29 Октомври, 2018 22:00 3 618 18

НСИ: Тревожни данни за икономиката ни

  • нси-
  • данни-
  • икономика

Данни

НСИ: Тревожни данни за икономиката ни - 1
Снимка: Shutterstock.com

През октомври стопанската конюнктура в нашата страна се влошава отново, отстъпвайки за пети пореден месец от близо 10-годишния връх, достигнат през май, като по-силно понижение има в сферата на услугите, в промишлеността и в търговията на дребно при подем, отчетен единствено в строителството, показват резултати от последно проучване на Националния статистически институт (НСИ).

Общият показател на бизнес климата в нашата страна намалява през октомври с 1,9 пункта спрямо септември, когато се понижи с 1,5 пункта. Това представлява отслабване на общата стопанска конюнктура за пети пореден месец, след като през май тя достигна най-висок връх от края на 2008-а година.

Индексът, определящ бизнес климата в промишлеността, се понижи с 2,4 пункта спрямо септември, когато стабилизира на нивото от месец август. Това влошаване се дължи главно на понижените очаквания на промишлените предприемачи за бизнес състоянието техните предприятия през следващите шест месеца. Според тях обаче има леко намаление и на настоящата производствена активност, докато прогнозите за дейността през следващите три месеца са по-благоприятни, показват резултатите от последната анкета на НСИ.

Средното натоварване на производствените мощности през октомври обаче е с 1,5 пункта над нивото от юли и достига 77,5%, припомня БНР.

Основните пречки, затрудняващи развитието на този отрасъл, продължават да бъдат свързани с несигурната икономическа среда и с недостига на работна сила, посочени съответно от 40,2% и от 35,9% от анкетираните промишлени мениджъри.

По отношение на продажните цени в промишлеността, по-голямата част от мениджърите очакват запазване на тяхното равнище през следващите три месеца.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 Патриот

    64 5 Отговор
    В Бойколандия има ли такова нещо, като "икономика"?
    Това е държава, която се издържа само от данъци и глоби.
    Няма производство, няма образование, няма здравеопазване, няма вътрешен ред, ням справедливост.
  • 4 Мек Член

    48 3 Отговор
    Нищо бе още едно заемче от 3-4 000 000 000 и всичко ще е в изобилие ,както казва ВОЖДА.
  • 5 Долу СИК

    39 2 Отговор
    Мутра, оставка!
  • 6 пенкелер

    41 2 Отговор
    Намажете с крем "Боко" и ще мине, може да се изпозва и като лубрикант. Странични реакци: поява на герберастия и вероятност от 80% дебилизъм.

    Коментиран от #9

  • 7 гнида

    43 0 Отговор
    Публикувано във факти.бг: Борисов: Държавата никога не е била по-добре ........ А , имате ли нещо да кажете , господа журналисти :)

    Коментиран от #11

  • 8 Боко

    31 3 Отговор
    Абе вие кво нечувате ли аз кво казвам държавата / тоест АЗ / никога не е била по добре айде че отивам при магнолиите
  • 9 Слоган

    27 3 Отговор

    До коментар #6 от "пенкелер":

    Лубрикант "Винету" гарантира 100%герберастия и 80%дебилизъм
  • 10 Ynd

    35 2 Отговор
    Явно е много зле, щом и НСИ не могат да го прикрият.
  • 11 ОПРА

    33 2 Отговор

    До коментар #7 от "гнида":

    Кой казва истината НСИ или г-н Борисов? Май ще е НСИ защото няма никаква икономика, а пазари въобще. Вътрешно потребление пада поради влошаване на стандарта на живот с високи цени и данъци.

    Коментиран от #12

  • 12 паралелни реалности

    14 2 Отговор

    До коментар #11 от "ОПРА":

    И двете страни са прави ! Борисов: "Държавата това съм аз" в този контекст "държавата" е повече от добре натрупа милиарди актив ! Но и НСИ са прави набълбукването върви с пълна сила !
  • 13 ЦРУ

    7 32 Отговор
    А вчера една пенсионерка дала на /ало измамници /..13 000лв.....а днес друга направо им занесла 65 000 лв. Вчера се върнахме ат кръчма в Солун ….на Кулата опашка от коли за БГ ….Утре си сменям старата мерджана за 3-годишна ….а сме запазили места за Нова Година в Париж ! Е НА КОЙ ДА ВЯРВАМ ? на себе си ...или на ПОРЪЧКОВИТЕ СТАТИЙ ???
  • 14 Голям прос

    18 1 Отговор
    Тия от НСИ да си хвърлят дипломите. Боко каза вчера точно в този сайт колко сме добре, че няма повече накъде
  • 15 Гого

    13 1 Отговор
    У нас няма икономика има само картели и корупция това е запазената марка на Герб.
  • 16 Абсурди

    11 0 Отговор
    Едва ли има подобна икономика в Европа - без “реален” сектор, с едностранчиво земеделие основано предимно на зърнопроизводство на база евросубсидии и 30% от работещите- държавни чиновници!
  • 17 да бе

    1 0 Отговор
    Сефте чувам, че имаме икономика :)
  • 18 ИСТИНАТА

    1 0 Отговор
    По данни на Евростат нашата страна е на първо място в Евросъюза по риск от бедност и социално изключване през миналата 2017 година.
    Въпреки че докладът е озаглавен "Downward trend in the share of persons at risk of poverty or social exclusion in the EU", т.е. в него се извежда на преден план тенденцията за намаляване на процента на бедност в Европейския съюз, там се подчертава, че все още над 115 милиона граждани на Европа са под чертата на бедността и са застрашени от социално изключване.
    Точното число е 117.5 милиона души, което е почти една четвърт от населението на Евросъюза - 24 процента.
    Под чертата на бедност попадат 24.4 от жителите на Естония, в Латвия процентите са близо 28, а в Естония - над 30.
    В Гърция бедни са 35,6 процента, в Румъния почти 39, а "първенец" е България с 40,4 на сто под прага на бедността и с риск от социално изключване.
    Рискът се преценява спрямо жизненото равнище на съответната страна и включва семейство от 4 човека, с две деца под 14 години.
    10 892 евро е прагът на бедност годишно в Естония, 8019 е в Латвия и малко на 7000 евро - в Литва.
    В Гърция прагът на бедност е 9450 евро, в Румъния 13 714 евро, а в България 7765 български лева.
    На другия полюс са Чехия, която има най-малко граждани в риск: 13.3 процента, Финландия с малко на 16 на сто и Дания и Холандия съответно 16.7 и 16.8 процента.