Новини

Най-новият рудник у нас (СНИМКИ)

За 8 години трябва да извадят 25 тона злато

Публикувана: 24 Август, 2019 18:05
50 КОМЕНТАРА | ВИДЯНА 5950
Най-новият рудник у нас (СНИМКИ)
Снимки: М. Богданова ©
ШРИФТ ПЕЧАТ
Вашата оценка:
Оценка 3 от 7 гласа.

Първият ни рудник от 40 години у нас е факт. За неговото откриване бяха нужди 19 години усилен труд. „Дънди Прешъс Металс” получи разрешение за търсене и проучване през 2000 г. През 2005 г. е изготвен и първият доклад за въздействие върху околната среда (ОВОС). Пет години след промяна на проекта е изготвен втори ОВОС, а през 2012 г. канадската компания получава 30-годишна концесия за добив и преработка на руди в находище „Хан Крум”, в което е включен и днешният „Ада Тепе”. Инвестицията в новия рудник е 164 млн. USD, служителите – 278 души, които ще получават средно 2100 лв. заплата, а през следващата година тя ще нарасне до 2700 лв. чисто месечно възнаграждение. Животът на мината е 8 години, като още отсега се работи по въпроса фабриката към него да работи и след 2027 г. Дотогава от българската земна маса по предварителни прогнози се очаква да бъдат добити близо 25 тона злато. В момента компанията „Дънди Прешъс Металс Крумовград” води преговори с потенциални купувачи. Най-големият от тях е германската „Аурубис България”. Компанията разполага с медодобивен завод в Пирдоп. Другият сериозен клиент е КЦМ от Пловдив. „Има и други дружества от чужбина, но така или иначе са дадени тестови количества концентрати за преработка и съответно както преработвателните предприятия, така и ние избираме кой е най-добрият вариант да продаваме концентратите”, уточниха за ФАКТИ от компанията.

Периодът от 8 години не е голям и логично възниква въпросът каква ще е съдбата на рудника след това. „Два са сценариите. Първият е свързан с продължение на работата на предприятието в рамките на около 45-50 км около нас. Извършваме проучвателни дейности в 6-7 площи с надеждата да открием нещо и да продължи работата на предприятието. Ако не открием след 8 години добив настъпва периода за разкриване и рекултивация. Макар, че въпросните процеси вече вървят на тези участъци, където е приключена строителната или добивната дейност. Те се рекултивират. Става дума да 46 хектара площ. Засадили сме и над 20 000 дръвчета”, каза инж. Илия Гърков изпълнителен директор на „Дънди Прешъс Металс Крумовград".

Работата на „Ада Тепе” започна още през юни 2018 г. Последва пускането в експлоатация на интегрираното съоръжение, а фабриката за обогатяване започна работа през март 2019 г., а през юни вече цикълът е напълно готов с производството на т.нар. „търговско производство”. В средата на август компанията е получила всички оперативни разрешителни за производство и към настоящия момент то се увеличава, за да достигне 100% през първата половина на септември.

Изкачвайки се от фабриката за обогатяване на рудата към мината са разположени два резервоара. „Големият резервоар е за технологични води, а по-малкият – за дъждовни. Водата във втория е по-мътна, тъй като събира водите от целия обект. Имаме възможност за трасфериране на води от резервоара за дъждовни води към този за технологични. Водата, която е преминала през технологичния цикъл, събирана под съоръжението за минни отпадъци от площадката, се връща в резервоар. От него с помпи отива обратно в експлоатационния цикъл и навсякъде, където е необходима при технологичния процес”, обяснява екологът Иван Иванов, отговорник „Разрешителен режим” на рудник „Ада Тепе”.

Най-новият рудник у нас (СНИМКИ)

Най-новият рудник у нас (СНИМКИ)

Непосредствено до резервоара за технологични води са разположени 3 зелени оръдия. Това са водоразпръскватели, които се използват за засилено изпарение на вода. Влизат в употреба в момент, в който през годината имаме прекалено много води и нямаме нужда от тях. Първата защита е за ползване на водите в технологичния цикъл и за оросяване на пътищата, втората е принеобходимост да бъде изпусната вода. Третата защита е поливане на площите за рекултивация.

