ФАКТИ.БГ

Средната заплата в ИТ сектора вече е почти 3000 лева

Средната брутна заплата за страната вече е 1208 лева

Публикувана: 24 Май, 2019 22:31
41 КОМЕНТАРА | ВИДЯНА 4981
Средната заплата в ИТ сектора вече е почти 3000 лева
ШРИФТ ПЕЧАТ
Вашата оценка:
Оценка 0 от 0 гласа.

Въпреки че все по-трудно намира хора, българският бизнес продължава да създава работни места. Армията на трудещите се у нас за година се е увеличила с 48 500 души. "Данните за развитието на пазара на труда през първото тримесечие на 2019 г. могат да бъдат описани като положителна изненада на фона на неубедителния край на миналата година", коментира анализ на Института за пазарна икономика. Това, че работят повече хора, има реално отражение - икономиката отбеляза добър ръст от 3.4% за първото тримесечие, пресмята в. „Сега“.

Средната брутна заплата за страната вече е 1208 лв. Увеличението се дължи както на доброто състояние на икономиката и на дефицита на кадри, така и на административното повишаване на минималната работна заплата и на максималните осигурителни прагове от началото на годината, посочва Явор Алексиев от ИПИ. Ефектът от второто особено ясно се вижда в сферата на информационните технологии, където средното заплащане само в рамките на година се е покачило от 2584 на 2930 лева.

Икономистите отбелязват още един интересен факт - разликата в средната заплата в частния и в публичния сектор се стопява до символичните 4 лева. Това "настигане" на възнагражденията в частните предприятия е отдавнашна тенденция. То говори, че сивата икономика намалява през годините, коментира Алексиев.

ИПИ откроява интересни числа във възрастовата структура на работещите българи. Заетостта сред 15-29 годишните почти не се променя и е 40.3%, но в "старшата" група на 55-64-годишните има впечатляващо покачване - от 58.8 на 63 процента. Данните за първото тримесечие показват още нещо важно - бизнесът все повече прибягва до недоучили работници (с основно и по-ниско образование). Това до голяма степен се дължи на глада за кадри и на възхода на строителството и на туризма, които по принцип използват по-ниско образован персонал. Строителните фирми например са създали работа на нови 3000 души, а в хотелите и ресторантьорството са назначени с 15 000 повече хора в сравнение с година по-рано.

Разликата в коефициентите за безработица, изчислявани от НСИ (5.0%) и от Агенция по заетостта (5.9% през март 2019 г.), остава около 1 процентен пункт. Така или иначе и двата показателя са рекордно ниски. Това е повод за радост, но и ясен знак, че нуждата на икономиката от повече и по-добре подготвена работна ръка ще продължи да е водещ проблем и през 2019 г., обобщава анализът.

България

Поставете оценка на статията:
Оценка 0 от 0 гласа.

Въвеждане на коментар към статията
Име :


Напишете кода от картинката
Визуална кептча
Коментар:
Коментари към статията
Жоро
1 Отговор
Надути цифри.А колко е средната заплата в малките градчета и села?

Коментиран от #15, #18


Оценка:
-11 +56

2
Този коментар е премахнат от модератор
Лален
3 Отговор
Тая средна работна заплата за тримесечие ли я дават? Кого лъжат? Пак заплатите ли искат да си вдигат? Колко още ще търпим демокрацията ИМ?!??

Оценка:
-17 +37

jo hustan
4 Отговор
Пълни глупости пишете в тази статия. По–скоро платена статия, но надали някой ще се заблуди вече.

Оценка:
-11 +35

5
Този коментар е премахнат от модератор
Програмиста
6 Отговор
Аз взимам 2100, а имам 4 години опит, как така средната е 3000 - напишете поне къде ги дават за да кандидатствам там

Коментиран от #16, #23, #29, #35, #38


Оценка:
-13 +19

Rado
7 Отговор

До коментар #2 от "Бойко тиквата":


Не от всеки става програмист, но който е добър програмист взима повече от 3000лв. Познавам такива. Явно Бойко ти е виновен, че ти не ставаш за програмист, но имало и голямо търсене на овчари. Всеки трябва сам да намери призванието си пък ако завършиш подходящо образование може да работиш и в ЦЕРН и Тиквата няма да ти е виновен тогава.

Коментиран от #13


Оценка:
-5 +31

Не глеам таувизия
8 Отговор
Ако вземем предвид запуатките на некои меринджеи в ит-ту средната е над 4.... Ноо това е "средната"... И това са подробности:) реалната средна е от 1,6 до 2,5 макс.. Което пак не е зле

Оценка:
-7 +13

Иван
9 Отговор
Докато един IT специалист взема повече от един учител няма да се оправим.........:)

Коментиран от #10, #19


Оценка:
-39 +19

Не глеам таувизия
10 Отговор

До коментар #9 от "Иван":


Айде отиди до еуропа и уса и виж там колко взима учител вс ит спец и ще си гофорим пак...

