Last news in Fakti

6 Декември, 2018 17:52 2 146 28

АЕЦ „Белене“ ще струва €9 млрд.

  • аец белене-
  • строеж-
  • теменужка петкова

Български фирми ще участват в строителството

АЕЦ „Белене“ ще струва €9 млрд. - 1

АЕЦ "Белене" може да бъде изградена за 8 години и да струва около 9 милиарда евро според анализа на енергийното министерство. Пред парламентарната енергийна комисия министър Теменужка Петкова заяви, че се предвижда финансирането на новата ядрена мощност да стане с 20% собствен и 80% привлечен капитал.

Задължително условие към бъдещите стратегически инвеститори ще е да има българско участие в проекта, което да е под формата на апортна вноска от вложеното до момента от страна на НЕК, съобщава БНР.

Предвижда се също български фирми да извършват 1/3 от дейностите по строителството на АЕЦ "Белене".


Поставете оценка:
Оценка 5 от 1 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 смех

    10 4 Отговор
    отначалото проекта е непълен! няма турбини,генератори и подстанции!! пък да не говорим за свързаност с електропеносната мрежа!!!
  • 2 вентилатора

    8 0 Отговор
    Какво става бе, защо цените падат?! Нещо се случва... мигар кака Нушка пак иска да си ходи...
  • 3 huha

    15 1 Отговор
    какъв е обменният курс спрямо суджуци и къщи в БарЦелона?
  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 Голем смях

    12 14 Отговор
    При положение,че АЕЦ -Козлодуй отчита печалба около 180 млн. лева годишно,то 9 млрд. евро от Белене ще се възвърнат след около ...100 години.Що за простак трябва да си ,за да построиш подобна глупост.

    Коментиран от #6, #7, #24

  • 6 5555

    15 6 Отговор

    До коментар #5 от "Голем смях":

    Добре че е АЕЦ Козлодуй....щото ако го нямаше половината българи нямаше да могат да си платят сметките.....та за това е на такава малка печалба козлодуй.
    На вас ви трябват само американски ТЕЦ-ове ....да се радвате на петорни цени.

    Коментиран от #9, #28

  • 7 гост

    11 7 Отговор

    До коментар #5 от "Голем смях":

    Еми малко са ти сбъркани сметките !!! Кой ти е казал , че Белене ще работи с козлодуйски цени ??? Или не си чувал , че Козлодуй отдавна е изплатен и сега надчислява само текущи разходи и за ремонт ?? По всички предварителни сметки Белене ще дава цена над 160 лв на Мвт , тоест около 4 ПЪТИ повече от Козлодуй и при положение , че първите десетина години сериозни ремонти няма да има , значи отиваме на поне 4 х 180 милиона , значи 720-750 милиона !!! Май паднахме на около 25 годинки , кво ще кажеш ?? Е , тия дето чакат евтин ток от него , няма да дочакат , ама то пък от въглищата скоро ще е два пъти по толкова , без да броим пушеците , така че това е положението !!

    Коментиран от #13

  • 8 К.К.

    8 2 Отговор
    Цената на тока ще е два пъти по-висока от цената на Козлодуй и ще се изплати за 20год., като затворят мариците след 10год. какъв избор ще имаме, ще плащаме които доживеем до тогава.
  • 9 гост

    4 7 Отговор

    До коментар #6 от "5555":

    Ами последните дни май доста ясно лъсна , че "евтината" държавна всъщност дава 30% по-висока цена от "американските" , ама нали после ша ни идат на кино опорките , прави се , че не видиш , хахах !!
  • 10 Бате Бойко

    11 3 Отговор
    От 5 станаха на 9 млрд......с моята малка комисионна
  • 11 NKнн

    13 0 Отговор
    Ама кво стана със 7-ми блок на Козлодуй?Нали Тиквата обеща да го стои.
  • 12 Bingo

    7 4 Отговор
    Пак забравиха 1 млрд. за хранилища и 1 млрд. за електропреносната мрежа. и стават 12 това е по техните думи. ГРОБарите забравиха кви ги говориха преди 8-9 години.
  • 13 Голем смях

    5 5 Отговор

    До коментар #7 от "гост":

    Голубчик,явно математиката не ти е слабост,но то трябва и акъл,както казват новите руски братя.Ако се напънеш малко,може и за десетина години да се изплати недоразумението Белене.Аланколоууу,кой ще купува скъпия ток от България,след като съседите си имат предостатъчно .