Специфичното при съоръжението за минни отпадъци е, че то се рекултивира още по време на изграждането си. През 8-те години на експлоатация всяка клетка, след като бъде покрита (тя се изгражда със застъпване една в друга), върху която няма да се слага повече нищо, съответно може да бъде рекултивирана.

Най-новият рудник у нас (СНИМКИ)

„Имаме 9-годишен проект за рекултивация, който засяга 41 хектара, което е самото съоръжение за минни отпадъци. Към края на живота на рудника ще останат за премахване резервоарите за вода, фабриката и пътищата. Съоръжението за минни отпадъци ще бъде рекултивирано до края на живота на рудника”, пояснява Иванов.

Съоръжението за минни отпадъци е създадено така, че да не задържа вода, а да я пропуска към дренажи в основата. От там в съоръжения в най-ниските точки на двете дерета се събира вода и се излива в тези резервоари и отново се връща в технологичния цикъл. Резервоарите са направени за сигурност. Този, който е за дъждовни води осигурява възможността да се поемат най-тежките дъждове за 30-годишен период. От площадката излизат чисти води с качеството на питейни по химични показатели.

Най-новият рудник у нас (СНИМКИ)

Най-новият рудник у нас (СНИМКИ)


Това е хоризонт 450. Рудникът е проектиран да се изземе на 4 фази.

Най-новият рудник у нас (СНИМКИ)

След достигането на хоризонт 430 се влиза във втора фаза, тъй като съдържанието на материалите са такива, че трябва да намери оптималният вариант за производство и печалба.

Минната флота се състои от 4 камиона, които се чупят в средата, а другите 4 камиони са кариерни. Имаме два багера и един булдозер. С булдозера и с грейдъра се поддържат пътищата на самата площадка.

„Нивата между хоризонтите ни са по 5 метра. Нарочно е направено така. Всичко е свързано със селективния добив – определяме всяко едно рудно тяло по най-новата ни технология – BMT. С нея се очертават рудните тела. Селективният добив се състои в това, че всяка една кофа, която натовари багерът, се знае какъв материал е и къде трябва да отиде”, казва Борислав Гечев, главен инженер „Производство” на рудник „Ада тепе”.

Най-новият рудник у нас (СНИМКИ)

Най-новият рудник у нас (СНИМКИ)

Най-новият рудник у нас (СНИМКИ)

Всяко едно очертание означава някакво съдържание на руда – синьото – ниско съдържание на руда, зеленото – средно, жълтото – високо, а червеното супер високо съдържание. „По този начин всичко е маркирано на операторите на багера. Имаме трипъл система, която ги направлява и показва границите на рудата и дълбочината, на която да гребат. Ако излезе извън границите системата веднага го сигнализира, че трябва да коригира положението на кофата”, допълва Гечев. Процентното съдържание на злато в рудата е различно. Ниското съдържание варира от 0.60 до 0.80 грама на 1 тон. От 0.70 до 2.5 грама е средно съдържание, а от 2.5 до 10 грама на тона е високо съдържание. Над 10 е супер високо.

Най-новият рудник у нас (СНИМКИ)

Най-новият рудник у нас (СНИМКИ)

Най-новият рудник у нас (СНИМКИ)

„По принцип от рудника трябва да бъдат извадени около 25 тона злато за 8-те години работа. Инвестицията е огромна, много хора се питат дали е голяма, защото рудникът не е много голям – широк е 800 метра, а е дълъг 1000 метра. При първата фаза дълбочината на рудника е 100 метра. След това започват 120 и 140 метра. Общо е 140 метра дълбочина”, казва главният инженер.