Оценка:
-4 +29

Голям прос
11 Отговор
Мен изобщо не ме топли заплатата на ИТ специалист, само ми свети. Джипитата и съдиите в пъти ги надвишават, ама и те не ме топлят. Не казвам да има уравниловка, ама това е прекалено, разликата е фрапираща. Сякаш другите нямат нужда от възнаграждение, което да ги накара да се почувстват европейци

Оценка:
-5 +28

Мършата
12 Отговор
Аз мечтая да работя като ибрикчия на Ал Йо 12 106!!! Ако влезе като европепутат ще взема голяма заплата, ще може да ми плаща за услугите, да изберем 12 106!!!

Оценка:
-6 +7

Излагаш се
13 Отговор

До коментар #7 от "Rado":


Първо, заплатите за този сектор в България са меко казано смешни. Второ, човекът е задал въпрос, на който очаква отговор, а не някой да се прави на интересен с плоски съждения.

Коментиран от #24


Оценка:
-6 +11

Марк Енгелс
14 Отговор
ългария има по голяма производителност от Ирландия, Гърция, Кипър, ако се гледа добавена стойност на зает в селското стопанство. Добавената стойност в селското стопанство, на зает е измерител на производителността, защото това са световни цени, конвертируем продукт. ($ 5000 заплата за наши доктори в ЮАР 08 Декември 2005 09:15 в-к "Труд", а тогава БВП на глава в ЮАР 5000 долара на глава, сега на България е 8000 долара, но месечна заплата на доктор не е 8000 долара) Щом заплатите са ниски, значи има излишък на хора и работна ръка. Ако няма велосипеди за 5 долара в САЩ, значи ли, че няма велосипеди на пазарът в САЩ. ТАКА И С РАБОТНАТА РЪКА В БЪЛГАРИЯ. Цената винаги е въпрос на търсене, дори цената на трудът. Но голямото търсене на евтиното, няма да накара пазарът да го предложи, или то ще е имитация.

Коментиран от #32, #33


Оценка:
-3 +11

15
Този коментар е премахнат от модератор
гост
16 Отговор

До коментар #6 от "Програмиста":


Уж си IT, пък нещо IQ-то издиша. При теб е отворен пазара и можеш да работиш дистанционно за целият свят. Заплатата ти не е свързана със стажа, а с портфолиото на доказаните ти възможности, реализирани проекти, софтуер, приложения и области в които си добър. Ако си посредствен, такава ти е и заплатата. Ако си добър, защо чакаш български работодател? Огромна разлика в заплащането на IT сектора и аутсорсинга спрямо останалите сектори постепенно ще се стопи - въпрос на предлагане, търсене, нови пазари и законови регулации. Нищо не е вечно.

Коментиран от #17


Оценка:
-0 +15

гост
17 Отговор

До коментар #16 от "гост":


П.С. Имам приятел, който е freelancer и работи за 40 + Е на час. Някога работеше по проекти през посредници и не му пукаше много, защото парите му стигаха, но се усети че прекалено много го доят (40%,) за посредническа дейност и вече сам си търси и избира проектите през собствената си фирма. Но пък "стажът" му е вече над 25 години ( над 6 пъти твоя), тоест по твоята логика ти би следвало да вземаш около 6Е на час, което грубо идва около 2000 на месец. Сметката е вярна ;)

Оценка:
-0 +12

Нищо не разбиращ
18 Отговор

До коментар #1 от "Жоро":


Max 600лв.

Оценка:
-4 +7

Не е вярно
19 Отговор

До коментар #9 от "Иван":


По-скоро докато учителите се оправдават с възпитанието на децата, никога няма да се оправим. Вярно че и то е важно, но самите те така.правят системата на.образованието,че да са заинтересувани просто да ги избутат за да вземат едни пари на калпак. Има съвестни, които и с деца от малцинствата могат да постигат резултати, но повечето са незаинтересовани, които си гледат формално работата. На последните и 3000 да им дадеш, ще работят по същия начин. Зни въпроса е какви изисквания се поставят пред учителите, а не безконтролно да им се увеличава заплатата.

Коментиран от #36


Оценка:
-0 +12

СссереМ
20 Отговор
Несадърните бараби пак се размучаха,на такива като вас и минималната е висока,заслужавате едно канче леща на ден и комат стар хляб.

