Last news in Fakti

13 Март, 2020 15:43 6 151 14

Секторите, които се подпомагат при епидемията от коронавирус

  • ек-
  • урсула фон дер лaйен-
  • коронавирус-
  • финанси-
  • мерки-
  • фискален

Три примера как правителствата могат да компенсират вредите

Секторите, които се подпомагат при епидемията от коронавирус - 1
Снимка: ЕРА/БГНЕС

Всяка държава членка, дори и там където има малко заболели, трябва да разберем, че е невъзможно да спрем вируса, но може и е важно да забавим разпространението му. Правим оценка на наличностите и бързо увеличаваме капацитета и единният пазар трябва да продължи да работи”, каза на извънредна пресконференция председателят на Европейската комисия (ЕК) Урсула фон дер Лайен.

В настоящия момент трябва да се приложат гъвкави правила за европейска, национална и държавна помощ. Те трябва да са в подкрепа на фирмите и гражданите. Комисията одобри първите молби от Дания за това че отказва провеждането на мероприятия с голям брой участници (бел. ред. над 1000 души). Сериозният трус на италианската икономика в резултат на коронавируса ще накара Комисията да предприеме широка гама от мерки. „ЕК прие днес предложение да предостави ликвидни средства на икономиката. 37 млрд. EUR инициатива в отговор на коронавируса, за да подкрепим здравния сектор, пазара на труда, малки и средни предприятия от всички отрасли. Европейският бюджет ще използва съществуващите инструменти да подпомогне малки и средни предприятия. Европейският инвестиционния фонд ще гарантира 8 млрд. EUR за заеми за 100 000 малки и средни европейския предприятия”, допълни фон дер Лайен.

Комисията подкрепя авиокомпаниите да запазят слотовете си въпреки намаляващия трафик. Това ще помогне на въздухоплаването и околната среда. Ще намалим полетите на празни самолети, за да се поддържат слотовете и ще даде отражение върху екологията. „Днес трябва да реагираме съобразно ситуацията. Но трябва да признаем, че нещата се развиват много бързо и сме готови да действаме съобразно развоя на събитията”, уточни председателят на ЕК.

Фирмите в цяла Европа се борят с ефекта на действията, които правителствата бяха принудени за предприемат, за да забави риска. Целта е да са сигурни, че фирмите разполагат с нужната ликвидност, за да продължат да действат.

ЕК ще работи в тясно сътрудничество с правителствата на отделните държави, за да им предостави подкрепата, от която се нуждае всяка от местните икономики и по начин, който ограничава вредата за единния пазар.

Налице са редица начини, по които правителствата могат да подпомогнат малкия и среден бизнес без да е нужно разрешение за държавно подпомагане. Те могат да дадат на всички фирми в цялото икономическо пространство субсидии за заплати, да суспендират плащанията на корпоративния данък или на ДДС.

Три примера как правителствата могат да компенсират вредите и да предоставят ликвидност.

1. В някои сектори като туризъм, транспорт, хотелиерство, ресторантьорство, които са особено силно засегнати, се работи с правителствата за въвеждането на схеми за компенсиране на сектора, за вредите, понесени в резултат на коронавируса.

Правителствата могат да предоставят и индивидуална помощ, която няма нужда от одобрение за държавно подпомагане. Могат да решат да възстановят разходите на хората за отменени събития.

2. Правилата на ЕК за държавно подпомагане дават възможност на правителствата да въведат схеми за спешна ликвидност. Вече 9 държави членки са въвели подобни схеми и ЕК ще работи с останалите, които желаят да направят същото или да увеличат бюджета на съществуващите схеми.

3. Способността на европейската икономика да удържи на тази безпрецедентна ситуация ще зависи и от банките и тяхната готовност за кредитиране. Някои държави членки могат да решат да използват банките като канал за подпомагане на икономиката, включително малките и средни предприятия. ЕК ще работи с правителствата в това отношение повече отколкото по време на финансовата криза преди 10 години. Днес европейските банки са по-силни и по-устойчиви спрямо 2008 г. „Ако е необходимо през следващите седмици и месеци имаме нужните норми, за да дадем възможност на правителствата да осигурят нужната ликвидност на банките”, уточниха от Комисията.

Правителствата може да се наложи да отпускат държавно подпомагане в по-големи мащаби.


Поставете оценка:
Оценка 2.8 от 6 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Хан Кубрат

    13 1 Отговор
    Че то и малките деца разбраха че този вирус идва директно от лабораториите
    на Пентагона и бе предназначен да съсипе възхода на китайската икономика !
    Но явно нещо се обърка в плановете и сметките на Чичо Сам, тяхната "биологическа
    рожба" мутира неузнаваемо и безвъзвратно, като удари неговите приятели в Западна
    Европа !? Трудно ми е да се досетя как ще се прибере този "зъл дух в бутилката" и дали тази
    краварска издънка най-сетне няма да обедини света срещу тях и да ги накаже,
    за всички техни прегрешения, като ги заличи от . . .картата на
    света !

    Коментиран от #2

  • 2 гост

    1 7 Отговор

    До коментар #1 от "Хан Кубрат":

    а спри се де. вируса има извънземен произход. декември е избухнал метеорит над района на ухан. от там и заразата. следствие въртенето на земята облака е разнесъл вируса. няма виновни. просто съдба. кислородната среда на земята ще го унищожи.

