Last news in Fakti

28 Ноември, 2018 22:00 4 484 11

Първи отрицателни лихви по депозити за бизнеса

  • бнб-
  • лихва-
  • лихви-
  • бизнес

Средната лихва по потребителските заеми за домакинствата в левове продължава да расте

Първи отрицателни лихви по депозити за бизнеса - 1

Първи отрицателни лихви по депозити се появиха в България. Те са за бизнеса и за влогове в евро с договорен матуритет. През октомври средната годишна лихва по тях е паднала до минус 0,02%, показват данни на БНБ. За тези в лева има доходност, която е 0,09%. За домакинствата депозитите в лева и евро носят 0,17 и 0,21%.

Средната лихва по потребителските заеми за домакинствата в левове продължава да расте, сочат още данните. Те се отпускат при 8,61%. А ипотечните все още поевтиняват и лихвата по тях е паднала средно до 3,26%, ако с в лева, а за тези в евро е 3,93%, отбелязва в. „24 часа“.

Годишният процент на разходите по левовите потребителски заеми през октомври се е повишил до 10,65%. Към същата дата по левовите жилищни кредити е намалял до 3,59%.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Наравно

    44 0 Отговор
    ...ами да сте чували за такса управление на сметка? Минус си е и то отвсякъде

    Коментиран от #3

  • 2 krasen

    20 5 Отговор
    toi balona vav varna se puka vseki po goliam stroitel svalia s po 6000 evro ...smitaite kolko hora se podladvat....boikotiraite alcnite stroiteli ne kupuvaite be hora

    Коментиран от #11

  • 3 аборигена

    17 2 Отговор

    До коментар #1 от "Наравно":

    Такса за управление на сметка е фиксиран марж. Това е такса отрицателна лихва, което е намек за бизнеса да не държи пари на влог. Кодто е директна гавра, със замисъла на банката да набира и преотстъпва под лихва капитал. Това е поредният юро напън. Кой плаща според теб отриц. лихва?

    Коментиран от #5

  • 4 Мемфис

    17 2 Отговор
    В червените банки на мафията Е ТАКА!
    За това никой способен и здрав няма да остане в тази кочина!

    Коментиран от #7, #9

  • 5 Наравно

    4 0 Отговор

    До коментар #3 от "аборигена":

    ...кой си мислим, че плаща -вложителите
  • 6 ще инвестирам

    7 0 Отговор
    В буркани.
  • 7 Зорлем

    2 6 Отговор

    До коментар #4 от "Мемфис":

    Да вземеш да се поинтересуваш как стоят нещата с лихвите по депозитите (особено за бизнеса!) например в немските банки ли, па после да дращиш лозунги, а?

    Коментиран от #8

  • 8 333

    2 3 Отговор

    До коментар #7 от "Зорлем":

    Той няма идея, че няма нито една българска банка, ти за лихвите в Германия говориш.
    Мемфис ли си, менз ли, банките като имат повече пари, отколкото имат нужда, почват да не искат, и свалят лихвите, понякога до отрицателни нива. Не само червените банки, по света така правят. Сигурно и райфайзен са червена банка на мафията, и уникредит, и ти си избери.
  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 децата да му мислят

    2 0 Отговор
    Нямаш пари плащаш на банката.Имаш пари пак плащаш на банката.
    Зомбито вече се огъва. А като се счупи и се блъсне във вентилатора...
  • 11 чакам

    2 0 Отговор

    До коментар #2 от "krasen":

    Напротив, аз много се радвам - колкото повече хора купуват толкова по-добре за мен. Аз имам къде да живея, но бих взел ново по-голямо жилище. Пари имам, чакам добра цена. За да стане това трябва да се надуе балона. Колкото повече хора се прецакат и накупят жилища толкова повече ще се срине цената когато всички се опитат да ги продадат защото цените падат. Има и такива които са готови да чакат 10-15 години за нов ръст на цените и няма да продадат, но това са едни загубени пари в този период. Да не говорим, че строителите няма да спрат да строят нови и нови жилища, а хората намаляват, та тогава може изобщо да няма търсене. Да сме живи и здрави, другото ще си дойде на мястото.