Оценка:
-4 +6

Venci Velinov
21 Отговор
25.05.2019 г.
Скрита, ама много нагла политическа реклама от посредствен АДМИНИСТРАЦИЯ.

Оценка:
-6 +1

Venci Velinov
22 Отговор
25.05.2019 г.
Скрита, ама много нагла политическа реклама от посредствена АДМИНИСТРАЦИЯ.

Оценка:
-4 +1

Morgoth
23 Отговор

До коментар #6 от "Програмиста":


Аз няма да напиша колко вземам, защото стажа ми е много повече от 4 години. Но ако търсиш 3к, то всяка една софийска фирма може да ти ги предложи, а много от тях си търсят хора. Разбира се ще искат и някои умения, малко над ниво junior. Не говорим разбира се за senoir, защото там започват от 5к.

Оценка:
-1 +4

Morgoth
24 Отговор

До коментар #13 от "Излагаш се":


Не знам как реши, че заплатите в IT-то са смешни. Един добър специалист у нас вече има по-висока покупателна способност от много от европейските си колеги. А на въпроса като гледам е отговорил модератора.

Оценка:
-1 +6

Bubbles
25 Отговор
Стига дрънкахте за СРЕДНИ БРУТНИ заплати.
Вие изобщо имате ли представа какво е СРЕДНА БРУТНА заплата?
Говорете за МИНИМАЛНА РАБОТНА ЗАПЛАТА ЧИСТА А НЕ БРУТНА.
Щото тоя пари за които говорите я ги дават 2% от фримите работещи в сектора я не, всички други дават наполовина че и по-малко, обаче понеже има тук по някоя фирма които се броят на пръстите на едната ръка които плащат наистина високи заплати и вие ми закръгляте някакви нереални цифри при това брутни.
Стига с тия търгашки номерца, това вапето звучи като евтина реклама на прах за пране, айде у лево!

Оценка:
-4 +1

Стела
26 Отговор
При нас във Видин в немската фирма Айхоф работим като роби правим медени намотки по 8 часа и вземаме точно малко над 200 евро чисто възнаграждение.Така че спрете с тия хиляди,защото те просто са само за някои хора.А какво ме интересува мен че света е широк,когато чепика ме стяга !

Оценка:
-4 +9

с какво
27 Отговор
Какво произвежда този така наречен ИТ сектор ? С какво е полезен за хората? С нищо. някакви измислени герой мислещи се за програмисти и пишещи без да знаят какво

Оценка:
-9 +3

123
28 Отговор
Много хора не схващат какво е ИТ сектор и се изказват неподготвени. Продавачите щяха да смятат на калкулатор при километрични опашки. Щяхме да си получваме заплатите по ведомост в счетоводството. Щяхме за всяка банкова операция да ходим до гише в районното БНБ до 5ч. в петък, а за пенсия в пощенския клон. Ще ходим с кола в чужбина с хартиена географска карта т.н и т.н. Траекторията до Луната щяхме да я трасираме с пражки или тръбички за фунийки. Иначе "всеки хляб е пирон в ковчега на империализъма".

Оценка:
-1 +4

българина
29 Отговор

До коментар #6 от "Програмиста":


Пак лъже тази статия,аз взимам 5000 лева заплата ,който е казал че има гладни и безработни и заплати по 400-500 лева лъже като дърта кучка,пенсиите ни са по 1500 лева,а тези които отиват за работа в европа искат повече от 5000 лева затова отиват.Здраво и уверено вървим към светлото бъдеще на България.

Оценка:
-0 +5

злобар
30 Отговор
Да бе , на книга може .....И изобщо защо пишат такива идиотщини на които вече никой не вярва.

Оценка:
-2 +1

Жалки комунета
31 Отговор
Личи си, че коментарите са писани главно от избиратели на БСП - прости и некадърни хорица, които мислят, че 2000лв заплата е нещо извънеземно и щом те не получават толкова, значи никой в България не получава.

Оценка:
-1 +3

Kosta
32 Отговор

До коментар #14 от "Марк Енгелс":


Абе пич, къде има излишък бе? За лекари? За учители? За юристи? За разследващи полицаи? За производители? В тези професии ако ми твърдиш, че има излишък значи релността не ти е силната страна! Има брутале излишък в тия дето искат живота да им минава пред компютъра в американска фирма! На всеки млад мечтата му е за IT сектора как живота да му мине там и да обслужи американските интереси! В България има тотален дисбаланс на качеството на труда! Американците плащат на някой докато ги цедят за 2-3 бона да обслужват техните интереси! Развиват си бизнеса, а развитието на Българияа деградира - няма лекари, учители, юристи, производители! За това казват, че сме под нов вид американско робство!