    Коментиран от #16, #19

  • 14 Drittes Reich

    5 8 Отговор
    Тоя АЕЦ е БСП отроче, наядоха се, сега железата ръждясват и друг да се оправя. Проекта е лишен от логика, ние ИЗНАСЯМЕ ток, имаме и студен резерв. АЕЦ Белене е огромна, колосална кражба!
  • 15 зузи

    4 0 Отговор
    А след 20год,когато мнозинсво са циганите ,кво праим? Дали ще се сетят да плащат смеки?
  • 16 гост

    6 0 Отговор

    До коментар #13 от "Голем смях":

    Голубчик ли си , паток ли си не те знам , ама къде прочете нещо за износ да съм писал ???? Ако не ти е известно Белене да си скъсат задниците по-рано от 10-12 години няма да стане и то ако не се закучат новите одобрения от ЕС !!! Това ще рече 2028-2030 г , а тогава ТЕЦовете ще са "студен резерв" !!!! Що мисли го извадиха от нафталина , че и за "приоритет" го обявиха ??? Просто с него ще заместят ТЕЦовете , а който не е вдянал , че след 2030 ток от въглища няма да се прави , значи е по-зле от бавноразвиващ се !!
  • 17 ГосТ

    4 1 Отговор
    Ама прави са коуегити,на булгария не и требва енергетика, индустрия, технологии наука и образование. Достатъчно е да развива ефтино туризъмче с много алкохол и проститутки. Трябват само бармани, сервитьори, проститутки и бизнесмени,коит да броят кинтите от тъз дейност. Само тъй ш'са оправи таз страна. Българина е стар аристократ за Ко да учи и да работи?
  • 18 ГосТ

    4 1 Отговор
    В България, май само икономисти,мениджъри и тур оператори остАнАха, а пък икономиката на последно място в Европа, безработицата на първо а туризма се свежда до евтина пиячка и жени. Прекрасно!

    Коментиран от #20

  • 19 Въпросче

    3 1 Отговор

    До коментар #13 от "Голем смях":

    Абе вярно ли е че АЕЦ Козлодуй щял да бъде вечен ?????
    Аже вярно ли е че България щяла не само да затваря ТЕЦовете ами и да строй във всеки голям град по един да им е хубаво на жителите.
    Абе вярно ли че ел. колите никога няма да дойдат в България щото сме тарикати???
    Абе вярно ли е че в България след глобалното затопляне щяло да има 365 дена изгарящ слънце и цялата държава щяла да се покрие с навеси с фотопанели да ни пази сянка???
    Абе вярно ли е че си много ограничено парче???
  • 20 Супер сме си

    2 0 Отговор

    До коментар #18 от "ГосТ":

    Забрави шоумени и ПРи в България всеки втори вече е такъв!!!!
    А вече идват и новите гурота УЧИТЕЛИ КАК ДА ЖИВЕЕШ :)))
  • 21 Анонимен

    2 2 Отговор
    Кои ТЕЦ-ове ще заместят
    М-И 2 ,дето работи само зимата, а лятото се чуди къде да си продаде енергията, или марица изток 1 която се използва за баланс . Единственият шанс на Белене е затваряне на Козлодуй, мято за два АЕЦ-а няма.
    Енергията ще се търгува на борсата, ако има кой да купи базов товар на 180-200 лв мгв, без отклонения, целогодишно, ще е на печалба, ако не ще трябва да се измисли схема за подпомагане на централата.

    Коментиран от #23

  • 22 Бай оф

    5 1 Отговор
    Без собственна енергетика сме загубени.Само евтин ток ще реши проблема с чистият въздух и ще ограничи значително инфлацията.Да не говорим за родните производители.
  • 23 Бай оф

    2 2 Отговор

    До коментар #21 от "Анонимен":

    Ако транспорта мине на електричество и спрем с енергозависимостта от вън пазар ще има. И околна среда ще има.И българи ще има.И здраве ще има.
  • 24 Пешо

    3 1 Отговор

    До коментар #5 от "Голем смях":

    Без АЕЦ "Козлодуй" тока за бита ще е по-скъп поне три пъти, а за индустрията ще е ужас. Ако чакаме на американските "Марици" и на вятъра и слънцето - майка ни жална.
  • 25 стоян георгиев

    2 1 Отговор
    я сега някои да обясни как се връщат 18 млрд .лева с приходи от 500 млн.?и нека после зададем още един въпрос.какво ще стане ако стратегическия инвеститор фалира?
  • 26 червен

    2 0 Отговор
    КОЛКО СТОТИЦИ МИЛИОНИ ЩЕ СА ПОД МАСАТА ЗА ДАЛАВЕРАТА БЕЛЕНЕ.
  • 27 некойси

    0 0 Отговор
    GP Group?
  • 28 Да да

    3 0 Отговор

    До коментар #6 от "5555":

    За БСП винаги е било важно циганите да имат "безплатен" ток, а пенсионерите "евтин"! Не ми е ясно само, защо ние работещите трябва да им го осигуряваме?