4 Декември, 2018 19:41 5 647 69

Скъпият ток затвори компании в Стара Загора

  • ток-
  • аикб-
  • ток-
  • цента-
  • цена-
  • фалит

Работодателите с отворено писмо до премиера заради скока в цента на тока за бизнеса

Скъпият ток затвори компании в Стара Загора - 1
Снимка:БГНЕС

Поскъпването на електрическата енергия на свободния пазар доведе до проблеми в много старозагорски предприятия. Някои дори спряха работа, други намалиха мощностите си, за да не търпят непосилни загуби. Фирми от региона изпратиха писмо до премиера Бойко Борисов и КЕВР с искане на помощ и обяснение за нереално високите цени.

"И днес токът на енергийната борса държи изключително високи цени, които достигат 250 лева на мегаватчас, което доведе до спиране на мощности в определени фирми", каза пред БНР Славин Янакиев, директор на едно от потърпевшите предприятия в Стара Загора.

"КЕВР е определила прогнозни цени на база товар за 70 мегават час. Към момента са 250 и няколко лева, което прави три пъти и отгоре. За едно предприятие, което плаща 300 хиляди лева месечно за електроенергия, това става над 1 милион. Непосилно е да се приеме, затова предприехме действия, спряхме едно от предприятията, за да не прави тази голяма консумация, защото не е рентабилно."

Според Янакиев ако тези цени се задържат, са изправени пред фалит.

"Подготвяме сигнал до министър-председателя, но не е идеята да протестираме по някакъв начин, просто искаме да информираме, че това, което се случва в момента, е ненормално и да се вземат мерки".

Спешни мерки срещу драстичното поскъпване на тока за бизнеса на свободния пазар поискаха работодатели в отворено писмо до премиера Бойко Борисов. Търговците на ток обясниха, че не спекулират, а от електроенергийната борса съобщиха, че увеличението на цената се дължи на по-голямото търсене през последните дни. От КЕВР извършват анализ на сектора, който ще е готов в средата на декември.

В отвореното си писмо работодателите алармират премиера Бойко Борисов, че цената на свободния пазар е скочила за последните месеци с близо 350%.

При референтна цена 70 лв. за мегават, т.е. на тази база е сметната цената на електроенергията за бита, в момента индустрията плаща цени от порядъка на 200 и над 200 лв. за електроенергия, разкри Васил Велев, председател на АИКБ.

Реакцията на предприятията е много остра. Работодателите настояват за увеличаване на количествата енергия на борсата, контрол на търговията от страна на КЕВР и премахване на държавния монопол.

На този пазар има един продавач - БЕХ, чрез трите си дружества, АЕЦ, ТЕЦ-2 и НЕК. Всъщност, други продавачи на електроенергия няма. Т.е. това е един монопол, който няма регулатор, уточни Васил Велев -председател на АИКБ.

Търговците на ток също смятат, че високите цени се дължат на липсата на достатъчно предлагане и на монопол.

Търговците на електроенергия не спекулират с цената на електроенергията. Ние купуваме на цената, на която продават производителите продавачи на платформите на Българската независима енергийна борса. Проблемът, който стои и трайно не се решава, е в монопола на доставките в България, припомни пред БНТ Соня Кадиева от асоциацията „Свободен енергиен пазар“.

От ЧЕЗ заявиха,че електроразпределителните дружества не влияят върху цената на тока на свободния пазар в частта мрежови услуги.

Към този момент няма увеличение на мрежовите услуги, които влизат в ЧЕЗ - Разпределение специално. Тази цена се определя от регулатора. И това са цени, които могат да бъдат променени в началото на регулаторния период. Това е средата на следващата година, каза пред БНТ Виктор Станчев от ЧЕЗ.

От КЕВР съобщиха, че до 20 декември тече предварителен анализ на свободния електроенергиен пазар и ако бъдат установени злоупотреби, ще започне разследване.

От електроенергийната борса съобщиха за БНТ, че не могат да влияят на котировките, а увеличението на тока за бизнеса се дължи на голямото търсене през последните дни.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 hh88

    29 7 Отговор
    Купете си електроенергия от Румъния бе, пазарът е свободен. Нали пазар искахте. Ама и там цената е 100 евро.
  • 2 Зайко Байко многознайко

    12 2 Отговор
    Кога?
  • 3 Смешният Електрика

    38 0 Отговор
    Жалко че го няма сега тоалетният плъх Електрика да каже как на борсата се продавало ток по една стотинка че чак и ти плащали да консумираш :)))).