Най-новият рудник у нас (СНИМКИ)

Най-новият рудник у нас (СНИМКИ)

Интересното на рудника е, че има горна зона, която е с окислена вода. В основата има един пласт, който е дебел 10 метра (казват му „стената”) и там е най-доброто съдържание. „Все още не сме стигнали до него. Ще стигнем може би след около 10 хоризонта надолу, което ще е 2020 г.”, казва Гечев.

„Това са клетките, които сме подготвили на интегрираното съоръжение за сканиране на минни отпадъци в южната долина. В клетка „Б” наливаме вече материал. За нея имаме още 10 дни обем да наливаме. Интегрираното съоръжение залага на бързото дрениране на водата от материала. След това чакаме от 3 до 6 седмици да се консолидира материалът. Започваме да го покриваме с гел композиции и след това със скална маса”, обясняват специалистите от „Дънди Прешъс Металс Крумовград”. На този вид хвостохранилища два пъти се съкращава площта спрямо стандартните. Те са постоянно в процес на израждане.

Най-новият рудник у нас (СНИМКИ)

Най-новият рудник у нас (СНИМКИ)

Най-новият рудник у нас (СНИМКИ)

Най-новият рудник у нас (СНИМКИ)

Най-новият рудник у нас (СНИМКИ)

Най-новият рудник у нас (СНИМКИ)

Тук рудата идва тук и се преработва до концентрат.

Най-новият рудник у нас (СНИМКИ)

Най-новият рудник у нас (СНИМКИ)

Най-новият рудник у нас (СНИМКИ)

Най-новият рудник у нас (СНИМКИ)

Най-новият рудник у нас (СНИМКИ)

Кърджали / България

Поставете оценка на статията:
Оценка 3 от 7 гласа.

Въвеждане на коментар към статията
Име :


Напишете кода от картинката
Визуална кептча
Коментар:
Коментари към статията
Ееее
1 Отговор
Сигурно е

Оценка:
-2 +10

Бг 🇧🇬
2 Отговор
Отново невъзобновяемите богатства на България ще бъдат ограбени от чужди интереси

Коментиран от #45


Оценка:
-15 +115

3
Този коментар е премахнат от модератор
Бг 🇧🇬
4 Отговор
Ех тая България всеки де минал си взима от нея с пълни шепи и милиарди в задния джоб

Златото на България трябва да си е за българите а не за други защото ние ще продължим да сме бедни и да си даваме ресурсите на други !

Коментиран от #6, #40


Оценка:
-11 +91

СссереМ
5 Отговор
Ето така работят хората,екология и безопасност на първо място.

Оценка:
-44 +17

Само питам
6 Отговор

До коментар #4 от "Бг 🇧🇬":


Щеше ли да ти е по-леко ако Пеевски, Ковачки, Доган, Цветелина или ТИМ забива а златото? Нали знаеш, че държавата не се занимава с рудодобив?

Коментиран от #15, #20, #35


Оценка:
-23 +32

Koko
7 Отговор
нямат ги

Оценка:
-0 +0

Биде
8 Отговор
Чета и беснея !!!!!!!!!Да си дадеш златото, а те да ти тровят земята и въздуха-това е голата и грозна истина! Всичко друго инвестиции, безопасност, екологии,технологии е прах в очите на глупавия ни и безкрайно търпелив народ! А защо рудника е с турско име-кой ще каже?

Оценка:
-11 +68

Нещо ще остане ли
9 Отговор
в България?????????????????????????????????????
Или ще ни останат само герберите.

Оценка:
-1 +23

10
Този коментар е премахнат от модератор
Приятел
11 Отговор
Добре е.160млн долара-пари за семки,инвестиция за 25тона злато,ще рече 25 000 000гр ,умножено по 80лв,дава 1 500 000 00.Отделно сребърце, платина,мед,артефакти...А ако надхвърлим и петилетката,което е гарантирано,ще станат по 5 умнижени.Чиста работа.

