има пазарът на труда - повече хора се включват и намират работа, безработицата намалява, а заетостта се увеличава, посочват експертите в доклада си.

В същото време обаче в последните данни за пазара на труда, публикувани от НСИ след прогнозата на БНБ, светват сигнални лампички. Статистиката показва подобрение, но не защото в икономиката като цяло се разкриват нови работни места, а заради намаляващ брой на икономически активното население в страната. Според икономисти пикът при икономическата активност на населението е достигнат и вече няма много резерви за включване на нови хора на пазара на труда.

Сигналите по отношение на инвестициите са окуражаващи. БНБ посочва положителните нагласи на фирмите, силното търсене на стоки и услуги и високото натоварване на производствените мощности като причина да се очакват по-високи частни инвестиции тази година. Капиталовложенията от страна на държавата също ще нарастват до 2020 г. в резултат на усвояването на европейски средства.

Несигурната външна търговия

Положителните тенденции на пазара на труда водят до повишена покупателна способност на домакинствата, което е видимо и в растежа на вносните стоки. Търсенето на български стоки и услуги в чужбина също ще се повишава, но по-умерено - докато при износа на услуги се очаква ускорение, при стоките нагласите са за забавяне на растежа. Причината е прогнозираният по-нисък растеж в страните от ЕС, които представляват две трети от пазара на българския износ.

Този сценарий обаче не включва потенциалното ескалиране на търговските конфликти по света след въведените в началото на юни външнотърговски мерки от страна на САЩ, отбелязват експертите. Това е и един от рисковете пред прогнозата за икономиката - несигурността, свързана с търговската политика на САЩ. Друг фактор е заплахата за растежа на "някои важни за България търговски партньори", като тук вероятно се визира Турция, която е най-големият пазар за български стоки сред държавите извън ЕС.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 В НЕГАТИВА ? ЖИВИЯ ТРУП !

    11 2 Отговор
    КАКВО ЩЕ ГИ ПРАВИМ МУТРИТЕ ОТ А ДО Я ! ВСИЧКИ СА ЕДНА АПАШКА ДРУЖИНА !
  • 2 Заспало племе КОМУНИСТИ ГО ДЕРАТ

    12 4 Отговор
    До като само комунисти водят"Бащина дружина",така ще е още сто години! Да са живи и здрави емигрантите,дето вкарват над 2,5 милиарда евро на година.Чужди инвестиции,няма производство,няма.От къде този ръст,като тези главорези кражбата си я имат за даденост
  • 3 ъкб

    7 2 Отговор
    И кой й вярва на прогнозите на банката? След КТБ и замазването на положението?
  • 4 Иво Андонов

    2 1 Отговор
    Вярвайте в каквото щете, но тези данни дори да не са 100% точни показват тренда в икономиката. Не помните ли какво беше 2010-2014 в пика на кризата в Бг? Да казвам ли как за заплата от 600лв ходиха на интервю по 50 човека. Сега за двойно няма кандидати. Недвижимостите в София бяха по 7-800 евро квадрата, сега минават 1200. Оборотите на фирмите от 2014 до днес всяка година нарастват с поне 10%, което е много. Не подценявайте икономиката и параметрите в статията, защото те оказват огромно значение в ежедневието ви.