    Коментиран от #4, #23, #32

  • 4 Антиелектрика

    26 1 Отговор

    До коментар #3 от "Смешният Електрика":

    Има го, но се прави, че не е прочел статията. Всичките му тролски лъжи лъсват наяве!
  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 Миризлив Пор

    18 6 Отговор
    Сега да попитам - кой ток е поскъпнал? Тока се продава по дългосрочни договори - предварително си заявил кога и колко ще изхарчиш и за сметка на това имаш цена. Продава се също и "ден за ден" т.е. на фона на тези с договорите изскачаш и искаш да купиш нещо "свободно" т.е. излишъка и ако има голямо търсене започва луда надпревара кой ще даде повече. Тук вече е въпрос на късмет, един път печелиш защото има излишъци или губиш защото има недостиг.

    Коментиран от #10

  • 7 опа

    27 2 Отговор
    лакомите дупета на българските капиталисти. Като вервахте на търговците, че ще ви продават електричество с 25 % по-ниски цени вие набихте куките като шарани и излязохте на свободния пазар. Пусти капитализъм, понякога печалбата ви влиза отзад. И сега какво, с извинение, искате от Баце? Да викне тока и да му се накара. ..ухайте го
  • 8 ТОЧКАТА

    29 1 Отговор
    А честита ,,свобода ,,на пазара....и цени дето ги плащаме на америчките тец.....Пък те в КАЛИФОРНИЯ сърбаха тази попара още през 90/те с основен играч/манипулатор/,,ЕНРОН,,...За година кихнаха 9 милиарда отгоре....Тръгваме да стигаме американците....щастливи има ли?
  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 Да бе да

    16 3 Отговор

    До коментар #6 от "Миризлив Пор":

    Печелиш ако купиш от Козлодуй или от субсидираните източници щото и в двата случаят е за сметка на гражданите. Тоест болен здрав носи.

    Коментиран от #12

  • 11 JPower

    15 1 Отговор
    Дайте имената на тез фирмички...та да ги ожалим!!! Намирисва на лакомия!!! Не че Боко тиквата ме кефи но....

    Коментиран от #16

  • 12 Миризлив Пор

    7 5 Отговор

    До коментар #10 от "Да бе да":

    Пак прочети какво съм написал - ако предварително купиш определено количество за определено време си на договорена цена вече според доставчика. Ако обаче си тарикат, и се буташ да купуваш "от днес за утре" при много излишък може дори и на отрицателна цена да попаднеш (да ти платят да харчиш) или ако търсенето е голямо цената да е 4-5 пъти над нормалната. Борсата на тока е тънка работа - няма възможност за акумулиране на енергията а един ТЕЦ се пали/гаси за 24-48 часа, АЕЦ-а си работи по график и там не се пипа.
  • 13 Ужас

    18 2 Отговор
    Не схващам статията, тъй като прочетох обръщението на дружествата и там те питат как в началото на годината са плащари по 120лв./м.в.ч., а сега плащот 320лв.????? Това ме навежда на мисълта, че свободния пазар съсипа всичко!! Мършите какво се обяснява, че нямало конкуренция??? Скапана демокрация, скапани управници, скапани експерти, скапани предатели!!!!! ВДИГАЙ СЕ БЪЛГАРИНО!!!

    Коментиран от #14

  • 14 Да бе да

    8 2 Отговор

    До коментар #13 от "Ужас":

    За какво да се вдига че тока от Козлодуй не отива на борсата ли???
    Еми сори ама козлодуй е един няма за всички, някой трябва да плаща скъп ток. Ако тока от Козлодуй отиде на борсата тогава народът ще страда. Другото са субсидиите ако от ВЕЦ се купи евтино тока после останалата сума се плаща от държавата под субсидия тоест от гражданите.
  • 15 Drittes Reich

    4 1 Отговор
    Интрадей и ден напред е скъпо, за момента. Има дни, в които база и пик са 68-70 лв/МВт. Дългосточните търгове са на ниво 75-78лв./МВт. Проблема е, че нелоялни търговци предлагат IBEX + 3лв (примерно), но уловката е, че небалансите са за сметка на клиента. А това с нивата на БНЕБ са краткотрайни истерии, средногодишно цената е напълно приемлива за ден напред. Частично обиране на пика с ВЕИ възвръща инвестицията от 7 до 13 години, а скоро белите сертификати ще имат хубава цена, ако от АУЕР се размърдат.

    Коментиран от #24

  • 16 ГосТ

    8 2 Отговор

    До коментар #11 от "JPower":

    Проблема е, че енергийната криза в България отблъсква всяка голяма компания да инвестира в производство и работни места. Ясно е че всички искат да печелят,но големите имат някаква политика и имидж. Ако осигуряват работни места с прилично заплащане и плащат данъци, всичко е наред според мен. А българският предприемач,ако предложи по добри условия от тях, хората ще го предпочетат. Всички знаем че това не е така обаче. Освен това, големите предоставят и ноу-хау, с което по късно могат да излязат и български компании. Това е пътят на развиващите се страни. Недалновидната политика в един от най важните сектори на една страна (енергетика) сложи огромни бариери за развитието на страната.
  • 17 Max

    3 0 Отговор
    TERMINAL....2...