Оценка:
-4 +34

Приятел
12 Отговор
Със 160млн,милиард и половина гущера.Официална информация...а неофициална???Ужас и косми,а у Бг лунен пейзаж.

Оценка:
-4 +34

Горд Българин съм 🇧🇬🇧🇬🇧🇬🇧🇬
13 Отговор
Прогресът е много важен за България ! Но златото е най-ценния метал в света обезпечава се валута с него ! Но ние българите няма да видим и грам от златото добито от нашата родина а ще бъде изнесено за да обезпечи други валути ..... ще плащат по 2500 лева заплата на малцина а другите българи какво с 600 лв заплата !

Оценка:
-5 +51

Приятел
14 Отговор
Където има злато,има и рубин.Вода гази,па гладен оди.

Коментиран от #46


Оценка:
-5 +25

Летни пинизи
15 Отговор

До коментар #6 от "Само питам":


Питай бе, питай, ще ти кажа. Австралия е един от най-големите добивници на злато. Дават страхотни облекчения при придобиването на концесията, къщи, училища за децата, работа за съпругите, безплатно медицинско обслужване, солидни социални и пенсионни осигуровки. ЕДИНСТВЕНОТО УСЛОВИЕ Е ДОБИТОТО ЗЛАТО ДА СЕ ПРОДАВА НА ДЪРЖАВАТА. ПРИ ТОВА НА ПАЗАРНИ ЦЕНИ! Къде е Австралия, къде е администрацията на кратуната

Коментиран от #17


Оценка:
-4 +38

16
Този коментар е премахнат от модератор
Само питам
17 Отговор

До коментар #15 от "Летни пинизи":


Пазарни цени! Щом цените са пазарни все едно е откъде ще купува България приятелю. Не се усещаш какво пишеш.

Оценка:
-7 +16

дедо Станю
18 Отговор
"За 8 години трябва да извадят 25 тона злато" - Те ще го извадят! България какво ще спечели от това? Една голяма пустиня с отровена земя и вода.

Коментиран от #19


Оценка:
-5 +33

19
Този коментар е премахнат от модератор
Гост
20 Отговор

До коментар #6 от "Само питам":


А защо да не е държавно предприятие?

Оценка:
-2 +19

Гостилничаря
21 Отговор
Дънди прешъс много ще му се зарадват на тоя рудник, питайте Костов......!

Оценка:
-1 +18

гостенин
22 Отговор
Защо златото да не се добива от НАШАТА държава България?! Защо да не остане в България?! Защо срещу дребни комисионни продават нашите ресурси на чужди държави?! Защо ни превръщат в бананова република?! 160млн. долара инвестиция,срещу 25тона злато!!! Отделно сребро,мед и т.н. Коментарът е излишен! Продават ни за жълти стотинки по пълна програма! Ограбват НАШАТА държава до шушка, само за да си стоят на удобните комисионерски столчета! Гнусни предатели!

Оценка:
-1 +31

gose
23 Отговор
еко катастрофа за да бъдат старите червени феодали пак на власт сега плащат на новите силни на деня, червената върхушка е готова на всичко ТЕ НЕ СА БЪЛГАРИ

Оценка:
-10 +4

314
24 Отговор
ЗАЩО НИКОЙ НЕ ПИШЕ НАЙ-ВАЖНОТО - КОЛКО ТОНА ЗЛАТО ЩЕ ОСТАНАТ ЗА НАШАТА ДЪРЖАВА, РЕСПЕКТИВНО ЗА БОЛНИЦИТЕ НИ КОИТО В ГОЛЯМАТА СИ ЧАСТ ТЪНАТ В МИЗЕРИЯ, ЗА ОБРАЗОВАНИЕТО КОЕТО Е ПОД ВСЯКАКВА КРИТИКА, ЗА ПЪТИЩАТА КОИТО СА В "ПРЕВЪЗХОДНО" СЪСТОЯНИЕ, ЗА СЪСТОЯНИЕТО НА ЖЕЛЕЗНИЦИТЕ НИ, ЗА ХРАНИТЕ ПЪЛНИ С ПОДОБРИТЕЛИ, ОЦВЕТИТЕЛИ, КОНСЕРВАНТИ И ДРУГИ ПЪЛНЕЖИ НОСЕЩИ РАК И СЪСИПВАЩИ ЗДРАВЕТО , БЕЗКОНТРОЛНО ПРОДАВАЩИ СЕ НА БЪЛГАРСКИЯ ПОТРЕБИТЕЛ, ЗА МОРАЛНИТЕ ЦЕННОСТИ В ОБЩЕСТВОТО, ЗА ....... И ЗА....

