28 Ноември, 2018 13:03 5 279

Какъв беше пазара на труда във Варна през 2018?

  • пазар-
  • труд-
  • българия-
  • варна-
  • позиции-
  • работа-
  • промишленост-
  • заетост-
  • нси
Какъв беше пазара на труда във Варна през 2018? - 1
Снимка: Shutterstock

Според 16% от работодателите във Варна се очаква увeличение на работните местa,1% от тях прогнозират намаление и 78% не очакват промяна.

В сравнение с изминалата 2017 година плановете за наемане на служители остават сравнително стабилни.

На регионално ниво Варна очаква най-силен пазар на труда през следващата година.

Хората, които търсят работа във Варна и региона, могат да очакват стабилно темпо на наемане в секторите:

  • "Строителство и "Производство“ с 15%
  • "Транспорт, складове и комуникации“, Търговия на едро и дребно“ с 11%

С до от 8% са отчетени в секторите:

  • "Земеделие, лов, горско стопанство и риболов“
  • Минно дело“, публичен и социален сектор“
  • Финанси, застраховане, недвижими имоти и бизнес услуги“

Работодателите от сектор "Хотелиерство и ресторантьорство“ очакват най-слабия пазар на труда с прогноза от 2%.

Брой обяви публикувани за гр. Варна през 2018 година в Zaplata.bg - 4315 бр.

Какъв беше пазара на труда във Варна през 2018?
Снимка: Zaplata.bg

Общ брой кандидатствания по обявите - 24288 бр.

Какъв беше пазара на труда във Варна през 2018?
Снимка: Zaplata.bg


През погледа на работодателите от Варна

Компанията „Concentrix Services Bulgaria“, която развива своята дейност в сферата на телекомуникациите, споделя своето мнение, относно пазара на труда във Варна през 2018 г.

Поликсения Дойчинова- Мениджър Подбор на персонал в Concentrix Services Bulgaria

Какъв беше пазара на труда във Варна през 2018?
Снимка: Поликсения Дойчинова

Г-жо Дойчинова, какви са Вашите виждания за пазара на труда през 2018 г. в региона?

Пазарът на труда предлага голямо количество образовани и обучени кандидати в сферата на туризма и редица тесни специалисти. Планирайки своята стратегия, всеки работодател задължително трябва да се съобрази със сезонността в района. Кандидатите са изключително мотивирани и любопитни за новите иноватовни позиции. Рекламната и маркетингова кампания, която проведохме, за нашите нови Player Support Agent роли, прикова вниманието и насочи интереса към Concentrix.

При какви позиции и на какви нива срещате трудности, при наемането на работни кадри?

Нашите позиции с английски език са доста атрактивни и се запълват в сравнително кратки срокове. Кандидатите проявяват интерес както към нашите гейминг позиции, така и към стандартните ни роли за обслужване на клиенти по телефон и имейл.

Другите позиции, които предлагаме, изискват владеенето на немски, френски, руски, турски или италиански език. Наблюдава се сезонност на активните кандидати с руски и немски език , която се засилва след летните месеци.

Бихте ли могли да направите сравнение спрямо други ваши представителства, в други градове?

В сравнение с офисите ни в София, където няма такава сезонна заетост, във Варна се наблюдава по-голяма лоялност към работодателя и кандидатите демонстрират по-високо ниво на мотивация и информираност за Concentrix Bulgaria и по-голям интерес към естеството на работата.

Виж актуалните предложения от Concentrix Services Bulgaria EOOD

Компанията „Региоком АГ - клон България КЧТ“, която развива своята дейност в областта на енергетиката и телекомуникациите, споделя своето мнение, относно пазара на труда във Варна през 2018 г.

Дарина Гичева - Мениджър Подбор на персонал в Региоком АГ - клон България КЧТ

Какъв беше пазара на труда във Варна през 2018?
Снимка: Дарина Гичева

Г-жо Гичева, какви са Вашите виждания за пазара на труда през 2018 г. в региона?

Пазарът на труда през 2018 в регион Варна беше динамичен, вълнуващ и изпълнен с предизвикателства. В условията на нарастваща конкуренция борбата за кадри става все по-оспорвана. Появиха се нови за Варна фирми-работодатели. Наложи се тенденцията за нарастване на трудовото възнаграждение за повишаване мотивацията на опитните служители. Компаниите инвестират все повече в реклама и утвърждаване на работодателската марка, за да бъдат привлечени нови кандидати за работните позиции. HR-ите станаха още по-активни в стремежа си да са по-близо до кандидатите, организирайки различни мероприятия и участвайки във форуми.