    Коментиран от #21

  • 18 Гост

    8 0 Отговор
    Не виждате ли, че българските бизнесмен- дупета са лакоми и с отворени халки?! Все някой друг им е виновен! Само от бедни се печели с монопол!
  • 19 Амиц

    10 0 Отговор
    Явно затова има отлиив на чуждестранни инвеститори.Който се хване на хорото и гризва дървото!Златев например е решил че дизела трябва да е скъп защото имало голямо търсене!? Транспорта и механизацията работят с дизел,естествено че ще има търсене.Хората го казаха:"Мафията си има държава"

    Коментиран от #22

  • 20 С пожелание

    7 0 Отговор
    За робовладетеля Васил Велев и обкръжението му специално да им направят цената на тока още по скъпа!
    Вместо псевдо каймака от "работодатели" да ми хленчи постоянно по медиите: Как работниците са неефективни, много празници, почивни и болнични дни им се полагат!
    Нали сте "най-далновидните и предприемчиви"!
    Преструктурирайте бизнесите си , за да печелят повече, да плащате по големи достойни заплати на работниците и да си покривате разходите за ток.
    Аз 6 месеца през 2005г. съм работил в завод изкарващ милиони печалба на месец и разбрах за себе си, че като работя повече няма да получа повече и излязох от матрицата. Сега всеки ден работя с цел да изкарвам повече, нямам този лукс да хленча по медии, че нещо се е вдигнало!
    Ако основните стълбове на конкурентността Ви са ниско платената работна ръка и ток, направо ЗАТВАРЯЙТЕ!
    За да се оправи тази държава трябва на всеки три месеца да се постави условие на работодателите да вдигат заплатите на работниците минимум с 50лв. Всички псевдо работодатели с неефективни бизнеси и производства ще затворят и ще останат само предприемчивите.
  • 21 гост

    4 5 Отговор

    До коментар #17 от "Max":

    Терминал 2 и като отидеш в Германия и платиш 800евро двустайна квартира и по 35евроцента на квч. или 250евро на месец за ток, а ти си взел 1300евро чисто ще видим дали 200евро ще ти стигнат за храна и други харчове.
  • 22 Разочарован

    2 0 Отговор

    До коментар #19 от "Амиц":

    Не е виновен Златев а хората. Преди седмица се включих в протеста за високата цена на ГОРИВАТА. Оказа се че не бил за горивата а за бензинът???? Е явно така се прави, като не можеш да вземеш примерно 100М вземаш 80 щото дизелът е основното гориво. Повече аз на протест няма да отида а скоро ще се пробват отново бензина да се покачи.
  • 23 Зорлем

    1 1 Отговор

    До коментар #3 от "Смешният Електрика":

    Тука е, тука е...е...е! Тоз дето обяснява за дългосрочните договори и сделките ден-за-ден не може да не е той. Виж "гост" с "ха-ха" май го няма и така съвсем няма кой да им обясни на тези алчни предприемачи, че имат декари покриви, където да си накачулят волтаици, и да си свиркат.

    Коментиран от #31

  • 24 Миризлив Пор

    3 1 Отговор

    До коментар #15 от "Drittes Reich":

    Много сложно си го описал, за много от хората "тока" иде от контакта колко искаш толкова ползваш и е с определена цена. При пазара на енергия е като при самолетните билети на някоя "low coast" авиокомпания - Купуваш 3 месеца предварително за определана дата и час и билета ти е 20 евро, ако е месец примерно е 50-80 евро в зависимост от търсенето и свободните места. Ако се наредиш в последния момент да летиш вече има "игра" - ако има много свободни места в самолета и малко желаещи може и за 10 да те качат, ако обаче търсенето е осезаемо цената спокойно може и да е 200 евра, все някой ще се навие. В случая има компании които рискуват, кога уцелят далаверата се хилят, кога обаче им кажат голямата цена и вече станал световен проблем и оревават навсякъде защо толкова скъпо.

    Коментиран от #25

  • 25 Да бе да

    2 1 Отговор

    До коментар #24 от "Миризлив Пор":

    Ама от къде го купуваш този евтин ток бе попе от Марс ли от Аризона ли го караш. Хайде извади Козлодуй от борсата, извади и субсидиите и после купи евтино. Да не съм прав ще кажеш ще го купиш от държавните Марици за да може още 1 милиард да затънат и после гражданите да ядът сопата.