Оценка:
-1 +16

потребител
25 Отговор
Не е КАК се ИЗВЛИЧА, а КАК се ЗАВЛИЧА българското злато!!!

Оценка:
-1 +18

Работил в Челопеч
26 Отговор
В момента Асарел, Челопеч и Елаците добиват на година над 10 тона злато, 110 000 тона мед, както и други благородни метали, редки и разсеяни елементи. Предприятията са с печалба над 2 милиарда долара на година, а постъпленията от техните концесии в държавната хазна са под 20 милиона долара. В създадените условия на пълна безконтролност на дейността на комбинатите, при изнасянето на концентратите новите фиктивни собственици декларират само златото и медта, а добивът на останалите 7 стратегически метала, на стойност от няколкостотин милиона долара на година, остават за тяхна сметка недекларирани, в тяхна полза.

Превърнаха ни в най-жалката колония, и ние блеем...

Коментиран от #30


Оценка:
-0 +23

PlimP
27 Отговор
по-точно как се краде българско злато, за пари майкаси и баща си ще продадат

Оценка:
-0 +11

Работил в Челопеч
28 Отговор
След идването на демокрацията екип от 22-ма специалисти от Фондацията на националната камара на САЩ, начело с Ричард Ран и Роналд Ът(план Ран-Ът), чрез правителството на Андрей Луканов се самопоканиха,за да разработят "Проект за прехода към пазарна икономика и демократичен капитализъм".
Това е практическата програма, по която се измени общественият строй в България. Още през 1990 г. с този документ са предопределени ВСИЧКИ БЪДЕЩИ ПРОЦЕСИ В ИКОНОМИЧЕСКИЯ И ОБЩЕСТВЕНИЯ ЖИВОТ У НАС.
Само едно нещо е достатъчно…
Първа точка от плана е чуждестранната собственост на полезните изкопаеми(което е против Конституцията ни). У нас тя беше изпълнена с особено старание и отдавна огромните български залежи на злато, мед и др. се отразяват само на статистиката за износа, но не и на реалния национален доход.

Оценка:
-0 +10

Работил в Челопеч
29 Отговор
Замислете се...Концесионерите печелят, защо държавата трябва да се отказва от тази печалба??

Оценка:
-0 +9

Руснака
30 Отговор

До коментар #26 от "Работил в Челопеч":


Друго си е Лукойл дето работят на загуба, за тях може

Оценка:
-2 +6

vasik atanasova
31 Отговор
а знаете ли колко злато изнесоха от тука
любимите ви руснаци с тонове
а пишеха на фактурата че изнасят пръст и руда за ссср
работеха яко в мините и хората мряха като мухи

Оценка:
-8 +8

Робството съществува
32 Отговор
Нищо не се е променило от векове

Оценка:
-0 +5

Тумба лумба
33 Отговор
Кози крак злато появи се пак😂😂😂😂😂😂

Оценка:
-0 +1

Шалом
34 Отговор
- Защо повече от век имперска Русия поддържа митове и лъжи за тази Руско-турска война? и с колко тона злато България откупи свободата си?

