29 Август, 2018 11:00 1 685 3

Ще пием ли по-скъпо вино тази зима?

  • вино-
  • дъждове-
  • грозде

Оскъдна и скъпа е реколтата от грозде. Стотици декари лозя в Пловдивско са съсипани от дъждовете. Село Брестовица е известно като меката на винените сортове грозде. Лошото време обаче попари надеждите на стотици производители в региона, които очакваха добра реколта. Заради ниските добиви прогнозата им е, че изкупната цена на гроздето ще скочи, съобщава Нова тв.

Средно с 50% по-ниски добиви очакват тази година гроздопроизводителите в Пловдивско. Георги Стаменов отглежда 30 декара винени сортове мавруд и каберне край пловдивското село Първенец. Половината от продукцията му е съсипана от дъждовете.

Стотици декари лозя са поразени от мана. Влагата донесла и вредителите. В съседното село Брестовица ситуацията е подобна. Затова производителите прогнозират, че слабата реколта ще вдигне цената на гроздето.

Много от винпромите се канят да не изкупуват скъпото българско грозде, а да внесат от Гърция и Македония, където е по-евтино. Винопроизводителите засега са предпазливи и не смеят да вдигнат цените, защото пазарът е доста свит, а и повечето изби имат непродадени количества от минали години.

За разлика от винпромите, дребните производители смятат да повишат цената на виното. Така очакванията на производителите са една бутилка хубаво червено вино в търговската мрежа да стигне 17 лева.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Корнелия Нинова

    1 0 Отговор
    Оставка! Борисов е виновен.
  • 2 дядо матейко

    3 0 Отговор
    Много производители пъшкат за слаба реколта а аз тази година имам по-добра реколта от миналата.Вярно хвана го маната малко гроздето защото го стопанисвам от разстояние и не го хванах навреме но с грижи и пръскане с препарати реколтата ми ще е поне 150 % по-добра.Който стои и чака губи.
  • 3 Тигърът на Седемте тепета

    5 0 Отговор
    В Пловдив хубаво домашно червено вино струва 3-4 лв. за литър. От години пия само такова, от октомври до юни, зимата пресушавам по около литър на ден. От три години не съм хванал ни грип, нито настинка, наздраве! А ония със 17-те лв. да си гледат работата.