    Коментиран от #26

  • 26 Миризлив Пор

    4 0 Отговор

    До коментар #25 от "Да бе да":

    Всеки е свикнал че кога има излишък се слага у склада и се чака по-добра цена или като при самолета ще лети празен. В случая при производството на електроенергия тя се консумира на момента няма складове - има някакво регулиране но то е в много тесни граници, не може да падаш под определена мощност по технологични причини примерно под 70%, по някое време ти се налага да паднеш на 72% тогава по-добре да продадеш 5% с малка печалба или под себестойност и да имаш запас от 5% от колкото да работиш "на ръба" и евентуално някакво сътресение да те изключи. В случая под сътресение имам в предвид включване на ВЕИ-та или изключване на голям консуматор. Така че спокойно може да купуваш и на цени под АЕЦ-а стига някой да не си е направил сметката и да има излишъци. Прочетете как работи енергийната система и тогава пишете моля ви. Иначе по аналогията с авиокомпаниите - ако си си купил билет на време компанията е решила какъв самолет да лети и билета е с определан цена, ако се наредиш в последния момент цената зависи от това дали има места.

    Коментиран от #28

  • 27 гост

    2 0 Отговор
    За такава цена , по-изгодно е да се направи генератор .
  • 28 Да бе да

    0 2 Отговор

    До коментар #26 от "Миризлив Пор":

    Ти да не продаваш тока като интернет 10 мин, 5 мин???
    Един котел на въглища точно влиза в паралел за около 3 часа(с газови горелки) а заедно с турбината блока да го сложим максимум половин ден. Газовите котли са още по-бързи. Хайде сега ми кажи кой е този баламурник да продава ток под себестойноста му и аз ще ти отговоря:
    1.Белене, и всички държавни централи щото сметката се плаща от балъците. 2.ВЕИтата които си получават парите от субсидиите тоест от балъците. Дай да видим коя е тази централа в България ЧАСТНА на 100% дето без субсидия продава под себестойноста си. И още нещо 45 години ние си знаем какво ни беше накрая ни остана един дар( масовата приватизация беше обир) от комунизма не го вземайте на народа господа СУПЕР БИЗНЕСМЕНИ!!!!

    Коментиран от #29, #30

  • 29 Миризлив Пор

    1 0 Отговор

    До коментар #28 от "Да бе да":

    За ВЕИ няма да коментирам - там договорите са "всичко което се произведе се купува на 100%, ако се наложат рестрикции се доплаща до 100%" т.е. на всеки мегават от ВЕИ се изключва 1 мегават нормална енергия и се плаща за "топъл резерв" защото се включват и зключват когато им е кеф а цените за изкупуване са доста високи. За времената на палене на котела и генератора няма да коментирам, само ще кажа че и подгряването/спирането пари струва, друг е въпроса как за 3 часа ще събереш персонала и ще запалиш котела и ще го подгрееш до работна температура, тогава вече започваш да погряваш и турбината на празен ход. Все пак никой не плаща на банда търтеи да стоят и играят карти в предприятието. Повярвай ми, ако си прав няма да има такива скокове в цената и нямаше да е толкова скъпа "балансиращата енергия". Иначе не продавам ток НО ако някой реши че мога да го върша това и да плаща добре защо да не се навра в далаверата?
  • 30 Електрика

    0 0 Отговор

    До коментар #28 от "Да бе да":

    Какъв по-голям пример искаш от очевидния? Погледни си сметката за тока на каква цена плащаш нощната енергия. Това е цена на загуба. Всяка божа нощ. Топлоцентралите продават на загуба, защото им е много по-изгодно отколкото да се изключат и да се включат сутринта, когато се очакват голяма консумация. Да не говорим че е технически невъзможно това пускане и спиране.
  • 31 Електрика

    0 0 Отговор

    До коментар #23 от "Зорлем":

    Тук съм вече. Сега пристигам. Много добре ме познаваш. Разбира се че това е решението. Ето ти дори в този мрачен ден Какво е производството на ВЕИ. ТОЧНО КОГАТО ЦЕНАТА ЗА ДЕНЯ Е НАЙ-ВИСОКА MW %
    АЕЦ 2082 33.03%
    Кондензационни ТЕЦ 2835 44.98%
    Топлофикационни ТЕЦ 422 6.70%
    Заводски ТЕЦ 144 2.28%
    ВЕЦ 166 2.63%
    Малки ВЕЦ 108 1.71%
    ВяЕЦ 312 4.95%
    ФЕЦ 212 3.36%
    Био ТЕЦ 22 0.35%
    Товар на РБ 5765
  • 32 Електрика

    0 0 Отговор

    До коментар #3 от "Смешният Електрика":

    Сега ще ти обясня и на тебе. На борсата се продава ток и на 5 стотинки. Точно както съм твърдял винаги. Дори днес има такава цена, на която можеш да си заредиш батериите и да продадеш тока след няколко часа с 15 20 стотинки по-скъпо - 300% 400% надценка. При конкуренция и на тази ниша, средната цена ще падне. Ето ти данните за цените за днесЕнергийната борса в рамките на търговията „пазар ден напред“ затвори при цена за базова енергия (1 – 24 часа ) от 99.80 лв. за MWh и количество от 20446.00 MWh с ден за доставка 5 декември 2018 г., сочат данните от търговията.



    Цената на пиковата енергия (9-20 часа) е 111.04 лв. за MWh, при количество от 10681.6 MWh.