При какви позиции и на какви нива срещате трудности, при наемането на работни кадри?

Региоком АГ е клон на немска компания, която осъществява подбор само измежду високо квалифицирани кадри. Трудности срещаме при намирането на кадри в ИТ-сферата с немски език, тъй като ИТ-специалистите обикновено владеят английски език. При подбора на кадри за сървиз центъра трудностите идват от желанието на компанията за бързо разрастване и постоянно назначаване и обучаване на нови високо квалифицирани служители с много добро владеене на немски език. За щастие, ние се радваме на добър имидж на пазара на труда и това ни помага да сме предпочитана компания за кандидатите.

Бихте ли могли да направите сравнение спрямо други ваши представителства, в други градове?

Пазарът на труда в региона на Варна определено се различава от пазара на труда в София и в по-малките градове. В столицата предлагането на кадри е много по-голямо. Трудно е обаче задържането им предвид голямото разнообразие от фирми и браншове. В по-малките градове конкуренцията е по-малка, но и наличността на високо образовани кадри е значително по-малка. Изостря се проблемът с миграцията, тъй като младите хора напускат родните градове веднага след завършване на средно образование. Все пак бих завършила с един оптимистичен акцент, че се забелязва и тенденция все повече българи да искат и да се завръщат от чужбина по родните си места, когато там им се предлага достойна работа.

Виж актуалните предложения за работа от Региоком АГ - клон България КЧТ

Компанията „Сайтел България ЕООД “, която развива своята дейност в областта на телекомуникациите, споделя своето мнение, относно пазара на труда във Варна през 2018 г.

Ива Панайотова - Мениджър Подбор на персонал в Сайтел България ЕООД

Какъв беше пазара на труда във Варна през 2018?
Снимка: Ива Панайотова

Г-жо Панайотова, какви са Вашите виждания за пазара на труда през 2018 г. в региона?

Моето мнение относно пазара на труда през 2018 г. е базирано основно на наблюденията ми върху сферата, в която работим, а именно – аутсорсинга. Това, което се забелязва е все по-трудното наемане на качествени служители за дълъг период от време. До голяма степен водещ мотиватор за вземане на решение, за започване на работа продължава да бъде заплащането. Кандидатите се интересуват от гъвкавостта в работното време, която предлагат компаниите и не на последно място отношението и работната обстановка в компанията.
Бих искала да обърна особено внимание на младата генерация, така нареченото поколение „Z“, което става все по-активно на пазара на труда. Младите хора очакват интересна работа с възможност за бързо кариерно развитие. Правилата и рестрикциите са демотивиращ фактор за тях и по тази причина могат да напуснат компанията дори без да са си намерили нова.

От друга страна хората с трудов опит над 8 години, изключително много ценят социалните придобивки и възможността да отглеждат децата си без да имат негативни последствия от работодателя, относно потенциални отсъствия. Всеки работодател, който подкрепя семейното планиране и уважава проблемите, с които се сблъскват съвременните родители, е спечелил лоялни служители в лицето на тези хора.

При какви позиции и на какви нива срещате трудности, при наемането на работни кадри?

Може би с отговора на този въпрос няма да се различим много от общата статистика, но и при нас висококвалифицираните позиции са най-трудни за запълване. Имам предвид мениджърски позиции и позиции свързани със специфични компетентности и умения, които не са често срещани на пазара. Средата, в която работим е висококонкурентна и се налага да прилагаме нестандартни методи за привличане на кандидати за работа. Имайки предвид общото положение на пазара на труда, компанията има разработена вътрешна програма за развитие на таланти, с помощта на която 95% от овакантените ръководни позиции се запълват от настоящи колеги, с потенциал за развитие.


Бихте ли могли да направите сравнение спрямо други ваши представителства, в други градове?

Другите градове, където нашата компания е представена, са поставени в същата конкурентна среда. Изключение прави Добрич, където трудността идва от демографското състояние на града.

Виж актуалните предложения за работа от Сайтел България ЕООД