31 Октомври, 2018 22:00 2 381 4

„Газтрейд“ обявява пазарен тест за терминала край Александруполис

  • терминал-
  • газ-
  • александруполис-
  • синьо гориво

За България и съседните й пазари проектът ще доставя природен газ през интерконектора Гърция-България, чието пускане в експлоатация е планирано за 2020 г.

„Газтрейд“ обявява пазарен тест за терминала край Александруполис - 1

„Газтрейд“ обявява първа фаза на пазарен тест за терминала за втечнен природен газ при Александруполис в съответствие с насоките за управление и разпределение на капацитета на LNG-терминала и параграф 6 от чл.36 на Директива 2009/73/ЕС. Фазата „Изразяване на интерес“ стартира на 30 октомври, като няма обвързващ характер. Компаниите, които имат интерес към резервиране на капацитет от терминала, разполагат с 45-дневен срок, в който трябва да изпратят Заявление за интерес.

Проектът за LNG терминал се разработва от гръцката компания „Газтрейд“ и представлява изграждане на офшорна плаваща платформа за съхранение и регазификация (FSRU). Терминалът ще разполага с възможност за прием, съхранение и регазификация на втечнен природен газ, като ще бъде разположен близо до бреговете на гръцкия град Александруполис. Проектът предвижда и изграждане на система от подводни и надземни газопроводи, чрез които природният газ ще бъде доставян до гръцката национална газопреносна система (NNGTS), а от там и до крайните потребители в Гърция, България, Сърбия, БЮРМ, Турция, Румъния, Украйна и Унгария.

Терминалът ще разполага с номинален капацитет за регазификация и изход към системата в размер на 530 милиона стандартни кубически фута на ден, което се равнява на 600 000 нормални кубически метра на ден (5,5 млрд. куб. м годишно). Максималният технически капацитет за регазификация и изход към системата ще достига 800 милиона стандартни кубически фута на ден или 950 000 нормални кубически метра на ден (8,3 млрд. куб. м годишно). LNG, доставян и съхраняван в терминала, ще се регазифицира и предава системата за пренос на природен газ с дебит в съответствие с изискванията на ползвателите на проекта и отговарящ на спецификациите на съответната преносна система за природен газ (качество, налягане, температура и т.н.). Съществува и възможност за бъдещо включване в газопреносната система на Трансадриатическия газопровод (ТАР).

За България и съседните й пазари проектът ще доставя природен газ през интерконектора Гърция-България, чието пускане в експлоатация е планирано за 2020 г.

Целта на проекта е да осигури алтернативен източник за доставки на газ за пазарите в Югоизточна Европа и да предложи на региона сигурност на доставките, диверсификация на газовите маршрути и източници, гъвкавост на цените и по-висока конкуренция. Изграждането на терминала ще задоволи допълнителното търсене на газ в региона в средносрочен и дългосрочен план, ще даде достъп до LNG и ще допринесе за премахване на изолацията на пазарите, като ще увеличи проникването на газовия пазар.

Тръжната процедура за изграждането на проекта е стартирана през септември тази година, като се очаква строителството да започне през второто тримесечие на 2019 година. Предвижда се пускането в търговска експлоатация да се осъществи в последното тримесечие на 2020 г.

Проектът за изграждане на LNG терминал при Александруполис е включен в списъка на Европейския съюз за проекти от общ интерес (ПОИ) и има издадени всички необходими лицензи.

Предвижда се проектът да бъде финансиран със собствени средства, чрез търговски банки и средства от акционерите, като има възможност и за съфинансиране чрез публични средства. Публични средства могат да бъдат осигурени по гръцката Програма за публични инвестиции - частично чрез държавно участие в проекта и чрез Европейския съюз/Европейския фонд за регионално развитие в рамките на Оперативна програма „Иновации и конкурентоспособност" 2014-2020. Проектната компания вече кандидатства за съфинансиране с публични средства.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Пешо

    8 1 Отговор
    Не ни трябва скъп втечнен шистов газ. Но съм сигурен, че даже ще инвестираме народна пара за кеф на краварите. Политиците ни до един са национални предатели. То ако беше изгодно нямаше да изнудват България да участва с 25 % в това безсмислено начинание. За това природния газ расте като цена. В "Южен поток" се натискаха частни компаний за участие, а тук не искат,защото не е изгодно. Отказахме се от кокошка снасяща златни яйца, сега ще си купим гарга!
  • 2 Иван Гешев

    7 0 Отговор
    Няма ли да се спрат нашите политици да ни вкарват в идиотски проекти, които са в ущърб на националните ни интереси?
  • 3 стоян

    0 6 Отговор
    Браво =най после да се отскубнем от прегръдката на руснаците която ни задушава с високите си цени като за братя
  • 4 Венци

    1 0 Отговор
    Газ от гръцки трейдер към краен потребител в Турция ли? Тоя анекдот не бях го чувал! Пишещите такива новини, явно разчитат на матрЯла, който си няма понятие какво означава ТАНАП (трансанадолският газопровод), Турски поток и газовият хъб в Алиаг северно от Измир! Може дори да не знаят, че вече в Турция газта е много по-евтина отколкото в която и да е страна на Балканския полуостров!