    Извънпиковата енергия (9764.4 MWh) е на цена от 88.55 лв. за MWh (1-8; 21-24 часа)



    Борсата стартира при средна цена от 91.4 лв. за MWh и количество от 751.8 MWh.

    Най-високата цена в рамките на търговията на „пазар ден напред“ на Българската независима енергийна борса (БНЕБ) е регистрирана в 09 - 10 часа и варира от 179.86 – 179.84 лв. за MWh при количество от 959.5 – 944.2 MWh.



    В 24 часа цената на търгуваната енергия е 47.64 лв. за MWh, при количество от 869.2 MWh.

    Коментиран от #33

  • 33 Смешният Електрика

    0 0 Отговор

    До коментар #32 от "Електрика":

    Айде бе ще отидеш на борсата и ще продадеш 20кВч супер ти как я виждаш тая работа а??? Фактура ще ми издадеш ли като ми я продадеш а???
    Искам обаче да ми дадеш статистика колко процента от тази енергия е на Държавни предприятия+Субсидирани и колко на останалите???
    Странно е как има толкова наивни хора да си мислят че търговците на енергия имат батерии в мазата си :)) а те мислих за средноинтелигентен човек.

    Коментиран от #34, #39

  • 34 Електрика

    0 0 Отговор

    До коментар #33 от "Смешният Електрика":

    Виждам че трудно се хващаш но ще се опитам да ти го обясня като за малоумни. Спекулациите на пазара на енергия и на горива в момента, са възможни само благодарение на топола на една две фирми в бранша, които сами си определят цените. Има пазар, има много клиенти които да се конкурират за произведената енергия, но продавачите са само трима и сам и преценяват какви цени да обявят. Нали точно това ви набивам в главите от толкова време. Ще има конкуренция само ако има повече производители на свободния пазар. Аз няма да продам токът си директно на борсата, ако имам 5 киловата фотоволтаици на покрива. Просто ще си избера доставчик на енергия, който ми предложи най-висока цена. Негова грижа е да следи цените на борсата и да продава слънчевата енергия от стотици и хиляди покриви. Както забелязваш, фотоволтаиците произвеждат точно когато цената е най-скъпа. Ако имам батерия или електромобил, мога да му разреша да ги ползва срещу твърда цена - да речем 10 или 15 стотинки за цикъл. Кога ще ги зареди и кога ще тегли зареденото си е негов дерт. Мен ще ме интересува да имам енергия, когато ми е необходима. Това не съм го измислил аз. Това са сценарии, които работят по света.

    Коментиран от #35

  • 35 Смешният Електрика

    0 0 Отговор

    До коментар #34 от "Електрика":

    Още с първото изречение разбрах че поста ти е предназначен за тебе самият!!
    Сега би ли ми отговорил и на мен имах конкретни въпроси???
  • 36 стоян

    1 0 Отговор
    Комунис мафията с подкрепа от кгб пак правят саботажи -с изкупуване на ел енергия

    Коментиран от #38

  • 37 gnida

    1 0 Отговор
    На нас хората , ни викате да си купуваме уреди дето пестят ! Ми и вие така правете ! Купувайте си машини А++++++ и най -важното ! Не купувайте от гнусния ток на теца , той е мръсен , купувайте от готиния ток на фотоволтаиците на баце ! Той е много готин и върши повече работа ! С ваште камъни по ваште глави , скоро и за работници така ще ривете ! Ама само ултравиолетови ще ви идват на интервютата !
  • 38 гнида

    0 0 Отговор

    До коментар #36 от "стоян":

    Точно ти прочетох мнението .... Ти сериозно ли си вярваш ? Сигурно комунис мафията е надупчила предпазителя на баща ти ..... И о , чудо , появил си се ти .....

    Коментиран от #69

  • 39 Електрика

    0 0 Отговор

    До коментар #33 от "Смешният Електрика":

    1."Айде бе ще отидеш на борсата и ще продадеш 20кВч супер ти как я виждаш тая работа а??? " на този въпрос вече получи отговор. 2."Фактура ще ми издадеш ли като ми я продадеш а??? " Не, няма да ти издам, защото нищо няма да ти продам. Ти ще си я купиш от твоят доставчик на енергия, а аз ще продам моята енергия на моят доставчик на енергия. Ако продавам като частно лице, няма да мога да издавам някакъв документ, а само ще се подпиша, че съм взел парите. Ако продавам като фирма, ще се съобразя с настоящото законодателство. 3. "Искам обаче да ми дадеш статистика колко процента от тази енергия е на Държавни предприятия+Субсидирани и колко на останалите??? " Няма такава статистика и няма как да има. Ако си помислиш малко, и сам ще стигнеш до този извод, но ще бъда милостив, като знам колко ти е мъка мисленето. Фотоволтаиците се намират след електромера и той не отчита потребяваната директно от тях енергия. Ако произвежданата към момента електроенергия е по-малко отколкото потребяваната, електромерът отчита само разликата. ако произвежданата е повече от потребяваната, електромерът връща киловати назад. Единственото което може да види електромера и съответно статистиката е, колко енергия не ти е достигнала и си си купил и колко ти е била излишна и си продал. Няма вариант в който статистиката да хване колко киловатчаса са ти произвели фотоволтаиците. 4. Отговорих ти и на въпроса за батериите.

