6 Декември, 2018 17:06 1 505 2

КРИБ настоява за реформи в енергетиката

  • криб-
  • цена-
  • електроенергия

Според работодателите са необходими конкурентни цени и предвидимост в сектора

КРИБ настоява за реформи в енергетиката - 1

От Конфедерацията на работодателите и индустриалците в България (КРИБ) са „разтревожени” от случващото се в електроенергийния сектор у нас. Според тях липсват всякакви усилия за реформи в енергетиката. „Нямаме достъп до дългосрочни продукти, конкурентни цени и предвидимост. Напротив, популизмът се засилва с обещания за запазване на работни места в енергетиката и розово бъдеще на централите на въглища”, пишат в позицията си КРИБ.

В нея се добавя, че реформите в енергийния сектор закъсняват и няма ясна визия за развитие и предвидимост в участието на централите на свободен пазар.

От най-голямата работодателска организация също смятат, че свободния пазар на ток не работи правилно. Подобна позиция изрази преди дни и Асоциацията на индустриалния капитал в България (АИКБ).

В КРИБ също смятат, че цените на електроенергията за бизнеса не са пазарни и според тях големите пикове на цените на борсата изглеждат умишлени и съвпадат с предлагането на дългосрочни продукти на много високи цени. „Нямаме ясен ценови сигнал за 2019 г. Един ден се сключват сделки за продукт със 100% отклонения за цялата следващата 2019 г. на цени от 87-88лв./Мвтч., а дни по-късно се предлага базов товар (без отклонения) в диапазона 115-120лв./Мвтч при референтна прогнозна пазарна цена от КЕВР до края на юни 2019 г. в диапазона 68-76 лв./Мвтч”, става ясно от съобщението.

Работодателите коментират още, че въпреки значителния износ на електроенергия това дестабилизра сектора във финансово отношение, тъй като при износ не се заплаща такса задължение към обществото. „Поради скъпата електроенергия се рискува износ на продукция с по-висока добавена стойност. Застрашени са растежът, инвестициите и работните места в индустрията”, твърдят от Конфедерацията.

От КРИБ настояват да се вземат мерки в сектора и за повече информация и анализ на случващото се от страна на отговорните институции.

Работодателите искат пълна либерализация на електроенергийния пазар, прекратяване на дългосрочните договори с когенерациите и „Марица Изток“ 1 и 3, доразвиване на пазарния модел чрез въвеждане на клирингова къща и включването на енергийната борса като страна по всички сделки с цел създаване на реална конкурентна среда, сигурност за пазарните участници, и прозрачност. Друга мярка, за която се настоява, е да се доразвие пазарният модел чрез регламентиране на възможност за дългосрочни директни договори за доставка на електроенергия между производители и потребители при пазарно определени цени.

Според КРИБ е нужно засилване на експертизата и активността на КЕВР при наблюдение и оценка на предизвикателствата на пазара и своевременна интервенция и прилагане на REMIT, приемане на модел и мерки за интервенция в екстремни ценови ситуации. Те искат още създаване на условия за реална конкуренция между производителите на електроенергия, предприемане на мерки за преструктуриране на държавния сектор в енергетиката, пазарна интеграция със съседни страни във всички пазарни сегменти.

Конфедерацията настоява още за преструктуриране на НЕК ЕАД чрез разделяне на дейностите по обществена доставка и по производство и търговия с електрическа енергия като предприятие ВЕЦ следва да участва независимо на свободен пазар.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Анонимен

    4 0 Отговор
    Общо взето искаме енергетиката да работи на загуба, централите да продават ел енергията под себестойност, иначе не можем да работим.
    68-76 лв/ мгв, коя централа освен АЕЦ козлодуй може да оцелее при такива цени. Цяла година купуван ток под себестойноста на микса т е. битовите потребители издържат системата и не чухме да протестират. Сега за 3 дена високи цени ореваха всичко.
  • 2 аката

    0 0 Отговор
    домуса взе да се изживява в голям специалист като валерката