- Лъжите са нужни на имперска Русия, за да направи българския народ вечно задължен и вечно признателен на Москва. За да не задава неудобни въпроси българския народ към окупатора, който безпрепятствено да продължава да ограбва и съсипва България и българите.
Русофилите веднага след Руско-турската война много точно са наречени от народа ни рубладжии. Хора, които са разчитали, че като подкрепят Русия ще получат от там много пари и високи държавни постове. И те са били готови на всичко за това – дори за всякакви терористични актове срещу България и бележити български водачи. Този позорен русофилски, рубладжийски слугинаж продължава и по време на Съветска Русия и комунизма, продължава и днес. И винаги против българските национални интереси, винаги в услуга на Русия и нейните слуги на Балканите.

Оценка:
-9 +9

Знаещ
35 Отговор

До коментар #6 от "Само питам":


Държавата не само не се занимава с минно добиване,а изобщо -с нищо!Само вземат комисионни,защото е най-лесно..А тези 25 тона злато по сегашна цена от 50 $.за гром прави милиард и 250 милиона!!! Дори да са дали досега 160 милиона,в които силно се СЪМНЯВАМ,защото това не е дълбочинно сондиране,а по техните думи-само до пластове от 150 метра,за работна заплата ще дадат още сомо 7-8 милиона.това не е високотехнологична дийност,а миньорска-демек енергията и машинната работа са пропорционални на ръчната-дори да сложим 10 пъти повече разходи=80-100 милиона $..Значи при вложени общо 300 милиона ,ще получат 1250 милиона!!Честито!!Още 1 милиард ПОДАРЪК
на чужденците!!А смешните журналисти дори ни ОБЯСНИХА как ни ограбват!!!

Оценка:
-1 +8

36
Този коментар е премахнат от модератор
Експерт
37 Отговор
За това богатство се знае от 100 години. За да се добие трябват машини и технологии. Ако имаше в на тази територия някой да го добие с голи ръце, мугрите щяха да го направят. По-лесно е да се правят хотели, игрални домове, чалготеки, нелегален алкохол .... Да сте видели мутра зад струг или на чертожната дъска или плота. Той знае само фитнес центъра, автомата, пиячката, мутресата

Коментиран от #39


Оценка:
-1 +7

човек
38 Отговор
Патриот е - душа дава

за наука, за свобода;

но не свойта душа, братя,

а душата на народа!

И секиму добро струва,

само, знайте, за парата,

като човек - що да прави?

продава си и душата.И е добър християнин:

не пропуща литургия;

но и в черква за туй ходи,

че черквата й търговия!

И секиму добро струва,

само, знайте, за парата,

като човек - що да прави?

залага си и жената.И е човек с добро сърце:

не оставя сиромаси;

но не той вас, братя, храни,

а вий него със трудът си!

И секиму добро струва,

само, знайте, за парата,

като човек - що да прави?

изяда си и месата.
Христо Ботев

Оценка:
-1 +3

Работил в Челопеч
39 Отговор

До коментар #37 от "Експерт":


Имали сме технология и машини и сме го добивали:
""През 1920 и 1921 г. е добивано злато в Чирпанско, а от 1939 г. – в Трънско. През 1954 г. в находище “Челопеч” също започва добив на злато, който продължава и сега. Злато е добивано от 11 находища: “Челопеч”, “Злата”, “Крушев дол”, “Говежда”, “Негърщица”, “Долна Каменица”, “Зидарово”, “Бакаджик”, “Маджарово”, “Чипровци” и “Огоста” – разсипи. През периода 1954 – 1995 г. от тези находища е добито около 38 t злато, като около 25 t са извлечени от находище “Челопеч”.
В условията на съвременната пазарна икономика рентабилен добив на злато се осъществява само в нашите комплексни находища, каквото е “Челопеч” – златно-медно, със средно съдържание на злато 2,9 g/t и на мед – 0,97 %. Но основен източник на злато, наред със златорудните, са българските медни находища, от които през периода 1939 – 1955 г. е добито около 27 t злато. Анализът на златодобива до 1955 г. показва, че:
* през периода 1939 – 1955 г. от българските златорудни и разсипни находища, както и от медните е добито общо над 65 t злато;
* вероятният годишен добив на злато в България от златорудните и медните находища през 1955 г. е бил 3470 kg, като 1591 kg от тях са добити от находище “Челопеч”;
* през 1955 г. от нашите медни находища е извлечено около 51,4 % от общото количество злато за страната, докато за златорудните този процент е 48,6 %.