    Коментиран от #40

  • 40 Миризлив Пор

    0 0 Отговор

    До коментар #39 от "Електрика":

    Ще си позволя да те поправя. При всички ВЕИ-т цената на "купува" е много по-ниска от цената "продава", така че в повечето случаи партидите за продадената енергия и закупената за собствени нужди са отделни.

    Коментиран от #43

  • 41 Смешният Електрика

    0 0 Отговор
    2.Ти хубаво ще вземеш парите ама накрая на годината ще отидеш ли до данъчното? Щото аз като си давам имотите под наем после пускам едни невинни декларации нали се сещаш?
    3.Правиш се на хлъзгав както винаги. Та в момента домашните фотоволтаици не се търгуват на борсата аз те питам в МОМЕНТА от продадената енергия на БОРСАТА на цена от 5ст. или дори 10 ст. колко е на Държавни централи+субсидирани централи??? Не ми казвай че не се знае каква енергия се търгува на борсата щото никой няма да ти повярва.
    4.Кой завод ще се съгласи да купи 5кВч от теб+5от друг+.......и то несигурни щото не се знае дали няма да запалиш колата и да отпрашиш, всяко раздробяване оскъпява и усложнява нещата.

    Коментиран от #42, #51

  • 42 Миризлив Пор

    0 0 Отговор

    До коментар #41 от "Смешният Електрика":

    Стига се драпа и ти бе човек. Енергията произведена от домашните фотоволтаици (до определена мощност) се купува от ЕРП-то а то си взема субсидията от държавата така че в реално време никой не ги следи. За това кой кога и колко да произведе се грижи Централно Диспечерско Управление (ЦДУ) - там вече си има хора които да определят кой кога и колко да работи.

    Коментиран от #44

  • 43 Електрика

    0 0 Отговор

    До коментар #40 от "Миризлив Пор":

    За субсидираните си прав. След като говоря за консумация от фотоволтаиците, очевидно че говоря за фотоволтаици за собствено потребление без преференциални цени. В този случай се прави нетно отчитане с "двупосочен" електромер. Виждам че си запознат, а на мен все не ми остава време да видя Какви документи са необходими за нетно отчитане. Хич не ми трябват преференциални цени. Достатъчно ми е ако има някакъв излишък, да не се приспадне от сметката за тока

    Коментиран от #45, #47

  • 44 Смешният електрика

    0 0 Отговор

    До коментар #42 от "Миризлив Пор":

    Ахаха значи ако добре съм разбрал:1.Отново опираме до субсидия. 2.Търговия без отчетност. Е добре 3 въпроса тогава:1.Кой я плаща накрая тази субсидия?2.Аз искам да си давам имотите под наем без данъчна декларация става ли?3.Аз съм съгласен да те субсидира, но аз съм дребен производител на сперма ти ще субсидира ли моята продукция?
  • 45 Смешният електрика

    0 0 Отговор

    До коментар #43 от "Електрика":

    Какво ще ти приспада бе гунчо ти си подписал договор с енергото, че искаш да купуват ток от тях, енергото няма задължение да купува от теб. Отиваш на борсата и продаваш там на каквато цена можеш и после данъчна декларация толкова е просто.
  • 46 Електрика

    0 0 Отговор
    Откъде знаеш с кой какво съм подписал? И защо реши така че е енергото? Има десетки други доставчици на енергия с които мога да подпиша индивидуални договори.

    Коментиран от #50

  • 47 Миризлив Пор

    0 0 Отговор

    До коментар #43 от "Електрика":

    Нормалните хора правят друго нещо - 2-ра фирма (пак твоя) на която са волтаиците, отдаваш и под наем терена за определен период от време. Прави и се партида с която продава енергията на енергото, реално 2-та електромера са един до друг. Ти купуваш евтин мръсен ток от борсата а 2-рата фирма продава Слънчев и еко-ток на Държавата чрез енергото и ти плаща наем. По спомени от преди 5-6 години цената на произведения ток беше х2 спрямо купения имаше големи сътресения по пазара и не знам сега какво е положението. Няма да си първия, няма и да си последния само още да е висока цената на мини-фотоволтаиците и да си струва далаверата.