    Коментиран от #6

  • 3 BG гражданин и данъкоплатец

    10 0 Отговор
    В Европа мислят напред и с убеждението, че това зло ще отмине, но икономиката и кадрите трябва, да се предпазват в максимална степен! В Италия, Белгия, Дания, та дори и кризисната Гърция от седмица са въвели редица облекчения към бизнеса и работещите, а тук се бие тъпана и се провеждат ИЗВЪНРЕДНИ МИНИСТЕРСКИ СЪВЕТИ, но никой нищо не предлага на практика?! Сметките за ток, вода, парно, телефони, интернет и вноските по кредитите няма да чакат - ние обикновените хора ще платим масрафа, докато други в мътна вода голяма риба ловят! Кога някой от "правоимащите" /управляващи, опозиция и всякакви други тунеядци/ ще предложи реални смислени мерки
  • 4 Съдията Дред

    11 0 Отговор
    Да позная - в Западна Европа ще вземат обезщетения за какво ли не, ние тук ще духаме таратора.
  • 5 Икономически ВИРУС!

    9 2 Отговор
    Този вирус е насочен срещу работници, пенсионери, инвалиди!!! Целите на вируса са да вкарат държавите в многомилиардни дългове заради бизнесмените, на които трябва да плащат солидно обезщетения!!! Ппц държавата не е виновна за вируса и не е длъжна да субсидира бизнесмените, защото не сме комунизъм и бизнесмените ТРЯБВА ДА ИМАТ ЗАСТРАХОВКА И КАСИЧКА ЗА ЧЕРНИ ДНИ, които да им помагат в такива ситуации, а не държавата!!! Обаче всичко е планувано, за да бъдат източени държавите!!! Бизнесмените служат на политическата мафия като наемни убийци срещу държавата. Чрез бизнесмените всяка държава се вкарва в огромни дългове, разпарчетосва се всичко, унищожава се природа, съсипва се общество! Благодарение на бизнесмените САЩ има 20 трилиона дълг и са разрушили половината планета. Благодарение на БГ бизнесмените държавата има над 20 милиарда дълг, държавата се разпарчетоса, природата се отрови, обществото се разболя и осакати!!! Това е целта на световната политическа мафия - поръчва на наемници да убият държавите. В случая наемниците са бизнесмените, а политиците са помагачите!
    След коронавируса обществото - работници, пенсионери, инвалиди, ще дължат нови огромни милиарди дългове на финансови акули, а пенсии, здравеопазване, Телкове и прочие социални плащания ще бъдат намалени до МИНИМИМ!!! Следва и увеличаване на осигуровки върху заплати, по високи жилищни такси, увеличаване на трудов стаж, повече доплащане в болници, по-скъпо стоки!!!
  • 6 Уйчоо

    3 0 Отговор

    До коментар #2 от "гост":

    Аман от изродски платени подлоги дето чакат центове от Козяк.
  • 7 Кольо

    2 0 Отговор
    На кого са хотелите и кой с какви средства ги построи ? Сега ще стои празен с нулеви разходи и макс приходи от обезщетение. А онези които гледат зеленчуци ,овошки или онези с удавените домове ,които още живеят в контейнери фургони ? Тези които не работят в момента и са с надник позволяващ живот до другия ден . Колкото да отидеш до работа пак и принадена стойност 1 дете на училище ? Тези които от стрес ще пукнат / преди вируса да ги налази / само защото не знаят как ще си платят тока и водата другия месец . По-точно знаят ,че като не работи 15 дни и ще е принуден да влезе в бърз кредит ,частен заем и тям подобни защото и банката няма да му даде заем нормален срещу мижавата заплата . Май е по-добре за милиони да излязат на борсата директно за 6 месеца , а Царю Български раздаващ от джипката , щом за едрия политически бизнес има обезщетения ?
  • 8 ДИМИТЪР

    2 1 Отговор
    ПЛАТЕТЕ НА ЛЕКАРИТЕ И НА ПОЛИЦАИТЕ И ВЗЕМЕТЕТЕ ОТ УЧИТЕЛИТЕ ТЕ И БЕЗ ДРУГО НЕ РАБОТЯТ ОТ НЕЗНАМ КОГА.И ВСЯКАКА ГОДИНА Е ТАКА .

    Коментиран от #9, #13

  • 9 БЕБЕ

    3 0 Отговор

    До коментар #8 от "ДИМИТЪР":

    Да така е е то не беше грипна ваканция и втора такава ,а сега и този вирус. Те от кога не са ходили на работа макар ,че получиха най-големият процент на заплатите.

    Коментиран от #14

  • 10 Каква яка врътка

    1 0 Отговор
    за "държавно подпомагане" на определени нуждаещи се .... якооо - да живее корона вируса! ...венсеремос!
  • 11 Корона вируса

    2 0 Отговор
    за едни храчки, за други пачки .. c'est la vie
  • 12 GALYA MARINOVA IVANOVA

    0 0 Отговор
    Здравей ако някой има възможност да ми помогне нямам възможност да си купя лекарства и храна и дърва ако може някой да ми помогне това е мие банкова сметка BG82 IABG 7475 1000 0996 01 GALYA MARINOVA IVANOVA разберете в много тежко състояние съм не издържам
  • 13 Чичо ти

    0 0 Отговор

    До коментар #8 от "ДИМИТЪР":

    Комплексчо!
  • 14 Този коментар е премахнат от модератор.