Оценка:
-0 +9

1944
40 Отговор

До коментар #4 от "Бг 🇧🇬":


След1944 09 09. датата на твойте духовни радетели всичко е в ръцете на Руснаците не си помисляй че имаш нещо общо с нас БЪЛГАРИТЕ

Коментиран от #42


Оценка:
-5 +1

самуил
41 Отговор
Българите ни дават злато, ние им даваме работни места.
Ха - ха - ха

Оценка:
-1 +2

самуил
42 Отговор

До коментар #40 от "1944":


Всичко е в ръцете на болшевиките след 1917 година.Русия също е поробена оттогава.
Првете разлика между Русия и СССР.
Русия сега се опитва да се измъкне от болшевизма, но не е лесно.

Оценка:
-1 +2

43
Този коментар е премахнат от модератор
KONSTANTINOW
44 Отговор
ЩЕ БЪДАТ ДОБИТИ МНОГО ПОВЕЧЕ ТОНА ЗЛАТО.ДОСЕЩАТЕ ЛИ СЕ КОЛКО ЩЕ ОСТАНЕ В БЪЛГАРИЯ?ЗАЩО ЛИ ПРОДАЖНИТЕ СЛУГИНСКИ УПРАВЛЯВАЩИ НЕ ГО КАЖАТ?1% ЩЕ Е ЗА БЪЛГАРИЯ.

Оценка:
-0 +3

Факти
45 Отговор

До коментар #2 от "Бг 🇧🇬":


платих ни за тази статия но колко?

Оценка:
-0 +1

Бих казЛЪ
46 Отговор

До коментар #14 от "Приятел":


Вода газиш, жаден одиш! Водата май се не яде?

Оценка:
-0 +2

47
Този коментар е премахнат от модератор
Ивайло
48 Отговор
Хубаво, АМА ДА БЕШЕ ДЪРЖАВНО!!! ЗАЩОТО ПРИРОДНИТЕ РЕСУРСИ ТРЯБВА /И СА/ ИЗКЛЮЧИТЕЛНА ДЪРЖАВНА СОБСТВЕНОСТ!!! Да печели държавата, а не канадците да ни изкопаят златото, да отровят земята и водите и в замяна да ни подхвърлят трохи от това, което по право си е наше!!! МРЪСНИ ПРОДАЖНИЦИ!!!

Оценка:
-0 +4

49
Този коментар е премахнат от модератор
25 ПРОЦЕНТА ЗА БЪЛГАРИЯ
50 Отговор
След години на протакане тя идва само няколко месеца след като инвеститорът приема участието на държавата. Това става през март 2008 г., когато е подписан меморандум за разбирателство, в който основният момент е, че държавата ще има 25% капиталово участие в предприятието за преработка на златния концентрат без право на глас и без участие в управлението на дружеството.
https://www.capital.bg/biznes/kompanii/2009/08/07/767437_zlaten_medal_za_protakane/

Оценка:
-0 +3

ФАКТИ.БГ не толерира обидни коментари и спам. Некоректни коментари ще бъдат изтривани. Такива са тези, които съдържат нецензурни изрази, лични обиди и нападки, заплахи; нямат връзка с темата или са написани изцяло на език, различен от български.

Ловци на бисери
Димо Гяуров:
Депутатът от СДС Димо Гяуров обяснява скандалите между Раковски 134 и синята парламентарна група около номинацията на Петър Стоянов за конституционен съдия.
Хората от НИС на СДС много прозрачно са изиграли срамната роля - да изглеждат като жени на повикване при ГЕРБ. Опитаха се и нас да ни дадат за ползване!"

Още бисери