    Коментиран от #49, #54

  • 48 497

    0 0 Отговор
    Обикновен капитализъм.
  • 49 Електрика

    0 0 Отговор

    До коментар #47 от "Миризлив Пор":

    За 5 киловата не си заслужава разправиите. Само документите струват хиляди, а чакането е огромно. Накрая като си платиш счетоводителят, си на загуба. от няколко месеца влезе в сила наредба за нетно изкупуване на енергия от фотоволтаици, което е почти на уведомителен режим. Изкупуват енергията от фотоволтаиците на цената на която ти я продават. На практика ти отчитат само разликата в киловатите. Обаче ми звучи прекалено хубаво за да е истина. Сигурно пак има някоя уловка, но ще проверя до другото лято. Сега през зимата няма смисъл.

    Коментиран от #52

  • 50 Смешният Електрика

    0 0 Отговор

    До коментар #46 от "Електрика":

    Продавай ама не на държавата, разбираш ли какво ме дразни. Ако продаваш промерно на Делта оод и подаваш данъчна декларация всичко е ОК.

    Коментиран от #53

  • 51 Електрика

    0 0 Отговор

    До коментар #41 от "Смешният Електрика":

    2. Да, няма бягане от данъчните. Само че ще декларирам, ако има нещо да се декларира. Ако на годишна база съм закупил повече енергия отколкото съм продал, няма да ми дават пари, а аз ще давам, следователно не дължа данъци. 3. Ти това ли питаше? Въпросът е риторичен - около 100%. Докато е 100% ще има монопол, нали точно това искам да се промени. В статията много ясно са написали, че високата цена е заради липса на конкуренция при производителите. 4. Ти въобще разбра ли, че доставчикът на енергия с когото си избрал да подпишеш договор ти купува и продава енергията, както от още хиляди такива по 5 киловата, а след това я продава на други търговци или направо крайни клиенти. ти нямаш нито право, нито има смисъл да се занимаваш с борси. Може да подпишеш и с някого доставчика едновременно.

    Коментиран от #57

  • 52 Миризлив Пор

    0 0 Отговор

    До коментар #49 от "Електрика":

    За толкова не си струва разправията, мислех че си ги поставил на някой таван на хале или си направил "покрив" на някой паркинг и говорим за едни поне 30-50 киловата.
  • 53 Електрика

    0 0 Отговор

    До коментар #50 от "Смешният Електрика":

    Писали сме едновременно. Надявам се отговорите да те устройват.

    Коментиран от #55

  • 54 Смешният Електрика

    0 0 Отговор

    До коментар #47 от "Миризлив Пор":

    Пак далаверка да има, нещо да чопнем. Вие ли сте най-големите тарикати само си виж поста и се засрами.

    Коментиран от #58

  • 55 Смешният Електрика

    0 0 Отговор

    До коментар #53 от "Електрика":

    Аз да те питам как ти се струва пост 47, ти нормален ли си по неговият стандарт?
  • 56 Енергетиците

    0 0 Отговор
    Пишещи тук, заради лакомията си и тази на властта, ще фалират дребният и среден бизнес в България! Хората ще отидат да работят в чужбина! Но жичките няма на кого да продават електроните, които пренасят на рамо! Ще фалира и енергото, като нямат приходи!
  • 57 Смешният Електрика

    0 0 Отговор

    До коментар #51 от "Електрика":

    Абе аз ако купя 2 кг домати от Кауфланд и после продам 10 кг доматки произведени на терасата за колко кг ще платя данъци а??? Не работи така данъчната система.
    На тези търговци можеш ли да им кажеш примерно абе утре мога да ти продам 5квч ама мога и да отскоча до морето и да не ти ги продам не разчитай на мен????

    Коментиран от #59

  • 58 Миризлив Пор

    0 0 Отговор

    До коментар #54 от "Смешният Електрика":

    От много неща мога да се засрамя НО тук няма нищо незаконно и много фирми го практикуват, проблема е че държавата го позволява. Иначе като си почнал да обясняваш за доматите - имаш градина и си произвел 100 кила домати можеш цял ден да ги продаваш по левче защото сте 10 човека с домати и да не си избиеш вложенията. НО ако вечерта след 24:00 са ти останали 15 кила и от близкия ресторант са много на зор защото няма от къде другаде да вземат "сега и веднага" и ти дадът по 5 лева/кг и ти поискаш 7 и ги вземеш това проблем ли ще е за теб? Или си пич и ще им ги дадеш по 80 стотинки?
  • 59 Електрика

    0 1 Отговор

    До коментар #57 от "Смешният Електрика":

    Бъркаш понятията. Данъчната система не работи с килограми и киловати, а с левове. Ще платиш данъци, ако вземеш пари в кеш. Ако всеки месец даваш пари за ток, не дължиш данъци, нито трябва да осчетоводяваш нещо.

    Коментиран от #60, #62, #63

  • 60 Смешният електрика

    1 0 Отговор

    До коментар #59 от "Електрика":

    Това бартер ли е? Това някакъв легален начин да узакониш далаверата ли е?