Коментиран от #34


Оценка:
-1 +0

Kosta
33 Отговор

До коментар #14 от "Марк Енгелс":


А кажи ми ако всеки млад човек си казва - АМА ТО НЯМА СМИСЪЛ ДА УЧА ЗА ЛЕКАР, УЧИТЕЛ ИЛИ ДРУГА ВАЖНА ЗА СТРАНАТА ПРОФЕСИЯ....., ПО ДОБРЕ ДА УЧА ЗА ПРОГРАМИСТ ДА ЖИВЕЯ ВЪВ ВИРТУАЛНИЯ СВЯТ ОБСЛУЖВАЙКИ НА АМЕРИКАНЦИТЕ ИНТЕРЕСИТЕ - ТЕ ЩЕ МИ ПЛАЩАТ ПОВЕЧЕ! Какво ще стане тогава с България! Айде изкажи мнение!

Оценка:
-0 +0

Проста
34 Отговор

До коментар #32 от "Kosta":


Некадърността не се заплаща никъде! "Американско робство" - още като го чуеш и можеш да сметнеш количеството интелект на автора.

Оценка:
-0 +0

6669
35 Отговор

До коментар #6 от "Програмиста":


При нас дават доста над това и изскванията са ниски! Стига да не би възможностти ти да са доста по-ниски от това. Тогава и толкова няма да ти дават, колкото вземаш.
Имам един приятел седя в една фирма за 1200 лева няколко години, накрая го изгониха. За всичкото това време не си направи труда една книга да прочете. Нищо не разбираше, как го държаха 3-4ри години - не ми стана ясно. За същото време един друг, който също смятам за некадърник, но се напъваше - от 0 стигнал на 6 000.

Оценка:
-0 +0

Бивш ученик
36 Отговор

До коментар #19 от "Не е вярно":


Моите учители бяха много зле. Започнах при Бай Тошо завърших при демокрацията.
Нямам един учител, за който да кажа - ей тоя ме научи на нещо! Тоя ме направи човек! Пък не съм учил в селско училище.

Оценка:
-0 +0

JsT
37 Отговор
ИТ сферата има огромна нужда от качествени кадри. Всички агенции за набиране на персонал имат огромен проблем да намерят например 10 души, които да "стават", без значение от заплащането.
Това е и причината да се покачват заплатите в сектора - тези които все пак намерят качествен кадър им се налага да плащат повече.

В този ред на мисли е и посланието ми към всички пишещи тук, на които заплатите на IT им се струват високи - да заповядат, има много открити работни места и се търсят хора с висок професионализъм и технически умения.

Оценка:
-0 +1

JsT
38 Отговор

До коментар #6 от "Програмиста":


Ако приемем, че разбираш от основите на програмирането, алгоритми и структури от данни (а не просто си почнал да разцъкваш някой фреймърк с помощ от стековърфлоу и да се чудиш защо те питат за дървета и логаритмична сложност), имаш 4 години опит и заплатата ти не е вече х2 на това което си написал, то отиди на няколко интервюта за работа, а ако работното ти място не е в София се замисли за релокация. Във Варна, Бургас и Пловдив заплатите са поне 50% по-ниски.

Повечето, големи фирми предлагат релокация в София, включително за качествени кадри от чужбина (например имаме случаи за хора от Русия, Украйна).

Оценка:
-1 +1

Бирник
39 Отговор
Аз пък съм държавен служител за 4200! А бачкайте сега "на частно"...

Оценка:
-1 +0

40
Този коментар е премахнат от модератор
Георги
41 Отговор
Заболя ме главата от коментарите да си призная .
Аз съм 27 годишен , работя в Outsourcing фирма и обслужвам немският сектор . Занимавам се с Customer Support със Английски и Немски език и съм на 1500 лева на месец . Работя в Пловдив и съм с 2 + години стаж . В момента съм се захванал да уча Unity и C# разработка . Пари в България могат да се изкарват , но само ако заплатата ти се превежда от фирма извън България .

Оценка:
-0 +0

ФАКТИ.БГ не толерира обидни коментари и спам. Некоректни коментари ще бъдат изтривани. Такива са тези, които съдържат нецензурни изрази, лични обиди и нападки, заплахи; нямат връзка с темата или са написани изцяло на език, различен от български.

Ловци на бисери
Шофьор на Porsche
Шофьор на Porsche обяснява пред Нова телевизия защо се разхожда из Южния парк с автомобила си
"Бях там по работа. Превозвах материали за строеж на детска площадка""

Още бисери
ТОП 5