    Коментиран от #65

  • 61 Смешният електрика

    1 0 Отговор
    Ако искаш и за 20 ги дай просто си плати данъците, с тарикатлъците до тук.
  • 62 Външен

    0 0 Отговор

    До коментар #59 от "Електрика":

    Пълни глупости си написал! Понятията стока, конкретно доматит, в случая , признаване на приход, постъпление не не са ти ясни! Приходите и разходите се осчетоводяват
  • 63 Смешният електрика

    0 0 Отговор

    До коментар #59 от "Електрика":

    Забравих да кажа твоята презумпция е че купуваш и продаваш на една цена? Е да ама това автоматично води до съмнения че искаш да продаваш на държавата която не ти иска тока. Щом продаваш на частник тогава минаваш през борсата и няма как да сравняваш като стойност кВч за кВч, прав ли съм???

    Коментиран от #64

  • 64 Електрика

    0 0 Отговор

    До коментар #63 от "Смешният електрика":

    Какво общо има държавата? Ти имаш отношения с доставчика на енергия който си си избрал. Той купува и продава енергия на борсата. Ти си просюмер и нямаш право да продаваш на борсата. Може и да имаш ако пожелаеш да се регистрираш, но не е задължително за производители под 4 мегавата. С въвеждането на смарт грид и смарт електромери, които ще запаметяват консумацията ти по часове и минути, ще е възможно да си плащаш енергията по пазарни реални цени. Това е най-справедливата система. Това е единственият начин да паднат цените и енергийната система да стане ефективна. Тогава парадигмата ще се обърне и потреблението ще следва производството. В момента е обратното. Производството следва потреблението, което поражда голям недостиг или излишък. Ако предварително знам кога са ниските цени, ще си включа бойлера или ще си заредя електромобила точно тогава , а не в пиковите часове когато тока е най-скъп. В момента всички правят това точно след работа и претоварват енергията система защото нямат финансов стимул да правят нещо различно. Има само две тарифи. От статията се вижда, че когато има финансов стимул, понякога е финансово по-изгодно дори фабрика да затвориш когато тока е скъп. Това е нещо напълно нормално и се практикува в белите държави. Така се пестят милиони и стоката става конкурентна.

    Коментиран от #66

  • 65 Електрика

    0 0 Отговор

    До коментар #60 от "Смешният електрика":

    Точно бартер е. Какво нелегално неетично или несправедливо намираш в бартера, за да го наричаш далавера? Откога да продаваш нещо на официални пазарни цени се нарича далавера? Далавера е това в статията. Да имаш господстващо положение на пазара и ти да определяш цените самостоятелно, без да имаш никаква конкуренция. Далавера е да плащат студен резерв на някой свой човек. Далавера беше, когато имаше един единствен възможен доставчик на енергия, който не можеше да смениш, ако не си доволен. Сега има много доставчици на енергия и може да си избереш условия и цени които най-много подхождат на потреблението ти или пък да си останеш на регулирани цени. Регулираните цени са друга далавера, но това е и друга тема.

    Коментиран от #67

  • 66 Смешният Електрика

    0 0 Отговор

    До коментар #64 от "Електрика":

    Е то така стигна на моята а аз казвам две прости неща:
    1.Не на продажба към държавата, и ти го потвърждаваш.
    2.Отчетност и ти го потвърждаваш с тези смарт електромери които отчитат кога си продал енергия и на каква цена което автоматично ще служи на счетоводителите да подават документите.
    Важно е да се спрат вече тарикатите, не е задължително щом си богат да е за сметка на бедните хора тоест да си тарикат.

    Коментиран от #68

  • 67 Смешният Електрика

    0 0 Отговор

    До коментар #65 от "Електрика":

    Далавера е това което си мислиш защото дори и при бартерът се прави отчет и се подават декларации към данъчното. Друг е въпросът какво държавата ще ти признае и какво не за разход.
    Не съм счетоводител както казах държа на 2 прости неща:
    1.Отчетност.
    2.Неангажираност на държавата.
  • 68 Електрика

    0 0 Отговор

    До коментар #66 от "Смешният Електрика":

    Че кога съм говорил за нещо различно, та съм стигнал на твоята? Либерализацията На пазара на електроенергия е именно премахване на всички регулирани цени от държавата и преминаване на пазарни принципи. Напълно логично е през зимата токът да е по-скъп, особено в пиковете часове когато има повишено търсене, но след това се очаква слабо търсене. За топлоцентралите не е рентабилно да работят няколко часа. Виждаш как с почасови цени, потреблението се саморегулира. Включително заводи спират работа.
  • 69 Реалист

    0 0 Отговор

    До коментар #38 от "гнида":

    Ти тая Кадиева в статията нали знаеш че е съпругата на Кадиев, БСП-чето дето се заиграваше с кметицата на Младост? Крадлата седнала да обяснява че не била тя причината за високата цена на тока. Напротив, точно тя и още няколко червени "търговци" купуващи директно от АЕЦ-а с партийната закрила на бсп/бкп.